Kendelse af 10-03-2016 - indlagt i TaxCons database den 29-04-2016

Klagen vedrører et bindende svar på følgende spørgsmål:

”1. Driver foreningen selvstændig økonomisk virksomhed iht. Momsloven § 3 når foreningen udøver aktiviteter overfor medlemmerne jf. foreningens formålsparagraf mod betaling af kontingent?

2. Hvis der svares nej til sp. 1, kan det bekræftes, at medlemskontingenterne stadig er momsfrie, hvor foreningen også har indtægter for salg af annoncer i medlemsbladet for over 50.000 kr. årligt og momsregistreres for denne aktivitet?

3. Hvis der svares ja til sp. 1 eller 2, kan det bekræftes, at foreningen er fritaget for moms af kontingentindtægter, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 4”

SKAT har besvaret de stillede spørgsmål med ”Ja”, ”Bortfalder, da spørgsmål 1 besvares med ”Ja””, og ”Nej”.

Landsskatteretten stadfæster SKATs bindende svar.

Sagens oplysninger

Af punktet ”Faktiske forhold” i det bindende svar fremgår følgende (uddrag):

”Foreningen er ifølge SKATs systemer ikke momsregistreret. Foreningen er registreret med branchen 93 12 00 Sportsklubber.

Af foreningens indsendte vedtægter fremgår følgende:

Ӥ 1:

Fanklubbens navn er [x1], og er hjemmehørende i Danmark. Fanklubben er stiftet 1. marts 1989.

§2:

Fanklubbens formål er at:

Yde støtte til [x1] og udbrede kendskabet til og viden om [x1] og byen [by1] i Danmark gennem formidling af nyheder, resultater, arrangementer mm.

§ 3.

Medlemskab kan opnås af alle med interesse for [x1], mod betaling af det årlige kontingent.

Bestyrelsen kan ekskludere medlemmer, man finder bringer fanklubben eller [x1] i miskredit.

Bestyrelsen kan ekskludere medlemmer, som ikke har betalt kontingent efter den normale opkrævning.

§4:

Bestyrelsen er selvsupplerende og består af 6-10 personer en formand, en næstformand og en kasserer, samt 3-7 øvrige bestyrelsesmedlemmer, som hver især varetager aftalte arbejdsområder i fanklubben.

Der findes ikke stedfortrædere/suppleanter for bestyrelsesmedlemmerne. Såfremt et bestyrelsesmedlem fratræder, er det op til de resterende at finde en afløser blandt medlemmerne.

Bestyrelsen er ansvarlig for, at der udarbejdes et sæt vedtægter, som fanklubben drives efter. Bestyrelsen vedtager, og følger den gældende forretningsorden for bestyrelsens arbejde. Forretningsordenen ajourføres af bestyrelsen ved almindelig flertal.

Bestyrelsen er beslutningsdygtig når minimum 50 % af bestyrelsen er til stede. Beslutninger træffes ved almindelig flertal. Ændringer til vedtægterne kræver dog enighed i bestyrelsen.

Det er løbende op til bestyrelsen at fordele hovedopgaver mellem sig eller andre som bestyrelsen finder egnede.

Bestyrelsen kan oprette arbejdsgrupper, hvor medlemmer udenfor bestyrelsen kan deltage.

§ 5:

Fanklubbens indtægter hidrører fra et årligt medlemskontingent, eventuelle annonceindtægter fra medlemsbladet og hjemmesiden samt indtægter i forbindelse med arrangementer mm.

6:

Fanklubben tegnes af bestyrelsesmedlemmerne eller medlemmer udpeget af bestyrelsen.

Ved dispositioner af økonomisk konsekvens for fanklubben på kr. 2.000 og derunder, udover allerede budgetterede udgifter, kræves godkendelse af formanden og kassereren.

Ved dispositioner på mere end kr. 2.000 udover budgetterede udgifter, kræves flertal i bestyrelsen.

Kassereren skal ved alle økonomiske dispositioner have besked og bilag hurtigst muligt, og i videst mulig omfang være informeret forinden.

Bestyrelsen fastsætter regler for refusion af rimelige udgifter i fanklubbens interesser. Kørselsudgifter refunderes efter statens takster til lav sats. For øvrige udgifter henvises til fanklubbens regler for dækning af omkostninger. Disse regler, “Principper for dækning og refusion af omkostninger i [x1]”, er vedtaget af bestyrelsen, og ajourføring af disse skal vedtages på bestyrelsesmøder ved almindelig flertal.

Bestyrelsesarbejdet er ulønnet. Udgifter afholdt i forbindelse med arbejdet med bestyrelsen eller fanklubbens aktiviteter i øvrigt, herunder arbejdsgrupper refunderes mod aflevering af den fornødne dokumentation.

Foreningen (fanklubben) hæfter kun for sine forpligtelser med den foreningen til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelse nogen personlig hæftelse.

7:

Såfremt et almindeligt flertal i bestyrelsen, og fanklubbens økonomi tillader det, kan bestyrelsen vedtage at donere op til kr. 25.000 i løbet af en regnskabsperiode, til et eller flere velgørende formål, der relaterer sig til [x1] eller byen [by1].

§ 8:

Kassereren skal en gang årligt udarbejde et regnskab over fanklubbens drift og formue. Dette

skal revideres af en person udenfor bestyrelsen. Regnskabsåret går fra 1/8 – 31/7.

§ 9:

Bestyrelsen udarbejder budget for fanklubbens drift det kommende år bl.a. på baggrund af redaktionens oplæg omkring medlemsbladet. Kontingentet fastsættes op til hver sæson af bestyrelsen.

Ved udmeldelse af fanklubben tilbagebetales resterende kontingent ikke. Bestyrelsen skal sikre at kontingentet bruges til opfyldelse af fanklubbens formål.

§ 10:

I det tilfælde at ingen af de eksisterende bestyrelsesmedlemmer ønsker at videreføre fanklubben, kan en enig bestyrelse nedlægge denne eller overdrage fanklubben og dens værdier til en

helt ny bestyrelse.

I tilfælde af at fanklubben ved nedlæggelse er solvent gives overskuddet til sociale aktiviteter

med relation til [x1] eller byen [by1] efter bestyrelsens beslutning.”

Af foreningens hjemmeside www.[x1].dk fremgår det, at medlemmerne bosiddende i Danamark betaler et årligt kontingent på 225 kr., udlands abonnement koster 400 kr. Derudover er der mulighed for forskellige familiemedlemsskaber.

Som kontingentbetalende medlem modtager man ifølge hjemmesiden årligt 7 blade en rejseguide. Derudover opnår man som medlem en række medlemsfordele i forhold til bestilling af billetter m.v.

Det fremgår endvidere af hjemmesiden, at en vigtig indtægtskilde i foreningen er salg af bannerreklamer til foreningens hjemmeside.”

Klageren har under sagens behandling i Skatteankestyrelsen fremlagt 3 medlemsblade for 2014 samt ”Rejseguiden 2015”.

Klageren har hertil supplerende oplyst følgende (uddrag):

”Baggrunden for at være medlem af en fanklub er en form for kærlighed/passion til fodboldklubben/kunstneren eller den eller de en fanklub nu er etableret omkring. Der findes fanklubber indenfor snart sagt alt: Sport, sang/musik, film og andre kunstnere m.v. Alle disse fanklubber er stiftet af folk, der brænder for emnet/vedkommende, en kærlighed/passion. Fanklubberne bruger hjemmesider, blade, møder og lignende til at kommunikere med ligesindede. I sin simpleste form er man fan, hvis man følger vedkommende/klubben, og det kan være via Facebook/Twitter eller lignende.

[x1] (Fanklubben) er en af disse fanklubber. Der ligger intet økonomisk perspektiv eller økonomisk formål for Fanklubben. Det drejer sig om at formidle nyheder, historier m.v. om fodboldklubben [x1] (i det følgende forkortet [x1]) til medlemmerne og andre interesserede, herunder at sørge for, at man kan debattere det, der sker i [x1] m.v.

Fanklubben laver også arrangementer med tidligere [x1]-spillere og lignende. Disse arrangementer har intet økonomisk formål, og normalt giver de underskud. Kun medlemmernes kontingenter gør det muligt at lave sådanne aktiviteter. I slutningen af juli 2014 havde Fanklubben et større arrangement i [by2] med fire tidligere fire tidligere [x1]-spillere. Arrangementet som sådan var en stor succes, men det gav et underskud på ca. kr. 20.000. I indeværende år er der planlagt to yderligere arrangementer, hvor det ene er et besøg på [...], hvor fanklubbens medlemmer bl.a. skal mødes med de politikere, der er [x1]-fans.

En af Fanklubbens vigtigste aktiviteter foregår via klubbens hjemmeside, hvor der ligger omtale af kampe, nyheder, informationer, oversigter over spilletruppen, nuværende og tidligere spillere m.v.

Der er også et debatforum, hvor medlemmerne samt interesserede kan give udtryk for alt omkring [x1] og debattere med ligesindede. [x1]s første Champions League kamp i denne sæson mod Ludogorets fra Bulgarien blev f. eks kommenteret via 264 indlæg indenfor de første to dage og med over 5.000 visninger. ([x1] har fem pokaler i skabet fra tidligere Champions League turneringer). Det er en af Fanklubbens vigtigste aktiviteter og det sted, hvor [x1]-fans “mødes” dagligt og debatterer, hvad der sker.

En anden væsentlig aktivitet for fanklubben er at hjælpe medlemmerne til at få billetter til fodboldkampe på [x1]s hjemmebane Anfield. Da Fanklubben er officielt anerkendt af [x1], får Fanklubben mulighed for at købe billetter i begrænset omfang til udvalgte hjemmekampe. Disse billetter sælges til Fanklubbens medlemmer uden fortjeneste.

Fanklubben udgiver et medlemsblad syv gange om året. Bladet udgives i ca. 3.000 eksemplarer og udsendes til Fanklubbens ca. 3.000 medlemmer. Artiklerne i bladet skrives af frivillige ulønnede skribenter og hvert blad er på ca. 40 sider. Artiklerne omhandler bl. a. kampanalyser, spillerportrætter, interviews med tidligere og nuværende spillere, og omfatter hvad der ellers sker i og omkring [x1]. Aktuelt kommer der i næste nummer ca. 8-10 sider om ungdomsarbejdet i fodboldklubben, herunder interviews med klubbens ungdomstræner, og to nuværende og en tidligere ungdomsspiller. Det skal bemærkes, at fanklubben ikke sælger medlemsbladet til anden side.

[x1]s U 21- hold spillede d. 7. august 2014 mod det danske ungdomshold i [by3], hvor 1.535 tilskuere, heraf mange af Fanklubbens medlemmer, overværede kampen på Høje Bøge Stadion. Kampen endte 0-0.

Det arbejde, der udføres for Fanklubben, er ulønnet og Fanklubben hverken kan eller vil udbetale udbytte. Ønsker man Fanklubben opløst, vil der ikke ske udlodning til medlemmerne. Eventuelle beholdninger ved ophør skal ifølge vedtægterne gives til velgørende formål. Fanklubben har mulighed for at støtte formål med relation til fodboldklubben og byen [by1]. Altså ikke formål, der har noget økonomisk perspektiv, men udelukkende afhjælpende/støttende karakter. Skulle dette blive aktuelt, vil der ikke tilgå selv fodboldklubben ([x1]) penge. I givet fald vil en evt. støtte gå til [x1] Foundation, der udfører hjælpearbejde af forskellig art.

Som det klart fremgår af ovennævnte har alle aktiviteterne i Fanklubben sit udgangspunkt i kærligheden/passionen til [x1] og altså ikke noget økonomisk formål.

Det koster et årligt kontingent på kr. 225 at være medlem af klubben. Ud over disse medlemskontingenter har Fanklubben en mindre annonceindtægt, idet der aktuelt er en aftale med én annoncør. Der er tale om en annoncør, der annoncerer for rejser til [by1] for at se klubbens kampe. Annonceindtægten udgør her ca. kr. 12.000 for et år. Alt i alt havde Fanklubben annonceindtægter på kr. 35.000 i sidste regnskabsår. Herudover havde Fanklubben kontingentindbetalinger fra medlemmerne som udgjorde i alt kr. 641.000. Det skal til sammenligning anføres, at det i sidste regnskabsår kostede kr. 499.000 at producere og omdele medlemsbladet.”

SKATs afgørelse

SKAT har besvaret de stillede spørgsmål med ”Ja”, ”Bortfalder, da spørgsmål 1 besvares med ”Ja””, og ”Nej”.

SKAT har herved blandt andet henvist til følgende (uddrag):

Spørgsmål 1

...

Efter momslovens § 3, stk. 1, er momspligtige personer - eller afgiftspligtige personer, som er den betegnelse, der bruges i loven - juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed.

Foreningen vil således være omfattet af momsloven, hvis den driver økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand.

Økonomisk virksomhed omfatter alle former for virksomhed som producent, handlende eller leverandør af ydelser samt virksomhed inden for liberale erhverv og dermed sidestillede erhverv, uanset formålet med eller resultatet af virksomheden.

Det er både den regelmæssige virksomhedsdrift og de mere lejlighedsvise økonomiske transaktioner, der falder ind under begrebet økonomisk virksomhed i momslovens forstand.

Momsloven § 3, stk. 1, skal fortolkes i overensstemmelse med den bagvedliggende bestemmelse i momssystemdirektivet. Af direktivets artikel 9, stk. 1, fremgår det, at der ved afgiftspligtig person forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Af SKATs den juridiske vejledning 2014-I, afsnit D.A.4.1.2 fremgår bl.a., at levering af ydelser mod vederlag forudsætter, at der er en direkte sammenhæng mellem ydelsen og vederlaget.

Ydelser er derfor kun momspligtige, hvis der mellem tjenesteyderen og aftageren er et retsforhold, der vedrører en gensidig udveksling af ydelser, idet vederlaget til tjenesteyderen udgør momsgrundlaget for ydelsen til aftageren.

Af SKATs den juridiske vejledning 2014-I, afsnit D.A.4.l.2 fremgår bl.a. også følgende vedrørende kontingenter:

Kontingenter, årsgebyrer m.v.

Betingelsen om en direkte sammenhæng mellem ydelsen og vederlaget er opfyldt, selvom en forening opkræver årlige bidrag af sine medlemmer, og bidraget er uafhængigt af medlemmernes faktiske brug af foreningens faciliteter og andre ydelser. Det at stille faciliteterne og ydelserne til permanent rådighed for medlemmerne udgør i sig selv en ydelse. De årlige bidrag udgør vederlaget for denne ydelse. Se EF-domstolens dom i sag C- 174 00, Kennemer Golf & Country Club, præmisserne 39-42.”

Det er SKATs opfattelse, at foreningen ud fra de beskrevne faktiske forhold, driver selvstændig økonomisk virksomhed.

Der er ved vurderingen lagt vægt på, at foreningen sælger medlemsskaber mod kontingent. Som modydelse for dette kontingent leverer foreningen bl.a. blade og rejseguide.

Foreningen foretager dermed levering af medlemsskaber mod vederlag. jf. momslovens § 4, stk. I. Ved modtagelse af vederlag for medlemsskaber udøver foreningen selvstændig økonomisk virksomhed i henhold til momslovens § 3.

Herefter besvares spørgsmålet med et “Ja”.

Spørgsmål 2

Da spørgsmål 1 besvares med et “Ja” bortfalder spørgsmål 2.

Spørgsmål 3

Som det er beskrevet i besvarelsen til spørgsmål 1, så fremgår det af hovedreglen i momslovens § 4. stk. 1, at varer og ydelser der leveres mod vederlag her i landet, er momspligtig.

Levering af en række varer og ydelser er dog fritaget for moms, jf. momslovens § 13, stk. 1.

Foreningens kontingentindtægter kan således være momspligtige efter momslovens § 4, stk. 1 eller fritaget efter momslovens § 13, stk. 1.

Det er dog SKATs opfattelse, at foreningens kontingentindtægter ikke kan fritages for moms, da foreningens formål ikke er omfattet af fritagelsesbestemmelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 4.

...

Efter en konkret vurdering, med baggrund i foreningens vedtægter er det SKATs opfattelse, at Foreningen ikke kan omfattes af § 13, stk. 1, nr. 4, da foreningens formål ikke anses som værende omfattet af bestemmelsens udtømmende ordlyd, og derved ikke har et formål som er omfattet af momslovens § 13, stk. 1, nr. 4.

Herefter besvares spørgsmålet med et “Nej”.

Under sagens behandling i Skatteankestyrelsen har SKAT blandt andet udtalt følgende (uddrag):

”Foreningen har i sine bemærkninger til sagen anført, at foreningen ikke udøver økonomisk virksomhed over for medlemmerne.

SKAT er ikke enig i denne betragtning.

Det fremgår af sagens faktiske forhold, at medlemmerne betaler kontingent til foreningen. Mod dette kontingent modtager de bl.a. 7 medlemsblade samt en rejseguide om året. Derudover arrangerer foreningen forskellige aktiviteter i relation til fodboldklubben [x1], ligesom medlemmerne opnår forskellige medlemsfordele.

I den indsendte klage, fremgår det, at foreningen ikke anser leveringen af medlemsblade som udtryk for økonomisk virksomhed.

Foreningen henviser til Juridisk Vejledning afsnit D.A.3.1.2., hvor foreningen fremhæver, at det står skrevet, at ”...at medlemsblade typisk ikke sessom økonomisk virksomhed.”.

Af Juridisk vejledning afsnit D.A.3.1.4.4. Foreninger fremgår dog følgende (uddrag):

Ikke økonomisk virksomhed (foreningsblade, fagblade og lign., m.v.)

Foreninger m.v. er efter praksis fritaget for at betale moms i forbindelse med udgivelsen af foreningsblade, fagblade og lign., når bladene ikke indeholder annoncer. Sådanne udgivelser anses ikke for økonomisk virksomhed efter ML § 3.

Som det fremgår ovenfor, er det, efter gældende praksis, alene levering af medlemsblade uden annoncer der ikke anses som økonomisk virksomhed.

I nærværende sag sker der derimod levering af medlemsblade med annoncer. Dette ses bl.a. af foreningens hjemmeside, hvor der er et eksempel på et medlemsblad.

Foreningens salg af annoncer til såvel hjemmeside som medlemsblade må utvivlsomt karakteriseres som økonomisk virksomhed. De trykte annoncer i medlemsbladene må derfor også tillægges betydning i den samlede vurdering.

Udover leveringen af medlemsblade med annoncer, lægger SKAT også afgørende vægt på, at foreningens medlemmer udover medlemsbladene også modtager en årlig rejseguide.

Når foreningen anfører, at der ikke er tale om økonomisk virksomhed ved levering af medlemsblade til medlemmerne, er det et argument, der ifølge SKATs opfattelse, ikke kan stå alene.

Det må endvidere tillægges betydning, at foreningen udover medlemsbladene, også tilbyder forskellige arrangementer, samt leverer den årlige rejseguide.

Vurderingen af hvorvidt der er tale om økonomisk virksomhed, skal derfor ikke alene ske ud fra, at der leveres et medlemsblad. Det må også tillægges betydning, at der arrangeres en række aktiviteter, som medlemmerne har mulighed for at benytte, samt det faktum, at foreningen udarbejder og leverer den årlige rejseguide.

I forhold til ovenstående, er det derfor fortsat SKATs vurdering, at foreningen mod vederlag leverer forskellige varer og ydelser til foreningens medlemmer.

SKAT har ved vurderingen derfor lagt afgørende vægt på, at foreningen, via betaling af kontingenter fra medlemmerne varetager disses interesser for [x1], iværksætter diverse aktiviteter i form af arrangementer, udarbejder og leverer medlemsblade samt en årlig rejseguide.

Det er derfor med henvisning til sagens faktiske oplysninger, som beskrevet i sagens faktiske forhold, SKATs opfattelse, at foreningens kontingenter kan karakteriseres som et vederlag, og således er udtryk for den modværdi, foreningen modtager for leveringen af de pågældende varer og ydelser til medlemmerne.

SKAT fastholder derfor, at foreningen driver økonomisk virksomhed iht. momslovens § 3, når foreningen udøver aktiviteter overfor medlemmerne mod kontingent.”

Klagerens opfattelse

[x1] (herefter foreningen) har nedlagt principal påstand om, at svaret på spørgsmål 1 ændres fra ”Ja” til ”Nej”, at spørgsmål 2 besvares med ”Ja”, såfremt svaret på spørgsmål et fortsat er ”Nej”, og at svaret på spørgsmål 3 ændres fra ”Nej” til ”Ja”.

Foreningen har nedlagt subsidiær påstand om, at såfremt spørgsmål 1 besvares med ”Ja”, skal foreningen have mulighed for at fradrage moms på de udgifter, der er forbundet med produktion og distribution af rejseguiden.

Foreningen har til støtte for sin påstand blandt andet anført følgende (uddrag):

”Efter vores opfattelse driver Fanklubben ikke økonomisk virksomhed, og vi mener ikke, at Fanklubben er omfattet af momsrettens anvendelsesområde.

Vi mener, at Fanklubben falder helt uden for Danmarks forståelse af momsretten, da kontingentet ikke har en støttemæssig karakter, jf. feks. SKM2008.139. LSR, hvor foreningen arbejdede for at bevare naturen og ikke for medlemmernes interesser, dvs, medlemmerne modtog ikke nogen modydelse for deres betaling. Vi mener ikke at udgivelse af et medlemsblad er en modydelse for kontingentet.

Landsskatteretten fastslog i sagen SKM2008.139. LSR at, “En der var tale om en forening, hvis formål var at arbejde for et stadigt snævrere samarbejde mellem de europæiske folk med dannelsen af et forenet demokratisk Europa, og at foreningen foretog levering mod vederlag til medlemmerne, uanset at foreningens ydelser kom en bredere kreds i befolkningen til gode. Ydelserne var fritaget for moms efter Momslovens § 3. stk. 1, nr. 4.

I det bindende svar anfører SKAT, at vi modtager kontingent for at udgive et foreningsblad, som en grund til, at foreningen driver økonomisk virksomhed. Vi er ikke enige i SKATs begrundelse,

Vi henviser til den Juridiske Vejlednings afsnit D.A.3.1.2, hvor der står, at medlemsblade typisk ikke ses som økonomisk virksomhed.

Foreninger m.v. er efter praksis fritaget for at betale moms i forbindelse med udgivelsen af foreningsblade, fagblade og lign., når bladene ikke indeholder annoncer, og de afsættes til en pris, der ikke overstiger omkostningerne ved fremstillingen. Sådanne udgivelser anses ikke for økonomisk virksomhed efter momslovens § 3.

Fanklubben afsætter ikke medlemsbladene, de udleveres til medlemmerne og en stor del af kontingentet går til at producere og distribuere disse medlemsblade.

Vi forstår ikke SKATs henvisning til sag C-174/00. Sagens problem er, om den blotte ret til at bruge en golfbane var tilstrækkeligt til, at kunden modtog en ydelse. EUD mente, at det var tilstrækkeligt. Hvad den situation har med Fanklubben at gøre, kan vi ikke overskue. Domstolens resultat må ses som indlysende korrekt, da f.eks. lejen af en bil også er momspligtig upåagtet, om brugeren rent faktisk kører i den, eller blot lader den stå.

Vi mener, at SKAT i stedet burde have henvist til sag C-267/08 i stedet for. Om den omhandlende virksomhed står der i præmis 9, at:

“Afdelingen købte bl.a. op til valgene reklamemateriale, som de herefter mod fakturering videregav til de enkelte kreds- og distriktsorganisationer alt efter deres behov, og den organiserede også det årlige SPÖ-bal.”

Om den omhandlede virksomhed står der i præmis 18, at:

“at den virksomhed, som hovedsagen udøves af Landsorganisation, bestod i at iværksætte aktiviteter i form af public relations, oplysningsvirksomhed, gennemførelse af partimøder, levering af reklamemateriale til andre SPÖ-afdelinger og organisering og afholdelse af et årligt bal.”

I EUD præmis nr. 21 står at:

“at den i hovedsagen omhandlede virksomhed består i reklame. I det foreliggende tilfælde gør denne udnyttelse det imidlertid ikke muligt at opnå indtægter af en vis varig karakter.”

I EUD præmis nr. 24 står der at:

“Ved en sådan virksomhed udøver SPÖ således i forbindelse med opfyldelsen af sine politiske mål en kommunikationsaktivitet, der skal udsprede partiets idéer som politisk organisation. SPÖ’s virksomhed — gennem bl.a. Landsorganisation — er især at bidrage til den offentlige meningsdannelse med henblik på at deltage i udøvelsen af den politiske magt. Ved udøvelsen af denne virksomhed er SPÖ ikke deltager på noget som helst marked.”

Vi mener, at kendelsens henvisning til medlemsblade er forkert, jf. henvisningen til den Juridiske Vejledning ovenfor. På det foreliggende grundlag, mener vi ikke, det er muligt at konkludere, at kontingenterne er omfattet af momsretten. Ud fra den ovenfor citerede EU DOM, finder vi, at det forekommer åbenlyst, at de reklameindtægter, som foreningen modtager, ikke er tilstrækkelige til, at de kan ses som indtægter af en vis varig karakter.

Det bør understreges, at selvom reklameindtægterne er momspligtige, har dette ingen indflydelse på, om kontingentet er omfattet af momsrettens eller ej. Annoncøren er en selvstændig kunde, som befinder sig i et selvstændigt retsforhold i forhold til foreningen, som ikke vedrører medlemmerne overhovedet.

Særligt i forbindelse til eventuel momspligt for reklameindtægter, er der kun registreringspligt, hvis den samlede momspligtige omsætning overstiger kr. 50.000, jf. momslovens § 48.

På dette punkt ligner Fanklubben SPÖ. Vi kan ikke umiddelbart se, at der er et egentlig marked for den aktivitet, som Fanklubben udøver.

Det er vores helt klare opfattelse, at kontingentet ikke er omfattet af momslovens anvendelsesområde.

Fritaget efter momslovens § 13?

Vi har selv henvist til momslovens § 13, stk. 1, nr. 4. Vi synes, at praksis omkring anvendelse af denne bestemmelse er uklar, henset til, at den bruger begreber som f.eks. “Patriotisk” og “Filantropisk”. Ingen af de to begreber har klare og tydelige definitioner. I forbindelse med fanklubber, er der vel ingen tvivl om, at medlemmer selv ser sig som f.eks. patrioter eller passionerede.

Vi undrer os over den begrundelse, som kendelsen indeholder, da man henviser til foreningsbladene som en grund til, at foreningen driver økonomisk virksomhed. Hvis man læser afsnit D.A.3.1.2. i Juridisk Vejledning 2014-2 står der, at medlemsblade typisk ikke ses som økonomisk virksomhed.”

Klageren har videre anført følgende:

”Medlemmernes kontingent til foreningen er ikke økonomisk virksomhed. Men det er kun de meget begrænsede indtægter fra salg af annoncer i medlemsblade, der eventuelt skal svares moms af.

Disse to former for indtægter/ og eller vederlag kan ikke sidestilles. Kontingenterne er efter vores klare opfattelse ikke økonomisk virksomhed, således som det skal opfattes i momsretten.

Der skal foretaget en samlet vurdering, og vi har meget detaljeret forsøgt at beskrive Fanklubbens aktiviteter. Vi er uforstående overfor SKATS henvisning til en rejseguide, som om dette er et væsentligt argument. Vi laver en rejseguide til vores medlemmer, Denne guide skal være en hjælp og et idekatalog vores medlemmer der påtænker at rejse til [by1] for at overvære en af [x1]s hjemmekampe, og rigtig mange rejser til [by1] for at se [x1] spille. Der er intet kommercielt i denne rejseguide, i guiden for 2014 havde vi en enkelt annoncør, der ikke betalte for annoncen, og for 2015 er der ingen annoncører.

Trykning og forsendelse af denne guide er en stor økonomisk udgift for fanklubben og såfremt Skatteankestyrelsen måtte mene at vi skal svare moms af en eventuel annonceindtægt må vi tilsvarende kunne fradrage moms på de udgifter der er forbundet med produktion og distribution af denne guide.

Fanklubben sælger annoncer i vores klubblad til en annoncør, der blandt andet sælger sportsrejser til Fodboldklubbens hjemmekampe. Vi laver referater af kampene, herunder hjemmekampene, hvordan denne aktivitet og udgivelse af en rejseguide kan tillægges en væsentlig betydning i den helhedsvurdering som SKAT foretager, således at alle foreningens indtægter herunder kontingenterne er momspligtige er vi helt uforstående overfor.

SKAT henviser i sin udtalelse til Juridisk Vejledning afsnit D.A. 3.1.2. Afsnittet omhandler moms ved udgivelse af medlemsblade, og ikke om moms af kontingenterne. Afsnittet omhandler moms af det vederlag som annoncøren betaler.”

Landsskatterettens afgørelse

Spørgsmål 1:

Følgende fremgår af momslovens § 3, stk. 1, og § 4, stk. 1 (uddrag):

”§ 3. Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed.

...

§ 4. Der betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet. Ved levering af en vare forstås overdragelse af retten til som ejer at råde over et materielt gode. Levering af en ydelse omfatter enhver anden levering.”

Af momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1, fremgår følgende (uddrag):

”Art. 9, stk. 1. Ved ”afgiftspligtig person” forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Ved ”økonomisk virksomhed” forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillede erhverv. ...”

Momslovens anvendelsesområde omfatter afgiftspligtige personer, der er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed, jf. momslovens § 3, stk. 1. Foreningen vil således være omfattet af momsloven, hvis den driver selvstændig økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand.

Momslovens § 3, stk. 1, skal fortolkes i overensstemmelse med den bagvedliggende bestemmelse i momssystemdirektivet. Af direktivets artikel 9, stk. 1, fremgår det, at der ved en afgiftspligtig person forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Det følger af direktivets ordlyd, at formålet med eller resultatet af foreningens virksomhed ikke i sig selv er afgørende for vurderingen af, hvorvidt den driver økonomisk virksomhed.

Ved vurderingen af, hvorvidt foreningen kan anses for at drive selvstændig økonomisk virksomhed i relation til medlemmerne mod kontingentbetaling, kan der bl.a. henses til foreningens formål, vedtægter, service, aktiviteternes art og omfang samt regler for kontingentbetalingen med henblik på at fastslå, om der er tale om levering mod vederlag, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Det fremgår af foreningens vedtægter, at foreningens formål er at yde støtte til [x1] og udbrede kendskabet til og viden om [x1] og byen [by1] i Danmark gennem formidling af nyheder, resultater, arrangementer mm. Foreningens indtægter hidrører fra et årligt medlemskontingent, eventuelle annonceindtægter fra medlemsbladet og hjemmesiden samt indtægter i forbindelse med arrangementer.

Medlemskab af foreningen koster 225 kr. årligt. Som medlem af foreningen modtager man 7 medlemsblade årligt samt en rejseguide.

Endvidere har man som medlem af foreningen mulighed for at købe billetter til [x1]s kampe. Fordelingen af billetterne foregår ved lodtrækning.

Ud fra en samlet, konkret vurdering af disse aktiviteter finder retten, at foreningen leverer ydelser til sine medlemmer mod vederlag i form af kontingent, jf. momslovens § 4, stk. 1. Medlemmerne modtager således bl.a. medlemsblade, en rejseguide og en eventuel mulighed for at købe billetter til fodboldkampe, og modtagelsen af disse leverancer er betinget af, at medlemmerne betaler kontingent.

Særligt hvad angår muligheden for eventuelt at købe billetter til [x1]s kampe bemærkes det, at følgende fremgår af C-174/00 (Kennemer Golf & Country Club) præmis 40, 2. del:

”De ydelser, som foreningen leverer, består [...] i at stille sportskomplekset såvel som de fordele, der er forbundet hermed, til permanent rådighed for medlemmerne og ikke i lejlighedsvis at levere ydelser på medlemmernes anmodning. Der eksisterer således en direkte sammenhæng mellem de årlige bidrag, som medlemmerne betaler til en sportsforening som den i hovedsagen, og de ydelser, som denne leverer.”

Det, at foreningen giver medlemmerne mulighed for eventuelt at erhverve billetter til fodboldkampe med [x1], udgør således også en leverance i forhold til medlemmernes kontingentbetaling, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Det er videre rettens opfattelse, at disse aktiviteter må anses for økonomisk virksomhed omfattet af momslovens § 3, stk. 1.

Foreningens henvisning til afsnit D.A.3.1.2. i Juridisk Vejledning om medlemsblade uden annoncering, er ikke tillagt afgørende vægt ved besvarelsen af det stillede spørgsmål. Det bemærkes herved, at sagen vedrører et bindende svar, der har fremadrettet virkning. Det fremgår endvidere af de oplysninger, der lå til grund for SKATs besvarelse af det stillede spørgsmål, at foreningen indtægter blandt andet eventuelt hidrører fra annonceindtægter fra medlemsbladet, jf. vedtægternes § 5.

Det bemærkes videre, at det falder udenfor rammerne af det bindende svar at tage stilling til, hvorvidt der skal svares moms af indtægter fra salg af annoncer i medlemsblade. Tilsvarende gør sig gældende for foreningens subsidiære påstand om muligheden for at fradrage moms af de udgifter, der er forbundet med produktion og distribution af rejseguiden.

Det er derfor med rette, at SKAT har besvaret det stillede spørgsmål med et ”Ja.”.

Spørgsmål 2

Dette spørgsmål bortfalder, da spørgsmål 1 besvares med ”Ja”.

Spørgsmål 3

Det fremgår af momslovens § 13, stk. 1, nr. 4, at følgende varer og ydelser er fritaget for moms:

”Foreningers og organisationers levering af ydelser og varer i nær tilknytning hertil til deres medlemmer i disses fælles interesse og mod et kontingent. Det er en forudsætning, at foreningen m.v. ikke arbejder med gevinst for øje, og at formålet er af politisk, fagforeningsmæssig, religiøs, patriotisk, filosofisk eller filantropisk karakter eller vedrører borgerlige rettigheder. Det er desuden en forudsætning, at afgiftsfritagelsen ikke kan fremkalde konkurrencefordrejning.”

Bestemmelsen implementerer en direktivbestemmelse, der nu findes i momssystemdirektivets artikel 132, stk. 1, litra l, hvoraf følger, at medlemsstaterne fritager følgende transaktioner for moms:

”Organisationers levering af ydelser og varer med nær tilknytning hertil til fordel for deres medlemmer i disses fælles interesse mod et kontingent, der er fastsat i overensstemmelse med vedtægterne, såfremt de pågældende organisationer ikke arbejder med gevinst for øje, og deres formål enten er af politisk, fagforeningsmæssig, religiøs, patriotisk, filosofisk eller filantropisk karakter eller vedrører borgerlige rettigheder, under forudsætning af at denne fritagelse ikke vil kunne skabe konkurrenceforvridning.”

Momslovens § 13, stk. 1, nr. 4, opregner udtømmende de formål, foreningen skal have for at kunne blive fritaget i henhold til denne bestemmelse.

Momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 4, skal som det blandt andet fremgår af præmis 17 i Domstolens dom C-149/97 (The Institute of the Motor Industry) fortolkes indskrænkende, idet momsfritagelserne er undtagelser fra det almindelige princip, hvorefter moms opkræves af enhver ydelse, der udføres mod vederlag af en momspligtig person (herunder selskaber, foreninger og fonde m.fl.).

Foreningen har til formål at yde støtte til [x1] og udbrede kendskabet til og viden om [x1] og byen [by1] i Danmark gennem formidling af nyheder, resultater, arrangementer mm.

Som sagen foreligger oplyst, finder retten, at det ikke er godtgjort, at foreningens formål er af politisk, fagforeningsmæssig, religiøs, patriotisk, filosofisk eller filantropisk karakter eller vedrører borgerlige rettigheder. Allerede derfor er foreningens aktiviteter i relation til medlemmerne mod betaling af kontingent ikke omfattet af momslovens § 13, stk. 1, nr. 4.

Det er derfor med rette, at SKAT har besvaret det stillede spørgsmålet med et ”Nej”.

Landsskatteretten stadfæster således SKATs bindende svar.