Kendelse af 29-04-2022 - indlagt i TaxCons database den 20-05-2022

Journalnr. 16-0355366

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Afgiftsperioden

01.01.2013 – 31.12.2013

Fradrag for moms på køkkendele

0 kr.

3.243 kr.

0 kr.

Fradrag for moms på køleskab

0 kr.

559 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Indehaveren drev virksomheden [virksomhed1] med CVR-nr. [...1] (herefter ”virksomheden”), fra adressen [adresse1], [by1]. Virksomhedens aktiviteter bestod primært af udlejning af lokaler og ejendomme og escortvirksomhed. Virksomheden er ophørt pr. den 31. december 2020.

Ifølge CPR-registret har virksomhedens indehaver i perioden 16. januar 2006 til 1. juli 2013 haft bopælsadresse på [adresse2], [by2] og siden den 23. september 2014 på [adresse1], [by1].

Resultater

Der er fremlagt årsrapport for virksomheden for 2013.

Af årsrapporten fremgår det, at virksomheden havde en omsætning på 200.040 kr. og kapacitetsomkostninger for 90.935 kr. Årets samlede resultat efter finansielle poster er ifølge årsrapporten 104.852 kr.

Køkkendele og køleskab

Virksomheden har i afgiftsperioden 1. januar 2013 til 31. december 2013 fratrukket moms på køkkendele og køleskab med henholdsvis 3.243 kr. og 559 kr. SKAT har ikke godkendt fradrag for momsen og har dermed forhøjet virksomhedens momstilsvar tilsvarende.

Som dokumentation for udgifterne har virksomheden fremlagt en samlet faktura og kvittering fra [virksomhed2], hvoraf købet af køkkendelene og køleskab fremgår. På fakturaen er indehaverens daværende bopælsadresse, [adresse2], [by2], anført som leveringsadresse. Af samme faktura fremgår det, at leveringen skete i uge 7, 2013.

Indehaveren har oplyst, at udgifterne til køkkendele og køleskab vedrører en køkkenreparation på hendes forretningsadresse på [adresse1], [by1].

Indehaveren har oplyst, at hun efter adskillige indsigelser over køkkenlågernes kvalitet, hvor hun gentagne gange havde modtaget nye låger langt ud over garantiperioden, ikke havde noget andet valg end at udskifte samtlige låger og skuffer, idet de ikke blev produceret længere. Samtidigt gik køleskabet i stykker, og en reparation heraf kunne ikke svare sig, hvorfor køleskabet ligeledes måtte udskiftes.

Indehaveren har endvidere forklaret, at køkkendelene og køleskabet blev hentet af hende selv, og at [virksomhed2] ikke har faktureret hende for levering. Indehaveren har i den forbindelse forklaret, at hun ikke var opmærksom på, at [virksomhed2] havde skrevet hendes bopælsadresse som leveringsadresse, men at hun efterfølgende har været i kontakt med [virksomhed2], som ikke havde nogen notater i sagen, der kunne forbinde købet til hendes forretningsadresse.

Skatteankestyrelsen har i forbindelse med klagesagens behandling anmodet virksomheden om billeder, plantegninger og øvrig dokumentation, herunder køkkenkataloger, kvittering for levering og skriftlig forklaring fra sælger til dokumentation af, at køkkendelene og køleskabet blev monteret på [adresse1], [by1]. Indehaveren har i den forbindelse fremsendt to billeder af køkkenet fra forskellige vinkler, men har ikke indsendt de efterspurgte plantegninger, eller anden dokumentation i øvrigt.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet selskabets momstilsvar for afgiftsperioden 1. januar 2013 – 31. december 2013 med henholdsvis 3.243 kr. og 559 kr. for ikke godkendte fradrag for moms på køkkendele og køleskab.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

(...)

1.3 SKATs bemærkninger og begrundelse

Skat har gennemgået dit regnskab, kontoudtog samt bilag for 2013.

SKAT finder ikke at der er fradrag for følgende bilag i 2013.

Konto 3407

Vedligeholdes ejendom og udenoms arealer,

Bilag 41/2 Rep. Dele køkkenskabe [virksomhed2]

Beløbet er 16..217 kr. heraf udgør momsen 3.243 kr. Beløb uden moms = 13.069 kr.

Skabene er jf. faktura fra [virksomhed2] leveret til [adresse2] i uge 7.Da du har beboet ejendommen i denne periode anses købet for at være privat

Der er ikke fradrag herfor jf. statsskattelovens § 6 stk. 1 litra a. idet udgiften anses for privat samt momslovens§ 37 idet udgiften ikke vedr. den afgiftspligtige aktivitet.

Konto 3617

Småanskaffelser – administration

Bilag 41/2 Køleskab [virksomhed2]

Beløbet er 2.799 kr. heraf udgør momsen 559 kr. Beløbet uden moms = 2.239 kr.

Køleskabet er jf. faktura fra [virksomhed2] leveret til [adresse2] i uge 7. Da du har beboet ejendommen i denne periode anses købet for at være privat, Der er ikke fradrag herfor jf. statsskattelovens § 6 stk. 1 litra a. idet udgiften anses for privat samt momslovens§ 37 idet udgiften ikke vedr. den afgiftspligtige aktivitet

Man skal ikke undlade at gøre opmærksom på at der generelt ikke er fradragsret for køleskabe i en og to families ejendomme, da køleskabe anses som en installation som skal af skrives efter afskrivningsloven. Efter afskrivningslovens § 15 stk.. 4 kan der ikke afskrives på installationer i beboelsesejendomme med en eller to selvstændige lejligheder.

(...)”

Klagerens opfattelse

Virksomheden har fremsat påstand om, at virksomhedens momstilsvar nedsættes med henholdsvis 3.243 kr. og 559 kr. for fradrag for moms på køkkendele og køleskab.

Virksomheden har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”(...)

Klage over dele af indkomst- og momsansættelsen for 2013

Klagen omfatter kun pkt. 1.3 (det første og andet punkt) i [Skattecentret] afgørelse af 7.12.2015

Jeg driver min virksomhed og udlejer værelser (momspligtig omsætning på begge dele) fra adressen [adresse1], [by1]

De beskrevne punkter omfatter en køkkenreparation på denne forretningsadresse.

Efter adskillige indsigelser over lågernes kvalitet, hvor jeg flere gange havde fået nye, også langt ud over garantiperioden - så blev lågerne ikke fremstillet mere. Derfor havde jeg ikke noget valg, og måtte udskifte samtlige låger og skuffer m.v. - Kr. 13.069 + moms kr. 3.243

I samme forbindelse gik køleskabet i stykker - og i stedet for at reparere det (kunne ikke svare sig) - blev det udskiftet Kr. 2.239 + moms kr. 559

Jeg var ikke opmærksom på, at [virksomhed2] på fakturaen havde skrevet min bopælsadresse [adresse2], [by2]) og også leveringsadressen var skrevet til denne adresse - jeg har efterfølgende henvendt mig til [virksomhed2] - man de har ingen notater i sagen der knytter købet til min forretningsadresse - men kan dog sige at jeg må have hentet det, da de ikke har faktureret mig for fragt.

Jeg skal derfor klage over den foretagne forhøjelse af indkomsten med kr. 13.069 samt den foretagne regulering af købsmomsen på kr. 3.802.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Der skal betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet. Det fremgår af momslovens § 4, stk. 1.

I medfør af momslovens § 37, stk. 1, og stk. 2, nr. 1, kan momsregistrerede virksomheder ved opgørelsen af momstilsvaret få fuld fradragsret for indgående moms, i det omfang indkøbet relaterer sig til virksomhedens momsbelagte aktiviteter.

Det følger af momslovens § 37, at der ikke er fradragsret for køb af varer og ydelser, som benyttes til for virksomheden uvedkommende formål, herunder køb af varer og ydelser der anvendes privat.

Ved anmodning om fradrag i henhold til momslovens § 37, påhviler det virksomheden at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldt.

Virksomheden har i afgiftsperioden 1. januar 2013 til 31. december 2013 fratrukket moms på køkkendele og et køleskab på henholdsvis 3.243 kr. og 559 kr. SKAT har anset udgiften for privat og har derfor ikke godkendt fradrag for momsen. SKAT har på baggrund heraf forhøjet virksomhedens momstilsvar tilsvarende.

Landsskatteretten har i afgørelse af dags dato i klagesagen vedrørende SKATs forhøjelse af indehaverens skattepligtige indkomst for 2013, jf. rettens sagsnr. [...], fundet, at der ikke kan godkendes fradrag for udgifterne til køkkendele og køleskab på henholdsvis 12.974 kr. og 2.239 kr. Retten har anset udgifterne for at være privatudgifter for indehaveren, der er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Som dokumentation for den afløftede moms har indehaveren fremlagt den samlede faktura for køkkendelene og køleskabet fra [virksomhed2], hvoraf indehaverens daværende bopælsadresse, [adresse2], [by2], fremgår som leveringsadresse. Det påhviler således virksomheden at bevise, at monteringen ikke er sket på den adresse, som fakturaen er udstedt til.

Indehaveren har alene fremlagt to billeder af køkkenet fra forskellige vinkler, hvoraf det ikke umiddelbart er muligt at udlede på hvilken adresse køkkendelene og køleskabet er monteret. Under disse omstændigheder finder Landsskatteretten det ikke tilstrækkelig godtgjort, at udgifterne er afholdt som led i virksomhedens momspligtige aktiviteter, hvorfor retten ikke kan godkende fradrag for moms på 3.243 kr. og 559 kr. vedrørende udgifterne til køkkendele og køleskab.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.