Kendelse af 17-09-2020 - indlagt i TaxCons database den 11-10-2020

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Afgiftsperioden 2012

Forhøjelse af momstilsvar vedrørende indgående afgift ved køb af træpiller

10.470 kr.

0 kr.

1.720 kr.

Faktiske oplysninger

Virksomhedsaktiviteter

Den 1. august 2005 blev klageren momsregistreret med CVR-nr. [...1]. Han indgik en pasningsaftale med sine forældre om at dyrke deres landbrugsjord [adresse1], [by1], hvor klageren havde folkeregisteradresse frem til den 1. januar 2014. Jordloddet er på 20 Ha. Fra 2015 skete der en egentlig forpagtning af jorden, hvorved klageren overtog enkeltbetalingsordningen. Klageren har i 2019 købt ejendommen.

Fra 2011 forpagter klageren yderligere 10 Ha landbrugsjord beliggende [adresse2], [by2], der er naboejendom til [adresse1].

Endelig har klageren overfor SKAT (nu Skattestyrelsen) oplyst, at han driver maskinstation, idet nogle af landbrugsmaskinerne udlejes.

Træpiller

Af kontospecifikationerne for 2012 fremgår af konto 1125 Træpiller, at klageren i 2012 har fratrukket udgift til køb af [virksomhed1] piller med 41.880 kr. ekskl. moms. Udgiften er i årsrapporten fratrukket under omkostninger planteavl. Momsen af beløbet udgør 10.470 kr.

Af konto 1040 Anden omsætning fremgår et salg i 2012 på 16.080 kr. ekskl. moms benævnt [person1]. Af faktura dateret 29. september 2012 fra klageren til [person1] fremgår et salg af 11 paller træpiller for i alt 16.080 kr. inkl. levering, ekskl. moms. Moms af beløbet udgør 4.020 kr.

Træpillerne er opbevaret på ejendommen [adresse1].

Klageren har ikke ejet ejendommen i perioden 2011-2019, hvorfor han ifølge det af repræsentanten oplyste ikke har haft interesse i at opvarme den private del af ejendommen. Han havde i perioden 2011-2014 folkeregisteradresse på ejendommen, men boede hos sin kæreste i [by3].

Det er oplyst, at klagerens forældre boede på ejendommen [adresse1] i perioden fra 2011-2018.

Klageren har fremsendt billeder af lager af træpiller.

Klageren har endvidere sendt billeder og en tegning af tørring af korn. En blæser sender via vand opvarmet af træpillefyret varme ind i kornet for at tørre det. Klageren har fremsendt et billede af pillefyret samt et oversigtskort med markering af, at fyret er placeret i en driftsbygning. Af oversigtskortet fremgår, at driftsbygningen ligger i umiddelbar tilknytning til beboelsen.

Repræsentanten har anført følgende:

”Pillefyret kan både opvarme boligen og anvendes til korntørring, men rørene adskilles til huset. Der er kun én afgang på fyret, hvilket betyder, at det ikke er muligt at opvarme begge dele samtidig.

Ad 7) Billede af brændeovn m.v.

Stuehuset opvarmes primært med de to brændeovne, der forefindes i selve stuehuset. Som bilag 55 fremlægges billeder af de to brændeovne, der opvarmer stuehuset. Videre fremlægges som bilag 56 billede af brændestak på ejendommen. Dette brænde anvendes alene til brændeovnene i stuehuset.”

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for købsmoms på 10.470 kr. af udgift til træpiller afholdt i indkomståret 2012 på 41.880 kr., idet der ikke er tale om en driftsomkostning.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

4.Moms

...

4.4. SKATs bemærkninger og begrundelse

Du kan ikke trække moms af udgift til træpiller fra. Det skyldes, at disse ikke anses at anvendes til brug i virksomheden - hverken hel eller delvis.

Vi har lagt vægt på, at du ikke har driftsbygninger, der skal opvarmes. Lageret på [adresse3] kan, hvis der er behov opvarmes, men det er med olie.

Udgiften anset for at vedrøre den private bolig.

Momstilsvaret forhøjes med 10.470 kr.

SKAT har den 16. september 2015 i udtalelse til klagen anført følgende:

”...

2.

Klager oplyser nu, at halvdelen af træpillerne er købt til korntørring. Der bør fremlægges dokumentation for, at der findes tørringsanlæg og lagersilo e.lign. på ejendommen. Evt. godkendelse af brandmyndighederne. Videre oplyses det nu, at den anden halvdel er videresolgt i 2012. Der ses ikke at være indtægtsført salg af træpiller i regnskabet.

Træpilleme opbevares på bortforpagters ejendom. Stuehuset til ejendommen opvarmes ifølge BBR med halmfyr, samt supplerende varme: Ovne til fast brændsel (brændeovn og lign.).

...”

Skattestyrelsen har anført følgende i supplerende udtalelse til sagen efter afholdt syn og skøn:

Vedr. indkøb af træpiller:

Skattestyrelen har nægtet fradrag for køb af træpiller i 2012 med kr. 41.880, samt nægtet købsmoms med kr. 10.470, idet Skattestyrelsen anser købet som en privat udgift.

Skatteyder oplyser, at træpillerne er brugt til tørring af korn, og der ikke er en privat andel af træpiller.

Ifølge [by4] kommunes BBR-afdelingen sker opvarmning af stuehuset med halm/fastbrændsel samt brændeovn. Det kan således ikke udelukkes, at der skal ansættes en privat andel af træpiller. Dette understøttes af, at der ikke medregnes en varebeholdning af indkøbte varer ultimo 2012 (træpiller). Der skulle således i 2012 være forbrugt træpiller alene til tørring af korn for 41.880, hvilket virker usandsynligt.

...”

Klagerens opfattelse

Der er nedlagt påstand om, at klageren er berettiget til fradrag for købsmoms 10.470 kr. af udgift til træpiller afholdt i indkomståret 2012 på 41.880 kr., idet der er tale om en driftsomkostning.

Klagerens repræsentant har til støtte for påstanden anført:

” [person2] driver traditionel landbrugsvirksomhed med dyrkning af korn og raps og i tilknytning hertil maskinstationsarbejde for de nærmeste naboer for at udnytte maskinkapaciteten optimalt. Hvert år udarbejdes der markplaner for det samlede dyrkede areal. Kopi af markplanen for indeværende år fremlægges som bilag 2.

I 2010 og 2011 indgik [person2] pasningsaftaler med henholdsvis [person3], [adresse1], [by1], og [person4], [adresse2], [by2] (naboejendom til [adresse1]). Kopi af de underskrevne pasningsaftaler fremlægges som bilag 3 og 4. Som det fremgår afpasningsaftalens §1, omfattede pasningsaftalen for [person3]s vedkommende et areal på ca. 16 ha, mens det for [person4] omfattede et areal på ca. 11 ha. Herudover er der tillige ca. 4 ha bestående af skov, eng og græsarealer.

I 2012 blev pasningsaftalen for [person4]s vedkommende afløst af en forpagtningskontrakt, jf. bilag 5, og samtidig blev betalingsrettighederne midlertidigt overdraget til [person2], jf. kopi af overdragelsesskema fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der fremlægges som bilag 6.

I 2014 valgte [person3] ligeledes at bortforpagte jorden til [person2], jf. kopi af underskrevet forpagtningskontrakt, der fremlægges som bilag 7. Som det fremgår af forpagtningskontraktens § 2, er forpagtningsperioden gældende fra 1. januar 2015 til 1. januar 2020. Også [person3] valgte som led i bortforpagtningen af jorden at overdrage de tilhørende betalingsrettigheder til [person2], jf. kopi af skrivelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri med overskriften "Midlertidig overdragelse af betalingsrettigheder", der fremlægges som bilag 8.

På nuværende tidspunkt dyrker [person2] således i alt ca. 31 ha.

Samtlige markopgaver udføres af [person2], der med en opvækst på landet og en uddannelse som maskinmester har de nødvendige faglige forudsætninger for at varetage opgaverne i marken på professionel vis. Hvert år deltager [person2] tillige i en ERFA gruppe, der modtager planteavlsrådgivning fra [virksomhed2]. Kopi af faktura fra [virksomhed2] for planteavlsrådgivning til [person2] fremlægges som bilag 9. Der deltager i alt 14 landmænd i ERFA-gruppen, der mødes en gang ugentligt hele foråret samt et par gange efter høstsæsonen. Det enkelte møde varer ca. 2 Y2 time.

[person2] har derudover gennemført den kompetencegivende uddannelse inden for "Plantebeskyttelse i landbrug" og har dermed opnået sit sprøjtecertifikat, der fremlægges som bilag 10.

Som bilag 11 fremlægges en oversigt over de maskiner, der rådes over i virksomheden. Særligt i forhold til den i bilaget nævnte mejetærsker bemærkes, at der er tale om en New Holland TX 65 FSH Plus Mejetærsker, der blev erhvervet i sommeren 2014 i stedet for en Dronningborg 7000 mejetærsker. Under klargøring af mejetærskeren (dronningborg) den 20. juni 2014, opdagede [person2], at motoren var i stykker. En udskiftning af motoren ville andrage en udgift på ca. kr. 91.800 (kr. 40.000 for en ny motor og derudover afholdelse af arbejdstimer til to montører i ca. to uger)

På den baggrund besluttede [person2], at det var bedre at investere i en nyere brugt mejetærsker, der kunne holde i mange år fremover. Valget faldt på den nævnte New Holland mejetærsker, der havde kørt 1085 timer på tærskeværket ved indkøbet i 2014. Andre tilsvarende maskiner havde kørt 3500 timer, og var fra samme årstal.

Ved indkøb af den nævnte New Holland TX 65 FSH Plus Mejetærsker fik [person2] også mulighed for at udvide aktiviteten med mejetærskning for andre landmænd i nærområdet. Kopi af annonce i "LandbrugØst", hvor der reklameres for mejetærskning fremlægges som bilag 12. Alternativet havde været fremover at benytte sig af maskinstationen til mejetærskningen, men derved mister man muligheden for at høste, når kornet er perfekt modent og vandprocenten er lav og dermed ville også indtjeningsmuligheden fra høst for naboer m.v. mistes.

I 2008 valgte [person2] at investere i et nedlagt teglværk i [by5]. Bag grunden for købet af denne ejendom skal ses i lyset af [person2]s behov for et maskinhus til landbrugsvirksomhedens maskiner. I sommeren 2006 var der blevet ansøgt om tilladelse til opførelse af et maskinhus på [adresse1], jf. bilag 13, men behandlingen af byggesagen hos kommunen trak ud, og derfor følte [person2] sig i 2008 nødsaget til at finde en alternativ løsning på sit pladsproblem i forhold til maskinerne. Det bemærkes, at byggetilladelsen til opførelsen af maskinhuset er opnået den 12. juni 2012, jf. bilag 14 (seks år efter ansøgning herom).

Byggeriet af maskinhuset er i fuld gang på nuværende tidspunkt og forventes afsluttet i indeværende år, hvorefter det nedlagte teglværk i [by5] påtænkes solgt. Billeder af det nedlagte teglværk, der har fungeret som maskinhus, fremlægges som bilag 15.

På baggrund af de foreliggende regnskabstal for 2010-2014, jf. bilag 16-20, kan det konstateres, at omsætningen i landbrugsvirksomheden har været sammensat af indtægter fra salg af planteprodukter, maskinstationsarbejde samt lejeindtægt fra [virksomhed3] medtaget under posten "Anden omsætning". Fra og med 2013 er der tillige en indtægt i form af EU-støtte. I 2014 har der været en samlet omsætning i virksomheden på kr. 213.404, jf. nedenstående specifikation:

2014:

Salg af planteprodukter

kr.

155.214

Anden omsætning

kr.

35.904

Støtte

kr.

22.286

I alt

kr.

213.404

I indeværende år og i 2016 forventes en stigende omsætning samt et heraf følgende positivt resultat. Kopi af udarbejdet oversigt med historiske tal fra perioden 2011 og frem til 2014 samt budgettal for 2015 og 2016 fremlægges som bilag 21.

I SKATs afgørelse af den 12. juni 2015 er der omtalt en udgiftspost i relation til træpiller. Det anføres i den forbindelse, at udgiften ikke kan fratrækkes, idet udgiften ikke kan anses som en driftsomkostning. l forlængelse heraf anføres det videre, at "...vi har lagt vægt på, at du ikke har driftsbygninger, der skal opvarmes. Lageret på [adresse3] kan, hvis der er behov, opvarmes, men det er med olie. Udgiften anset for at vedrøre den private bolig. ".

Træpillerne er købt hos [virksomhed1] primært med henblik på anvendelse til korntørring i landbrugsvirksomheden dels til videresalg. [person2]s eget hus opvarmes via el, og ejendommen i [by5] med olie (den opvarmes imidlertid aldrig).

Træpillerne er således udelukkende indkøbt med henblik på erhvervsmæssig anvendelse. Halvdelen af træpillerne blev allerede solgt i 2012, mens det resterende står på lager. Billeder af lageret af træpiller fremlægges som bilag 22.

ANBRINGENDER

Til støtte for den nedlagte påstand gøres det helt overordnet gældende, at den af [person2] drevne landbrugsvirksomhed i indkomstårene 2011, 2012 og 2013 er drevet erhvervsmæssigt i skattemæssig henseende, hvorfor der bør indrømmes fradragsret for de realiserede underskud i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, ligesom der bør indrømmes [person2] adgang til anvendelse af virksomhedsordningen.

...”

Klagerens repræsentant har anført følgende supplerende bemærkninger:

”For så vidt angår salg af træpiller i 2012 fremlægges som bilag 29 kopi af faktura af den 29. september 2012 til [person1], [by3]. Indtægten fra salget af træpillerne er medtaget i regnskabet for 2012 under posten ”Anden omsætning”, der tillige indeholder husleje for [adresse3], [by5].

I Skattestyrelsens udtalelse af den 16. september 2015 er det videre anført, at der bør fremlægges dokumentation for, at der findes tørringsanlæg og lagersilo el.lign. på ejendommen. I den forbindelse har [person2] taget et par billeder af korntørringsanlægget samt planlageret, der fremlægges som bilag 30.

Korntørringen fungerer på den måde, at træpillerne brændes af i fyret, der herefter varmer vand op. Det varme vand cirkulerer i kaloriferer, som fungerer som en slags radiator. Herefter blæses der tør luft gennem kornet for at sænke luftfugtigheden til under ca. 60 %. Dette efterår har det ikke været muligt at tørre kornet uden tilførsel af varme, da det som bekendt har regnet meget. Skitse af tørreanlægget fremlægges som bilag 31

Som oplyst i vores klage af den 25. august 2015 er træpillerne udelukkende indkøbt med henblik på erhvervsmæssig anvendelse. Det kan i den forbindelse oplyses, at træpillerne fortsat henstår på lager til brug for anvendelse til korntørring.

...”

Klagerens repræsentant har anført følgende bemærkninger til Skattestyrelsens supplerende udtalelse:

Vedrørende indkøb af træpiller

Det fastholdes, at træpillerne blev indkøbt til brug for tørring af korn. Som tidligere oplyst blev en del af træpillerne solgt i 2012, jf. bilag 29, mens resten løbende anvendes til tørring af korn. En stor del af træpillerne står således fortsat på lager, jf. bilag 35, der viser et billede af de resterende træpiller. Der er således ikke i 2012 forbrugt træpiller til tørring af korn for 41.880 kr.

[person2] har ikke ejet ejendommen [adresse1] i perioden fra 2011 til 2019, hvorfor han heller ikke har haft interesse i at opvarme den private del af ejendommen som antaget af Skattestyrelsen. Han havde i perioden fra 2011-2014 adresse på [adresse1], men boede sammen med sin kæreste [person5] i [by3] i hendes lejlighed, der blev opvarmet via gasfyr. I 2014 købte de hus sammen i [by2]. Opvarmning af huset skete med elvarme og brændeovn. Pr. 1. januar 2019 har de købt ejendommen på [adresse1].

...”

Klagerens repræsentant har anført følgende supplerende bemærkninger:

”...

Ad 5) Beboelse af [adresse1] i perioden 2011-2018

[person2]s forældre boede på [adresse1] i perioden fra 2011-2018.

Ad 6) Billede af pillefyr

Som bilag 53 fremlægges billede af pillefyret. Videre fremlægges som bilag 54 oversigtskort med markering af, hvor på ejendommen pillefyret er placeret (driftsbygning).

Pillefyret kan både opvarme boligen og anvendes til korntørring, men rørene adskilles til huset. Der er kun én afgang på fyret, hvilket betyder, at det ikke er muligt at opvarme begge dele samtidig.

Ad 7) Billede af brændeovn m.v.

Stuehuset opvarmes primært med de to brændeovne, der forefindes i selve stuehuset. Som bilag 55 fremlægges billeder af de to brændeovne, der opvarmer stuehuset. Videre fremlægges som bilag 56 billede af brændestak på ejendommen. Dette brænde anvendes alene til brændeovnene i stuehuset.”

Landsskatterettens afgørelse

Fradrag for indgående afgift ved køb af træpiller

I medfør af momslovens § 37, stk. 1, kan momsregistrerede virksomheder ved opgørelsen af afgiftstilsvaret få fuld fradragsret for indgående moms, i det omfang indkøbet relaterer sig til virksomhedens momsbelagte aktiviteter.

Der er indkøbt træpiller for i alt 41.880 kr. ekskl. moms. Momsen af beløbet udgør 10.470 kr.

Det anses for dokumenteret, at træpillerne delvis er anvendt til videresalg, samt at der er anvendt træpiller til tørring af korn, hvilket formål anses at relaterer sig til virksomhedens momsbelagte aktiviteter.

Ejendommen [adresse1] opvarmes i henhold til BBR-oplysningen med halm/fastbrændsel samt brændeovn.

På det foreliggende grundlag finder Landsskatteretten, at det ikke kan udelukkes, at træpillefyret er blevet anvendt til opvarmning af særligt vand, men også varme i øvrigt i boligen. Da det er klagerens forældre, som har boet på ejendommen, er det Landsskatterettens opfattelse, at der skal ansættes en privat andel af udgiften til træpiller.

Da der ikke foreligger en fordeling af udgiften, må fordelingen foretages skønsmæssigt. Der er ikke i regnskabet for indkomståret 2012 opgjort en beholdning af træpiller ultimo året.

I det konkrete tilfælde skønnes den erhvervsmæssige andel af udgiften på det foreliggende grundlag at udgøre 35.000 kr. ekskl. moms. Momsen af beløbet udgør 8.750 kr. Der er ved skønnet taget højde for, at en andel af træpillerne er videresolgt, at træpillerne anvendes til tørring af korn, samt at der er 2 brændeovne i boligen.

Fradraget for indgående afgift på 8.750 kr. godkendes i det konkrete tilfælde foretaget i afgiftsperioden 2012, hvor træpillerne er anskaffet.

Landsskatteretten ændrer derfor SKATs afgørelse vedrørende fradrag for den indgående afgift.