Kendelse af 14-11-2022 - indlagt i TaxCons database den 02-12-2022

Journalnr. 16-1457989

Klagen skyldes, at SKAT ikke har imødekommet klagerens anmodning om genoptagelse og nedsættelse af lønsumsafgiftstilsvaret for 2012 til 0 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

[person1] (herefter indehaveren) har oplyst, at han tidligere har drevet en tandlægepraksis (herefter virksomheden), som i 2012 blev taget under konkursbehandling.

Virksomheden har for 2012 angivet lønudbetalinger på 490.750 kr.

Da virksomheden ikke angav sit lønsumsafgiftstilsvar for 2012, ansatte SKAT efter opkrævningslovens § 5, stk. 2, et skønsmæssigt lønsumsafgiftstilsvar på 18.000 kr.

Den 12. februar 2016 skrev virksomhedens revisor bl.a. følgende til SKAT:

”Endvidere bedes lønsumsafgift for 2012 nedsat til 0 kr. som følge af konkursen og underskud af virksomhed.”

SKAT har om virksomhedens resultater i 2010 og 2011 oplyst følgende:

”I 2010 er der selvangivet et overskud af virksomhed før renter på 275 tkr. I 2011 er skatteyder taxeret til et overskud på 590 tkr.”

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet virksomhedens anmodning om genoptagelse og nedsættelse af lønsumsafgiftstilsvaret for 2012 til 0 kr.

Af SKATs begrundelse fremgår bl.a. følgende:

”Din revisor har ligeledes anmodet om, at din lønsumsafgift nedsættes til 0 kr.

Vi kan ikke imødekomme denne del af anmodningen.

Lønsumsafgiften beregnes som 3,08 % af beregningsgrundlaget, der udgør virksomhedens samlede lønsum med tillæg af overskud eller fradrag for underskud ved selvstændig virksomhed. Såvel over- som underskud er før renter. Reglerne fremgår af § 4 stk. 1 og § 5 stk. 1 (dagældende) i lov om en afgift af lønsum m.v. (lønsumsafgiftsloven).

Vi har bedt dig indsende kopi af dit regnskab eller foreløbig bogføringsbalance, men din revisor har oplyst, at du ikke er i besiddelse af regnskabsmaterialet. De oplyser dog, at du har oplyst, at virksomheden efter din opfattelse har givet underskud - også før fradrag for medgåede lønudgifter.

Vi har imidlertid ikke modtaget dokumentation for dette forhold. Vi fastholder derfor, at lønsumsafgiften fastsættes skønsmæssigt med udgangspunkt i de indberettede lønoplysninger og et virksomhedsresultat på 0 kr.

Beregningen medfører således ikke nogen ændring af den beregnede lønsumsafgift.

Reglen om, at SKAT kan fastsætte tilsvaret efter et skøn fremgår af opkrævningslovens § 5 stk. 2.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at virksomhedens lønsumsafgiftstilsvar for 2012 genoptages og nedsættes til 0 kr.

Til støtte herfor har klageren den 28. september 2016 bl.a. anført følgende:

”Efter vor kunde og vores opfattelse er den skyldige lønsumsafgift skønnet af SKAT på 18.000 kr. ikke korrekt. Vi anmoder om at denne nedsættes til 0 kr. (...)

[person1] har drevet tandlægepraksis, men gik i begyndelsen af 2012 konkurs.

Resultatet af virksomheden giver ifølge [person1] et betydelige underskud i 2011 og 2012 som følge af konkursen.

Lønsumsafgiften bedes for 2011 og 2012 derfor nedsat til 0 kr. som følge af konkursen og underskuddet i virksomheden.”

Bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling

Virksomheden er ikke fremkommet med bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling om stadfæstelse.

Skattestyrelsen har den 23. marts 2022 udtalt, at Skattestyrelsen er enig i Skatteankestyrelsens indstilling om stadfæstelse, idet Skattestyrelsen bl.a. har anført følgende:

”Skattestyrelsen er enig i Skatteankestyrelsens forslag om at stadfæste den påklagede afgørelse, hvorefter klagers anmodning om genoptagelse af klagers lønsumsafgiftstilsvar ikke imødekommes. Forhøjelsen af klagers lønsumsafgiftstilsvar på 18.000 kr. for 2012 fastholdes derfor.

Klager har drevet tandlægepraksis indtil den 27. april 2012, hvor klager ophørte.

SKAT har i afgørelsen af 27. juni 2016, forhøjet klagers lønsumsafgiftstilsvar skønsmæssigt, på baggrund af de af klager indberettede lønoplysninger. Klager har påklaget dette med påstand om, at klagers lønsumsafgiftstilsvar skal genoptages og nedsættes med 18.000, til 0 kr. som følge af underskud ved klagers konkurs.

Anmodning om genoptagelse

Skattestyrelsen fastholder, at klager ikke har opfyldt betingelserne for ordinær genoptagelse i skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2.

Det fremgår af Skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, at en afgiftspligtig der ønsker et afgiftstilsvar genoptaget, senest 3 år efter angivelsesfristens udløb, skal fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen.

Dette indebærer, at den afgiftspligtige skal dokumentere eller sandsynliggøre, at den tidligere opgørelse af afgiftstilsvaret er forkert, og at en genoptagelse vil medføre en ændret ansættelse, jf. retspraksis i eksempelvis SKM2015.433.BR og den juridiske vejledning afsnit A.A.8.3.1.2.2

Som anført af Skatteankestyrelsen, har klager ikke fremlagt regnskaber, bogføring eller anden dokumentation, der kan dokumentere den af klager fremsatte påstand om klagers underskud i 2012. Klager har således ikke fremsendt dokumentation, der sandsynliggør, at en genoptagelse vil føre til en ændret lønsumsafgiftsansættelse, eller at den tidligere opgørelse er forkert.

Det forhold, at klager har oplyst, men ikke nærmere specificeret eller dokumenteret, at klager havde et underskud i 2012 som følge af konkurs, kan således ikke anses for sådanne oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde en ændring af klagers lønsumsafgiftstilsvar, jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2. Se i den retning SKM2015.512.ØLR.

Da SKAT har været berettiget til at fastsætte klagers lønsumsafgiftstilsvar skønsmæssigt, jf. opkrævningslovens § 5, stk. 2, og da der ikke er grundlag for at tilsidesætte det af SKAT udøvede skøn, fastholdes det skønsmæssigt opgjorte lønsumsafgiftstilsvar for 2012.”

Retsmøde

Der har været afholdt retsmøde i sagen. Klagerens repræsentant fremmødte ikke.

Skattestyrelsen indstillede, at SKATs afgørelse stadfæstes og anførte, at der ikke kan ske genoptagelse af virksomhedens afgiftstilsvar for 2012, da virksomheden ikke har fremlagt dokumentation af en retlig eller faktisk karakter, der kan begrunde en ændring.

Landsskaterettens afgørelse

SKAT har efter opkrævningslovens § 5, stk. 2, ud fra et skøn ansat virksomhedens lønsumsafgiftstilsvar for 2012 til 18.000 kr., idet virksomheden ikke angav sit afgiftstilsvar.

Spørgsmålet er, om lønsumsafgiftstilsvaret skal genoptages og nedsættes til 0 kr., idet indehaveren har oplyst, at virksomheden i 2012 havde ”betydelige underskud”.

Af dagældende lønsumsafgiftslov fremgår bl.a.:

Ӥ 4

Stk. 1. Afgiftsgrundlaget er virksomhedens lønsum med tillæg af overskud eller med fradrag af underskud af selvstændig erhvervsvirksomhed i indkomståret opgjort efter reglerne i 2.-4. pkt., jf. dog stk. 2 og 5. Virksomhedens overskud eller underskud opgøres efter reglerne for opgørelse af skattepligtig indkomst før fradrag for henlæggelse til konjunkturudligning efter virksomhedsskattelovens § 22 b. Til virksomhedens overskud eller underskud opgjort efter 2. pkt. tillægges renteudgifter og kurstab på fordringer og gæld og fradrages rente- og udbytteindtægter samt kursgevinst på fordringer og gæld, som indgår i opgørelsen af virksomhedens overskud eller underskud. Til virksomhedens overskud eller underskud opgjort efter 2. og 3. pkt. medregnes ikke overskud eller underskud, der hidrører fra virksomhed i udlandet. (...)

§ 5

Stk. 1. For virksomheder omfattet af § 4, stk. 1, er afgiften 3,08 pct. af afgiftsgrundlaget.”

SKAT har oplyst, at virksomheden i 2012 har angivet en lønsum på 490.750 kr. Indehaveren har hverken fremlagt regnskaber, bogføring eller anden dokumentation, som kan godtgøre, at virksomheden i 2012 havde underskud og i givet fald størrelsen heraf. Det er herefter ikke godtgjort, at der er grundlag for at tilsidesætte det af SKAT udøvede skøn. Af denne grund er der ikke grundlag for genoptagelse, jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2.

Virksomheden har i klagen – selvom SKAT ved den påklagede afgørelse ikke har taget stilling til afgiftstilsvaret for 2011 – anmodet om, at lønsumsafgiftstilsvaret for 2011 nedsættes til 0 kr. Da der ikke foreligger en afgørelse fra SKAT vedrørende genoptagelse af virksomhedens lønsumsafgiftstilsvar for 2011, kan Landsskatteretten ikke tage stilling til genoptagelse af dette års afgiftstilsvar.

Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.