Kendelse af 27-03-2019 - indlagt i TaxCons database den 27-04-2019

SKAT har opkrævet 549.131 kr. i elafgift for perioden 1. juli 2012 - 31. december 2014. Det skyldes, at SKAT anser selskabets elforbrug til elvarmelegemer i akvarier, varmeplader i terrarier, en varmekanon og et varmetæppe for delvis godtgørelsesberettiget, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Sagen omhandler, hvorvidt selskabet kan få godtgjort elafgift af forbruget af elektricitet, der er anvendt til akvarieelvarmestave, varmeplader i terrarier, en varmekanon og et varmetæppe.

Selskabet driver otte detailbutikker her i landet, hvorfra der sker salg af planter, dyr og dertil knyttede produkter. Selskabet har desuden en administrationsbygning.

Selskabet forhandler akvariefisk, krybdyr m.v. Akvariefiskene er placeret i akvarier, og selskabets repræsentant har oplyst, at vandtemperaturen i akvarierne bliver fastholdt på en bestemt temperatur ved brug af flytbare elvarmestave/elvarmelegemer af hensyn til akvariefiskenes livsbetingelser.

På samme måde er krybdyr placeret i terrarier, hvor temperaturen bliver fastholdt på et bestemt niveau via små el-varmeplader, der er monteret i bunden af terrarierne ved brug af lim. Selskabets repræsentant har oplyst, at opvarmningen/fastholdelse af temperaturen i terrarierne sker af hensyn til, at krybdyrene kan fastholdes i salgsklar stand. Varmepladerne kan flyttes, men i de fleste tilfælde bliver krybdyrene flyttet til de terrarier, hvor varmepladerne er placeret.

Ved udgangen af selskabets bygninger i [by1] og [by2] har selskabet installeret henholdsvis en elvarmekanon og et luftvarmetæppe. Selskabet har installeret disse aggregater med det formål at skabe et varmeskjold, der neutraliserer kuldebroen mellem inde- og udeklimaet.

Den 10. april 2014 og den 3. december 2014 foretog SKAT en kontrol af selskabets adresse i [by3]. SKAT tog på kontrol igen den 11. december 2014, denne gang på selskabets adresse i [by4].

I forbindelse med SKATs kontrol konstaterede SKAT, at selskabet havde fået godtgørelse af afgift af elektricitet, som selskabet havde anvendt til elvarmelegemer i akvarier, varmplader i terrarierne, en elvarmekanon og et elvarmetæppe.Det var SKATs opfattelse, at elforbruget var anvendt til opvarmning af vand og rum, hvorfor selskabet skulle nedsætte sin godtgørelse af afgift med afgiften af dette elforbrug. Selskabet var ikke enig i SKATs regulering.

SKAT var på besøg i selskabet igen den 25. februar 2015. På mødet fremlagde selskabets repræsentant et brev fra Skatteministeriet til Told- og skatteregionerne dateret 18. juni 1996, j.nr. 99/96-339-17 ”grønne afgifter – elforbrug i vaskemaskiner og opvaskemaskiner”. Selskabets repræsentant oplyste, at det var hans opfattelse, at elforbruget til opvarmning af vand i akvarier kunne sammenholdes med opvarmning af vand i vaskemaskiner og opvaskemaskiner.

Selskabets repræsentant oplyste på et kontormøde med Skatteankestyrelsens sagsbehandler, den 21. august 2018, at Skatterådet i SKM2015.755.SR, bekræftede, at det pågældende selskab kunne opnå fuld godtgørelse af afgiften af elektricitet, der blev anvendt i en opvaskemaskine.

I forbindelse med at Landsskatterettens indstilling blev sendt til udtalelse ved Skattestyrelsen (tidligere SKAT) og selskabets repræsentant, henviste selskabets repræsentant til et notat fra Skatteministeriet til Told- og skatteregionerne dateret 17. maj 1996, j.nr. 99/96-354-87 ”Grønne afgifter – farvning af tekstiler”. Selskabets repræsentant oplyste, at opvarmning af vand i akvarier og opvarmning af terrarier må anses som et uomgængeligt nødvendigt led i fremstilling af salgsvaren.

SKATs afgørelse

SKAT har opkrævet 549.131 kr. i elafgift for perioden 1. juli 2012 - 31. december 2014, da det er SKATs vurdering, at selskabets elforbrug til elvarmelegemer i akvarier, varmeplader i terrarier, en varmekanon og et varmetæppe alene berettiger selskabet til delvis godtgørelse af elafgift.

Som begrundelse herfor skriver SKAT:

”[...]

1.4.1. Akvarier

[...]

Elforbruget til varmelegemerne (elvarmestav) er ikke målt.

Et elektrisk varmelegeme (elvarmestav), som i dette tilfælde alene anvendes til opvarmning af vand i akvarier til fiskene, er omfattet af elafgiftslovens § 11, stk. 3 og anvendelsen ses ikke omfattet af modifikationerne i § 11, stk. 4. Det er derfor ikke muligt, at få godtgørelse for elafgiften.

Siden 1. januar 2012, har det været muligt, at få delvis godtgørelse af elafgiften, hvor elektriciteten er anvendt til en elektrisk vandvarmer jf. § 11, stk. 3, 7. pkt. Det er § 11, stk. 5, der opstiller betingelserne for, at opnå tilbagebetaling efter § 11, stk. 3, 7. pkt. Da der som nævnt ikke er sket måling af elforbruget skal dette håndteres efter reglen om den installerede effekt ganget med 350 timer pr. måned. Beregningerne fremgår af nedenstående skema.

I forbindelse med vores besøg i selskabet den 25. februar 2015 fremlagde jeres rådgiver [person1] et brev fra Skatteministeriet til Told- og skatteregionerne dateret 18. juni 1996 j-nr. 99/96-339-17 ”Grønne afgifter – elforbrug i vaskemaskiner og opvaskemaskiner”.

[person1] er af den opfattelse at elforbruget til opvarmning af vand i akvarier, kan sammenholdes med opvarmning af vand i vaskemaskiner og opvaskemaskiner.

J-nr. 99/96-339-17 er en administrativ afgørelse vedrørende vaskemaskiner og opvaskemaskiner, som fastslår at elforbrug anvendt til opvarmning af vand ved hjælp af et varmelegeme, der er monteret i selve apparatet/maskinen anses for procesenergi, (afgørelsen har tidligere været offentliggjort).

I ovennævnte skrivelse bliver det konkretiseret, at et elektrisk varmelegeme skal være integreret i apparatet/maskinen, hvis det skal anses for procesenergi.

Dette fremgår også af punktafgiftsvejledningen dateret 7. juni 2000 afsnit F.6.4.7. ”el baseret vandvarmer, der ikke er en integreret del af apparatet/maskinen. Elektricitet, der forbruges i sådanne selvstændige vandvarmere, er omfattet af rumvarmereglerne, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3”.

Da varmelegemer (elvarmestav) ikke er en integreret del af en maskine, og I dermed til enhver tid har mulighed for at flytte varmelegemet, efter hvilket behov I har for opvarmning, kan dette elforbrug ikke være omfattet af den administrative afgørelse, og der kan ikke gives godtgørelse for elafgiften.

På grundlag af det udleverede regneark har I foretaget en beregning af hvor meget I skal tilbageregulere i elafgift. På regnearket har I også tilkendegivet om I vil accepter ændringerne fra procesenergi til rumvarme/varmt brugsvand.

I har ikke accepteret ændringen.

Reguleringsbeløbet er beregnet således: effekt i kWh x ”Reguleringssats” x 350 timer x antal måneder.

[...]

1.4.2. Terrarier

I dyrecentrene er der terrarier til krybdyr. Krybdyrene har brug for varme og denne kommer fra individuel tilsluttede 230 V elektriske varmeplader. I forbindelse med vores besøg oplyste personalet, at varmepladerne var limet fast under bunden af terriarierne. Varmepladerne kan dog flyttes, men i de fleste tilfælde var det krybdyrene der blev flyttet til de terrarier, hvor varmepladerne var placerede.

Det er SKATs opfattelse, at varmepladerne er elektriske rumvarmeaggregater, der ikke kan anses for, at være midlertidigt placeret i et lokale for, at dække et kortvarigt rumvarmebehov. Varmepladerne er omfattet af elafgiftslovens § 11, stk. 3 og ikke af § 11, stk. 4, da der ikke fremstilles en varer.

Siden 1. januar 2012, har det været muligt, at få delvis godtgørelse af elafgiften, hvor elektriciteten er anvendt til en elektrisk varmeplade jf. § 11, stk. 3, 7. pkt. Det er § 11, stk. 5, der opstiller betingelserne for, at opnå tilbagebetaling efter § 11, stk. 3, 7. pkt. Da der som nævnt ikke er sket måling af elforbruget skal dette håndteres efter reglen om den installerede effekt ganget med 350 timer pr. måned. Beregningerne fremgår af nedenstående skema.

På grundlag af det udleverede regneark har I foretaget en beregning af hvor meget I skal tilbageregulere i elafgift. På regnearket har I også tilkendegivet om I vil accepter ændringerne fra procesenergi til rumvarme/varmt brugsvand.

I har ikke accepteret ændringen.

Reguleringsbeløbet er beregnet således: effekt i kWh x ”Reguleringssats” x 350 timer x antal måneder.

[...]

1.4.3. Varmekanon/varmetæppe

I har på adresserne i [by1] installeret en elektrisk varmekanon/varmetæppe ved udgangen og i [by2] et elektrisk varmetæppe.

Elafgiften kan ikke godtgøres, da elforbruget anvendes til opvarmning af rum.

Der skal foretages en reduktion af elafgiften på grundlag af en beregning i henhold til elafgiftslovens § 11, stk. 5, stk. 6, 1. pkt. eller stk. 7, 1. pkt., da I ikke har målt elforbrug.

Siden 1. januar 2012, har det været muligt, at få delvis godtgørelse af elafgiften, hvor elektriciteten er anvendt til rumvarme jf. § 11, stk. 3, 7. pkt. Det er § 11, stk. 5, der opstiller betingelserne for, at opnå tilbagebetaling efter § 11, stk. 3, 7. pkt. Da der som nævnt ikke er sket måling af elforbruget skal dette håndteres efter reglen om den installerede effekt ganget med 350 timer pr. måned eller efter kvadratmeterafgiften. Beregningerne fremgår af nedenstående skema.

På grundlag af det udleverede regneark har I foretaget en beregning af hvor meget I skal tilbageregulere i elafgift. På regnearket har I også tilkendegivet om I vil accepter ændringerne fra procesenergi til rumvarme/varmt brugsvand.

I har ikke accepteret ændringen.

Reguleringsbeløbet er beregnet således: effekt i kWh x ”Reguleringssats” x 350 timer x antal måneder.

[...]”

Skattestyrelsen (tidligere SKAT) har i en udtalelse af den 11. januar 2019 til Landsskatterettens indstilling bemærket følgende:

”[...]

Uanset at det efter det oplyste om formål kan lægges til grund, at den foretagne opvarmning af vandet i akvarierne og luften i terrarierne udelukkende skyldes dyrenes levevilkår, fastholder Skattestyrelsen, at klager ikke har ret til godtgørelse af energiforbruget.

[...]”

Klagerens opfattelse

Selskabets repræsentant har nedlagt påstand om, at afgiften af elektricitet, som er anvendt i varmelegemer i akvarier, varmeplader i terrarier, en varmekanon og et varmetæppe, kan godtgøres efter reglerne for procesenergi. Det er repræsentantens opfattelse, at elforbruget ikke er anvendt i aggregater eller anlæg, der er omfattet af fradragsbegrænsningen i elafgiftslovens § 11, stk. 3.

Repræsentanten har endvidere nedlagt påstand om, at de nævnte aggregater ikke producerer varmt vand eller rumvarme, som det er forudsat i elafgiftslovens § 11, stk. 3.

Repræsentanten har gjort følgende anbringender gældende:

”[...]

Akvarier

[...]

Det er vores opfattelse, at elforbruget til akvarieelvarmestave ikke kan sidestilles med el, der bruges i de vandvarmere nævnt i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum, og at elforbruget derfor berettiger til godtgørelse som procesenergi.

Det er således vores påstand, at vandvarmere omfattet af godtgørelsesbegrænsningen i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum omfatter en særskilt produktion af varmt brugsvand i en vandvarmer med henblik på efterfølgende forbrug af den producerede varme vand.

Det centrale SKAT har i udsendte vejledningsmaterialer tilkendegivet, at godtgørelsesbegrænsningen omfatter varmt vand produceret i vandvarmere til brug f.eks.:

rengøring af lokaler
bad
opvask
vask afhænder.

I nærværende sag sker der ikke produktion af varmt brugsvand, men derimod en stabilisering af en "driftstemperatur" i et akvarie af hensyn til fiskenes eksistens/bevarelse i salgsklar stand.

Det centrale SKAT anerkender, at elforbruget til opvarmning af varmt vand/rumvarme i bl.a. følgende elektriske apparater/aggregater ikke er omfattet af de i elafgiftslovens § 11, stk. 3 nævnte aggregater/ apparater - der ellers alle anvendes til produktion af varmt vand - og derfor berettiger til elafgiftsgodtgørelse efter procesreglerne:

dampbefugtningsanlæg
elkedler
komfurer
koge/varmeplader
kaffemaskiner
vaskemaskiner
opvaskemaskiner
stilstandsvarme i varmekedler (lsr-kendelse)

Der ses således ikke i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum at være hjemmel til at begrænse selskabets el-afgiftsgodtgørelse vedrørende elforbrug til fastholdelse af driftstemperaturen i akvarierne, idet akvarieelvarmestavene ikke kan sidestilles med de i bestemmelsen omhandlede vandvarmere.

Terrarier

[...]

Det centrale SKAT har i udsendte vejledningsmaterialer tilkendegivet, at godtgørelsesbegrænsningen omfatter energi, der bruges til at opvarme virksomhedens lokaler til f.eks.:

produktion
lager
salg
kontorer
hotelværelser og serveringslokaler.

Det er vores påstand, at elforbruget til de i terrarierne (mindre glasbure) monterede elvarmeplader ikke kan sidestilles med el, der bruges i de i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum omhandlede elradiatorer til opvarmning af lokaler, og at elforbruget derfor berettiger til godtgørelse som procesenergi.

I nærværende sag anvendes varmepladerne således ikke til opvarmning af lokaler, men derimod til en stabilisering af "driftstemperaturen" i et terrarie (mindre glasbur) af hensyn til dyrenes eksistens/bevarelse i salgsklar stand.

Det er vores subsidiære påstand, at de i terrarierne monterede varmeplader i afgiftsmæssig henseende skal anses som en integreret del af terrariet, hvorfor der samlet set ikke er tale om et elektrisk apparat/anlæg, der kan sidestilles med de aggregater, der er nævnt i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum.

Varmekanon/luftvarmetæppe

[...]

Vi er af den opfattelse, at varmekanon og luftvarmetæppet ikke er omfattet af de elektriske apparater, der er nævnt i el-afgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum.

Vi er endvidere af den opfattelse, at el-forbruget til henholdsvis varmekanon og luftvarmetæppe ikke sker med henblik på rumopvarmning af lokaler, men med henblik på at "neutralisere" kuldebroen mellem ude- og indeklimaet, hvilket - uanset om varmekanon og luftvarmetæppet måtte være omfattet af aggregaterne nævnt i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum - ikke kan omfattes af godtgørelsesbegrænsningen i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum.

[...]”

Skatteankestyrelsens sagsbehandler har den 21. august 2018 afholdt møde med selskabets repræsentant, her fremlagde repræsentanten, udover det i klagen anførte, SKM2015.755.SR til støtte for selskabets påstand.

Den 25. januar 2019 har selskabets repræsentant sendt følgende udtalelse til Landsskatterettens indstilling:

”[...]

Både for så vidt angår fisk, planter og krybdyr skal det indledningsvist gøres gældende, at det er uomtvistet, at der er tale om varer, og at det er helt afgørende for produktionen af disse varer, at der tilføres den nødvendige mængde varme.

Ad Akvarier

[...]

Styrelsen finder ikke, at tilkendegivelserne i bl.a. SKAT journal nummer 99/96-339-17 og SKM2015.755.SR ændrer på nævnte vurdering, idet varmelegemerne i akvarierne er flytbare, og derfor ikke anses for at være en integreret del af akvarierne.

[...]

Forarbejderne til lovbestemmelsen giver ikke en nærmere afgrænsning af eller eksempler på, hvad der skal forstås ved "vandvarmere".

Det fremgår dog af lovbestemmelsen, at de skal anvendes til fremstilling af varmt brugsvand.

[...]

Det må være underforstået med begrebet "vandvarmere" i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum, at vandvarmeren skal være selvstændig og have til formål at producere varmt vand til aftapning med henblik på forbrug.

De i akvarierne monterede varmelegemer har ikke til formål at producere varmt vand med henblik på efterfølgende forbrug. Opvarmning af akvarievandet (som ikke forbruges) sker udelukkende af hensyn til fremstilling af fisk/planter med henblik på salg. Det forhold, at de i akvarierne monterede varmelegemer er flytbare, ændrer ikke ved, at de indgår i et samlet anlæg til produktion af salgsklare fisk m.v. Det skal bemærkes, at det er en simpel proces at fjerne varmelegemer i vaskemaskiner m.v.

Vi finder således, at styrelsens vurdering ikke kan rummes i lovteksten eller i lovbemærkningerne til bestemmelsen.

Selv om de omhandlede varmelegemer var omfattet af begrebet "vandvarmere" i elafgiftsloven, skal det varme vand i akvarierne anses for at blive anvendt til fremstilling af varer bestemt til afsætning, og dermed berettige til godtgørelse som procesenergi i medfør af elafgiftslovens § 13, stk. 1, 6. punktum og stk. 4, nr. 1.

Skatteministeriet har således i notat af 9. maj 1996 vedrørende energilovgivningens bestemmelser om mulighederne for godtgørelse af afgifterne på energi, som anvendes til fremstilling af varer, der er bestemt til afsætning bl.a. tilkendegivet,

"at hensigten med at anvende "fremstilling", "varer" og "bestemt til afsætning" har været at udelukke en række anvendelser af energi fra at komme under let proces. Således vil f.eks. en bilvask hos bilproducenten klart være let proces, mens en bilvask på servicestationen ikke er let proces, da der her fremstilles en ydelse og ikke en vare."

Selskabet sælger således akvariefisk/planter, hvorfor opvarmningen af akvarievandet må anses som et uomgængeligt nødvendigt led i fremstilling af salgsvaren, og derfor skal elforbruget til varmelegemet anses for procesenergi.

[...]

Ad Terrarier

[...]

Styrelsen finder ikke, at tilkendegivelserne i bl.a. SKAT journal nr. 99/96-339-17 ændrer på nævnte vurdering, idet varmepladerne i terrarierne er flytbare, og derfor ikke anses for at være en integreret del af terrarierne.

[...]

Forarbejderne til lovbestemmelsen giver ikke en nærmere afgrænsning af eller eksempler på, hvad der skal forstås ved "elektriske radiatorer eller lignende anlæg".

Det fremgår dog af lovbestemmelsen, at de skal anvendes til fremstilling af rumvarme.

[...]

De i terrarierne monterede varmeplader kan ikke sidestilles med "elektriske radiatorer eller lignende anlæg" til (komfort)opvarmning af nævnte lokaler. Der er således tale om opvarmning af mindre glasbure af hensyn til fastholdelse af dyrene i salgsklar stand. Det forhold, at de i terrarierne monterede varmeplader er flytbare, ændrer ikke ved, at de udgør et samlet anlæg til produktion af salgsklare dyr. Det skal bemærkes, at det er en simpel proces at fjerne varmelegemer i vaskemaskiner m.v., hvor elforbruget anses for procesenergi.

Vi finder således, at styrelsens vurdering ikke kan rummes i lovteksten eller i bemærkningerne.

Selv om de omhandlede varmeplader var omfattet af begrebet "elektriske radiaroer og lignende anlæg" i elafgiftsloven, skal opvarmningen af terrarierne anses for at blive anvendt til fremstilling af varer bestemt til afsætning, og dermed berettige til godtgørelse som procesenergi i medfør af elafgiftslovens § 13, stk. 1, 6. punktum og stk. 4, nr. 1.

Skatteministeriet har således i notat af 9. maj 1996 vedrørende energilovgivningens bestemmelser om mulighederne for godtgørelse af afgifterne på energi, som anvendes til fremstilling af varer, der er bestemt til afsætning bl.a. tilkendegivet, "at hensigten med at anvende "fremstilling", "varer" og "bestemt til afsætning" har været at udelukke en række anvendelser af energi fra at komme under let proces. Således vil f.eks. en bilvask hos bilproducenten klart være let proces, mens en bilvask på servicestationen ikke er let proces, da der her fremstilles en ydelse og ikke en vare."

Selskabet sælger således terrariedyr, hvorfor opvarmningen af terrarierne må anses som et uomgængeligt nødvendigt led i fremstilling af salgsvaren, og derfor skal elforbruget til varmepladerne anses for procesenergi.

[...]”

Landsskatterettens afgørelse

Momsregistrerede virksomheder kan, bortset fra de i stk. 2, nævnte tilfælde, som udgangspunkt få tilbagebetalt afgiften efter loven af den af virksomheden forbrugte elektricitet. Det fremgår af elafgiftslovens § 11, stk. 1, jf. bekendtgørelse af lov om afgift af elektricitet nr. 310 af 1. april 2011 med senere ændringer.

Der kan dog ikke ske tilbagebetaling af afgiftspligtig elektricitet og varme, som forbruges i de i elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum nævnte aggregater:

”Tilbagebetalingen kan ikke finde sted for afgiftspligtig elektricitet og varme, som forbruges i vandvarmere, varmepumper til opvarmning af brugsvand, elektriske radiatorer, strålevarmeanlæg, varmeblæsere, konvektionsovne, varmepumper og lignende anlæg, der anvendes til fremstilling af rumvarme, herunder varme, som leveres fra virksomheden.”

Fra den 1. januar 2012 har det været muligt at opnå en delvis godtgørelse af afgiften af elektricitet, der er anvendt til formål, som nævnt i bl.a. elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum. Det fremgår af elafgiftslovens § 11, stk. 3, 7. punktum.

Akvarier

Idet varmelegemerne, som selskabet anvender til at opvarme og fastholde vandet i akvarierne på en højere temperatur end vandet ville have uden anvendelse af et varmelegeme, anser Landsskatteretten disse aggregater for vandvarmere, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum. Afgiften af elektricitet medgået til varmelegemerne er delvis godtgørelsesberettiget, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3, 7. punktum. J.nr. 99/96-339-17 og SKM2015.755.SR ændrer ikke på denne vurdering, da varmelegemerne i nærværende sag, er flytbare og derfor ikke anses for at være en integreret del af akvarierne. På samme måde ændrer j.nr. 99/96-354-87 ikke på vurderingen, da notatet vedrører energi, der er anvendt til fremstilling af en vare, som undergår en forarbejdning, hvilket Landsskatteretten ikke finder er tilfældet i denne sag.

Terrarier

Selskabet anvender varmeplader til opvarmning af terrarier. Disse varmeplader er fastgjort med lim under terrarierne, hvorfra de afgiver varme. Det er Landsskatterettens vurdering, at der er tale om varmeplader, der er omfattet af elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum. Efter en konkret vurdering anses den varme, som varmepladerne afgiver, for rumvarme. Henset hertil er afgiften af elforbruget til varmepladerne alene delvis godtgørelsesberettiget, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3, 7. punktum.

J.nr. 99/96-339-17 ændrer ikke på denne vurdering, da varmepladerne i nærværende sag, er limet fast, men stadig er flytbare og derfor ikke anses for at være en integreret del af terrarierne. På samme måde ændrer j.nr. 99/96-354-87 ikke på vurderingen, da notatet vedrører energi, der er anvendt til fremstilling af en vare, som undergår en forarbejdning, hvilket Landsskatteretten ikke finder er tilfældet i denne sag.

Varmekanon/varmetæppe

For så vidt angår selskabets varmetæppe og varmekanon, har disse aggregater en varmefunktion, der bevirker en ”neutralisering” af kuldebroen mellem ude- og indeklimaet. Det er Landsskatterettens vurdering, at varmetæppet og varmekanonen bidrager til rumopvarmning af selskabets lokaler, hvilket anses for at være rumvarme. Varmekanonen og varmetæppet omfattes herefter af elafgiftslovens § 11, stk. 3, 1. punktum. Som følge heraf er afgiften af elektricitet anvendt til selskabets varmekanon og varmetæppe alene delvis godtgørelsesberettiget, jf. elafgiftslovens § 11, stk. 3, 7. punktum.

Landsskatteretten stadfæster herefter SKATs afgørelse.