Kendelse af 25-03-2022 - indlagt i TaxCons database den 18-04-2022

Journalnr. 17-0757692

SKAT har afslået klagerens anmodning om genoptagelse af skatte- og momsansættelserne for indkomstårene 2013-2015.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klageren oprettede i februar 2012 [virksomhed1] filial af [virksomhed2] Ltd England, CVR-nr. [...1], branchekode 010000 Private vagt- og sikkerhedstjenester. Klageren er ejer af selskabet. Registreringen ophørte den 30. september 2013.

SKAT traf den 14. marts 2016 afgørelse om at ændre klagerens skat og moms for 2013 og 2014. Den 6. oktober 2016 traf SKAT afgørelse om at ændre klagerens skat og moms for 2015. SKAT begrundede afgørelserne med, at klageren havde drevet uregistreret virksomhed. Det fremgår af afgørelserne, at klageren alene havde fremlagt bankkontoudtog for én bankkonto for perioden 1. januar 2012 til 5. september 2014, hvorfor SKAT ansatte klagerens indkomstansættelser og momstilsvar skønsmæssigt.

Klagerens repræsentant anmodede den 11. januar 2017 SKAT om følgende:

”I forlængelse af klageskrivelse for 2012 indsendt til Skatteankestyrelsen, skal vi anmode om genoptagelse for årerne 2013-2015 både skattemæssigt og momsmæssigt.

I februar 2012 blev [virksomhed1] filial af [virksomhed2] Ltd England oprettet. Ejeren af selskabet var [person1].

Imidlertid var det problematisk at få oprettet en bankkonto til selskabet grundet hvidvaskningsreglerne, hvorfor [person1] var tvunget til at bruge sin egen private bankkonto til virksomhedsaktiviteten.

Men det berettiger ikke SKAT til at betragte samtlige indsætninger til at være overskud. Og pengene blev holdt på vegne af selskabet, hvorfor der ikke er tale om hævninger eller lån.

SKAT må som minimum må skønne over hvad, der vedrører [person1] privat, og hvad der vedrører selskabet.

Hvis SKAT ikke vil acceptere dette, skal vi anmode om, at kapitel 7 A virksomhedsskatteloven anvendes med maksimale henlæggelse til konjunkturudligning.”

SKATs afgørelse

SKAT har nægtet at genoptage klagerens skatteansættelser for indkomstårene 2013-2015 samt momstilsvar for samme perioder.

SKAT har anført følgende som begrundelse i afgørelsen:

”(...)

Vi kan ikke imødekomme anmodningen om at genoptage din skat og moms for 2013, 2014 og 2015.

Vi kan ikke imødekomme anmodningen om at foretage et selvangivelsesomvalg, der medfører at reglerne i kapitel 7A i virksomhedsskatteloven anvendes.

Begrundelse

Sagens faktiske forhold

SKAT har i brev til dig den 14. marts 2016 truffet afgørelse om at ændre din skat og moms for 2013 og 2014 og i brev til dig den 6. oktober 2016 truffet afgørelse om at ændre din skat for 2015. Den 15. februar 2016 har SKAT i brev til dig sendt forslag til dig om at ændre din moms for 2015.

Der henvises til sagsfremstillingerne i disse breve.

Brevene fra SKAT er sendt efter at SKAT har bedt om at se dit regnskabsmateriale. SKAT har ikke modtaget regnskabsmaterialet.

Genoptagelse af opgørelsen af din skat

SKAT har ikke modtaget oplysninger af faktisk eller retlig karakter der kan begrunde at genoptage din skatteansættelse. De oplysninger vi har modtaget sandsynliggør ikke, at den ansættelse SKAT har foretaget i 2016 ville være blevet anderledes, hvis oplysningerne havde foreligget, da ansættelsen blev foretaget.

Genoptagelse af opgørelsen af din moms

SKAT har ikke modtaget oplysninger af faktisk eller retlig karakter der kan begrunde ændringen. De oplysninger vi har modtaget dokumenterer eller sandsynliggør ikke at den opgørelse af din moms, der blev foretaget af SKAT i 2016, er opgjort på baggrund af forkerte faktiske forhold, eller at de faktiske forhold nu er ændret eller at der nu er nye forhold af retlig karakter.

Selvangivelsesomvalg

SKAT havde inden brevene der blev sendt til dig den 14. marts 2016, den 6. oktober 2016 og den 15. februar 2016 indkaldt regnskabsmateriale, men vi har ikke modtaget noget. Din skattepligtige indkomst for 2013, 2014 og 2015 er derfor opgjort på grundlag af modtagne bankkontospecifikationer og fakturaer fra virksomheder du har handlet med.

SKAT har således ikke modtaget et regnskab, der opfylder mindstekravsbekendtgørelsen (bkg 2006 594) og vi kan derfor ikke tillade selvangivelsesomvalg der medfører at kapitel 7A i virksomhedsskatteordningen anvendes.

(...)”

Klagerens opfattelse

Klagerens tidligere repræsentant har fremsat påstand om, at klagerens skatteansættelse og momstilsvar for 2013, 2014 og 2015 skal genoptages. Repræsentanten har anført følgende begrundelse:

”I februar 2012 blev [virksomhed1] filial af [virksomhed2] Ltd England oprettet. Ejeren af selskabet var min klient, [person1].

Selskabet havde problemer med at få oprettet en bankkonto på grund af hvidvaskningsregler, hvorfor min klient (personligt) var nødsaget til at bruge sin egen private bankkonto indledningsvist, når han fakturerede fra filialen.

Pengene blev holdt på vegne af selskabet, hvorfor der ikke er tale om private hævninger eller lån.

Det engelske selskab var stiftet af den internationale Corporate Service Provider, [virksomhed3], og de anbefalede [person2] som revisor, der tidligere har drevet revisionsfirmaet [virksomhed4], [adresse1], [by1], CVR-nr. [...2].

Revisor [person2] fik til opgave at momsregistrere [virksomhed1] filial af [virksomhed2] Ltd samt indberette momsen. Revisor modtog endvidere aftalt vederlag samt tilsendt alle bilag. Men af grunde, der fortsat er uafklaret, skete der intet yderligere fra dennes side.

Der vil snarest muligt blive udarbejdet og eftersendt regnskab for årene 2013-2015 for [virksomhed1]. SKAT har ved sin afgørelse anset virksomheden som min klients personlige virksomhed.

Anbringender

Det fremgår af lov om Nem-konto, at en privatkonto kan tilknyttes et selskab, hvilket bliver mere og mere almindeligt da bankerne ikke er forpligtiget til at give en erhvervskonto.

Det gøres gældende, at virksomheden tilhører [virksomhed1] (filial), hvorfor dette selskab er rette indkomstmodtager i relation til alle selskabets indtægter og udgifter.

Det gøres endvidere gældende, at det faktum, at [virksomhed1] (filial) midlertidig har benyttet hovedaktionærens bankkonto som selskabskonto, ikke med rette kan have den konsekvens, at alle indtægter anses at tilhøre hovedaktionæren.

Det gøres gældende, at en hovedaktionær er berettiget til at holde/opbevare beløb på vegne af selskabet.”

Landsskatterettens afgørelse

Landsskatteretten skal tage stilling til, om klageren kan få genoptaget sine skatte- og momsansættelser for indkomstårene 2013-2015.

Skatteforvaltningsloven § 26, stk. 2, har følgende ordlyd:

”En skattepligtig, der ønsker at få ændret sin ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat, skal senest den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen.”

Skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, har følgende ordlyd:

”En afgiftspligtig, der ønsker afgiftstilsvaret ændret, skal senest 3 år efter angivelsesfristens udløb fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen. Tilsvarende skal en virksomhed eller en person, der ønsker godtgørelse af afgift, senest 3 år efter det tidspunkt, hvor kravet om godtgørelse tidligst kunne gøres gældende, fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde godtgørelse af afgiften.”

Den skattepligtige skal således dokumentere eller sandsynliggøre, at den foreliggende ansættelse ikke er korrekt, fordi den hviler på forkerte eller andre faktiske oplysninger og retlige forhold, se f.eks. Højesterets dom af 11. maj 2011, offentliggjort som SKM2011.329.HR, hvor den skattepligtiges indkomstansættelse ikke kunne genoptages. Der var ikke for retten fremlagt oplysninger, der kunne sandsynliggøre, at den skattepligtige havde betalt børnebidrag udover de beløb, som skattemyndighederne havde lagt til grund ved de foretagne skatteansættelser.

Klageren har anmodet om genoptagelse af skatte- og momsansættelserne den 11. januar 2017.

Den ordinære frist for genoptagelse af skatteansættelserne for indkomstårene 2013, 2014 og 2015 udløb henholdsvis den 1. maj 2017, 1. maj 2018 og 1. maj 2019. Fristen i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, er derfor opfyldt for alle tre indkomstår.

Den ordinære frist for genoptagelse af momstilsvaret for afgiftsperioden 3. kvartal 2013 og 4. kvartal 2013 udløb henholdsvis den 1. december 2016 og den 1. marts 2017. Fristen i skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, er derfor opfyldt for afgiftsperioderne 4. kvartal 2013 og frem.

Landsskatteretten finder, at klageren hverken ved anmodningen om genoptagelse eller under klagebehandlingen har fremlagt yderligere regnskabsmateriale eller andre former for oplysninger, der kan begrunde en ændring af de foretagne skatte- og momsansættelser. Klagerens oplysning om, at indsættelserne på klagerens personlige bankkonto i den påklagede periode helt eller delvist vedrører filialen af et engelsk selskab, er ikke ledsaget af nogen form for dokumentation for forholdet.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse om at nægte klageren genoptagelse af skatteansættelserne for indkomstårene 2013-2015 samt momstilsvaret for afgiftsperioderne 4. kvartal 2013 til 4. kvartal 2015.

Ekstraordinær genoptagelse af momstilsvar

Uanset fristen i skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, kan en virksomhed efter skatteforvaltningslovens §

32, stk. 1, nr. 4, opnå tilladelse fra Told- og Skatteforvaltningen til ændring af momstilsvaret som følge af, at der foreligger særlige omstændigheder.

For perioden 1. – 3. kvartal 2013 er der, som anført ovenfor, heller ikke fremlagt et grundlag for ændring af momstilsvaret, hvorfor Landsskatteretten finder, at der allerede derfor ikke foreligger særlige omstændigheder, der kan begrunde genoptagelse efter reglen i skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 4.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse om at nægte klageren genoptagelse af momstilsvaret for 1. – 3. kvartal 2013.