Kendelse af 09-09-2016 - indlagt i TaxCons database den 08-10-2016

SKAT har pålagt klageren yderligere registreringsafgift med 21.720 kr. som følge af benyttelse af autocamper på færdselslovens område uden alt campingudstyrets tilstedeværelse.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse for så vidt angår spørgsmålet om afgiftspligt.

Faktiske oplysninger

I forbindelse med SKATs og politiets fælles kontrol den 26. september 2015 på [adresse1] i [by1] blev Citroën C8 med stelnummer [...] og registreringsnummer [reg.nr.1] bragt til standsning af politiet. Føreren af køretøjet var klageren, som også er køretøjets registrerede ejer. Køretøjet er registreret som såkaldt camper med nedsat afgift i henhold til registreringsafgiftslovens § 5a.

Klageren fremviste camperudstyret, og det blev konstateret af SKAT, at der manglede følgende i forhold til typefortegnelsen:

Bordplade
Rosette
Bordben
Luftmadras/liggeunderlag

Klageren anførte på kontroltidspunktet, at han selv havde modificeret køretøjet, således at rosetten til bordbenet var fjernet og i stedet havde klageren bygget trækasser til at lægge sengebunden på samt udskåret en bordplade, som kunne trækkes ud ved trækassen i forskellige højder. Denne bordplade kunne anvendes, når man stod under bagklappen, men udenfor bilens kabine. Køkkenet kunne kun anvendes, når kassen/sengebunden blev taget ud af kabinen. I stedet for bruges et gasblus udenfor kabinen, da det anses for farligt at tænde op i gasblusset inde i køretøjet.

I forbindelse med en efterfølgende fremvisning af køretøjet hos SKAT er der taget billeder af indretningen.

Klagerne mente ikke, at det medfølgende udstyr var anvendeligt. Ejeren har den 4. november 2015 haft møde med SKAT, hvor han har fremvist køretøjet og indretningen.

SKATs afgørelse

SKAT har opkrævet 21.720 kr. i yderligere registreringsafgift, fordi SKAT har anset motorkøretøjet for omfattet registreringsafgiftspligten i Danmark som personbil, jf. registreringsafgiftslovens § 5a, stk. 4, jf. § 4, i lovbekendtgørelse nr. 221 af 26. februar 2013 om registreringsafgift af motorkøretøjer m.v. med senere ændringer.

I afgørelsen er der lagt vægt på, at det ikke var muligt at sidde inde i bilen og benytte bordet. Der var således fjernet rosette, bordben og bordplade, ligesom der ikke var luftmadras/liggeunderlag med under kørslen.

Der var heller ikke fri adgang til køkkenet, det der var indsat en trækasse, som blev brugt til opbevaring af forskelligt.

Udtræksbordet er en træplade, der sættes i klemme i trækassen, og det kan ikke anvendes inde i kabinen, så man kan sidde omkring det.

I forbindelse med klagesagen hos Landsskatteretten har SKAT angivet følgende i sin udtalelse:

”Sagen drejer sig om en Citroën C8 camper, som manglede diverse camperudstyr, så som

•Bordben,

•Rosette,

•Bordplade og

•Luftmadras/liggeunderlag

ved kontrol i [by1] den 26. september 2015. Foto optaget på standsningstids-punktet.

På standsningstidspunktet have køretøjet bag passagersæderne hjemmelavede trækasser til at lægge sengebunden på samt en plade, som kunne kiles fast i forskellige højder i trækassen. Denne plade udgjorde det for bordet i køretøjet.

Den medbragte træplade kunne ikke anvendes inde i køretøj til bord i kabinen.

Sagens akter med foto fra kontrollen medsendes.

I forbindelse med bemærkninger til det udsendte forslag var [person1] til møde hos SKAT i [by2], hvor han fremviste køretøjet. Foto optaget af bilen ved dette møde, som blev afholdt den 4. november 2015. Foto medsendes.

I klagen til Skatteankestyrelsen fremfører ejeren, at køkkenet var i fuld overensstemmelse med SKATs vejledning.

Dertil skal det bemærkes, at der ikke var fri adgang til køkkenet, når de hjemmelavede trækasser var i kabinen.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at den yderligere pålagte registreringsafgift er opkrævet uberettiget.

Til støtte herfor har klageren angivet følgende:

1) Klage vedr. afgiftspligt

I SKATs afgørelse a 16. november 2015 fremgår det, at:

SKAT finder at køretøjet er registreringspligtigt i Danmark som almindeligt personmotorkøretøj med fuld afgift, idet det ikke længere opfylder betingelserne for registrering som personbil til beboelse (autocamper)

SKAT fremfører endvidere, at:

Fører kunne ikke fremvise nedenstående, hvorved det kunne konstateres at udstyret ikke var medbragt i køretøjet under kørslen.

Bordben
Rosette
Bordplade
Luftmadras/liggeunderlag

2) Klage vedr. værdifastsættelse

SKAT har beregnet bilens handelspris til 42.000 kr.

Ad 1)Tilbagevisning af SKATs afgørelse vedr. afgiftspligt

Vi finder, at afgørelsen er forkert, da vi anser betingelserne for den foretagne afgiftsberigtigelse opfyldt, idet:

- Vi kunne fremvise bord, som er mere anvendeligt og opfylder kravene til størrelse af bord.

- SKAT ligger til grund for sin afgørelse, at vi ikke havde medbragt liggeunderlag/luftmadrasser. Vi har ikke fundet, at der noget sted står, at det specifikt skal være enten liggeunderlag eller luftmadras. Vi kunne fremvise lameller til de nederste pladser i bilen samt plader og madras til de øverste pladser, således at der var mulighed for opredning til fire personer. Desuden havde vi medbragt tæpper, som dog ikke blev fremvist, da sagsbehandlerne fra SKAT specifikt krævede at se enten liggeunderlag eller luftmadras.

I SKATs egen vejledning står:

F.eks. skal der altid medbringes udstyr, så der kan etableres sovepladser, herunder nødvendige plader, madrasser, liggeunderlag m.v. Der stilles ikke krav om, at der medbringes sengetøj, soveposer m.v., hvis det blot med rimelighed er muligt at sove på den etablerede soveplads.

Vi mener at have medbragt udstyr, der opfylder betingelserne for, at man med rimelighed kan sove på den etablerede soveplads.

Dermed mener vi, at bilen er utvivlsomt indrettet og konstrueret til beboelse efter lovkravene og at den afkrævede yderligere registreringsafgift på 21.720 kr. dermed uberettiget.

I øvrigt undrer det os, at følgende bemærkning vedrørende køkkenet i bilen indgår i SKATs begrundelse for afgørelsen:

Køkkenet kunne kun anvendes, når kassen/sengebunden blev taget ud af kabinen. I stedet for bruges et løst gasblus udenfor kabinen, da det anses for farligt at tænde op i gasblusset inde i køretøjet.

Vi anser bemærkningen for irrelevant, idet køkkenet er i fuld overensstemmelse med SKATs vejledning:

Campingbilen skal være indrettet med køkkenarrangement, i form af koge- og eller gasblus og køkkenvask, der er tilsluttet vand- og spildevandstank.

Vand- og spildevandstank skal være af en art og omfang, der svarer til køretøjets størrelse.

For campingbiler, der er anmeldt til registrering første gang efter den 1. september 2000, skal køkkenarrangementet være fastmonteret i campingbilen. Det kan dog accepteres, at køkkenarrangementet er indrettet på en sådan måde, at det (under kørsel) kan sammenklappes helt eller delvist.

Ad 2)

I SKATs afgørelse om værdifastsættelse har de ikke været i stand til at finde annoncerede priser for sammenlignelige køretøjer på over 29.800 kr. Derfor mener vi, at prisfastsættelsen af vores bil på 42.000 kr. er alt for høj.”

Landsskatterettens afgørelse

Det er ubestridt, at det omhandlede køretøj er registreringspligtigt i Danmark, jf. registreringsafgiftslovens § 1, jf. lov om registrering af køretøjer § 2.

Det anses endvidere for ubestridt, at køretøjet ved første indregistrering er afgiftsberigtiget efter de særlige regler i den tidligere gældende § 5a i registreringsafgiftsloven, der var formuleret således (uddrag):

”[...]

For følgende køretøjer udgør afgiften 0 kr. af de første 12.100 kr. af den afgiftspligtige værdi og 60 pct. af resten:

1) køretøjer med en egenvægt over 2 t, som utvivlsomt er konstrueret og indrettet til ophold og beboelse, herunder med adgang til opredning af egentlige sovepladser for mindst 4 personer,

[...]

Stk. 3. Et køretøj, som er berigtiget med afgift efter stk. 1, afgiftsberigtiges efter § 4, når betingelserne for den foretagne afgiftsberigtigelse ikke længere er opfyldt. Afgiften nedsættes dog med 60 pct. af den del af køretøjets afgiftspligtige værdi, der overstiger 12.100 kr.

[...]”

Den citerede § 5a, stk. 1, i registreringsafgiftsloven er indført ved lov nr. 463 af 31. maj 2000.

Det fremgår af bemærkningerne til denne lov, at det af bemærkningerne til den tidligere gældende bestemmelse vedrørende campingbiler fremgår, at ”køretøjet skal have en passende loftshøjde, og skal være indrettet med sovepladser, køkken, vand- og spildevandstank m.m.”, og at dette ved den foreslåede ændring ønskes præciseret med krav om mindst 4 sovepladser og en ændring med hensyn til størrelsen af bilerne fra 2 ton tilladt totalvægt til 2 ton egenvægt.

Højesteret har ved dom af 17. september 2014 taget stilling til forståelsen af bestemmelsen i registreringsafgiftslovens § 5 a, stk. 1, nr. 1. Af dommen fremgår blandt andet:

”[...]

Højesteret finder, at det er i overensstemmelse med lovens ordlyd, forarbejder og formål at stille krav om, at bilens camperudstyr skal medbringes under kørsel i en autocamper, for at den kan anses for ikke alene konstrueret, men også utvivlsomt indrettet til ophold og beboelse.

[...]”

Idet bordplade, rosette, bordben og luftmadras/liggeunderlag ikke var medbragt i køretøjet på standsningstidspunktet, kan køretøjet ikke anses for ”utvivlsomt indrettet til ophold og beboelse” og umiddelbart kunne anvendes til disse formål. Klagerens egen indretning af køretøjet ses ikke at opfylde kravene til indretning af køretøjet som camper, ligesom de medbragte tæpper ikke kan udgøre det for madras/liggeunderlag.

Klagerens køretøj opfyldte derfor ikke betingelserne for afgiftsberigtigelse efter registreringsafgiftslovens § 5 a, stk. 1, på kontroltidspunktet.

Det følger af registreringsafgiftslovens § 5 a, stk. 3, at et køretøj, som er berigtiget efter stk. 1, afgiftsberigtiges efter § 4, når betingelserne for den foretagne afgiftsberigtigelse ikke længere er opfyldt.

SKATs afgørelse stadfæstes herefter for så vidt angår den yderligere pålagte registreringsafgift.