Kendelse af 08-03-2019 - indlagt i TaxCons database den 30-03-2019

Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet selskabets momstilsvar med i alt 104.731 kr., idet SKAT ikke har godkendt selskabets fradrag for indgående moms for perioden fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2012.

Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

[virksomhed1] ApS (herefter selskabet) er et anpartsselskab, som den 23. november 2000 er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister under branchekode ”721900 Anden forskning og eksperimentel udvikling inden for naturvidenskab og teknik”.

Det fremgår af CVR-registret, at selskabets formål er at udvikle en metode til at detektere [...]. Selskabets repræsentant har oplyst, at selskabet har forsket og udviklet et patent vedrørende [...] på bestemte lægemidler.

I 2012 modtog selskabet fra [Fond1] et tilskud på 2.101.091 kr. Det fremgår af de generelle bestemmelser for bevillinger fra [Fond1], at tilskud ydes til højteknologiske projekter, højteknologiske platforme og erhvervspostdocs, samt at tilskuddet er uden pålagt moms. SKAT og repræsentanten er begge af den opfattelse, at tilskuddet er at anse som et tilskud, der falder uden for momslovens anvendelsesområde. Det er oplyst, at selskabet ikke havde øvrige indtægter i 2012.

Repræsentanten har oplyst, at selskabet i 2012 afholdt udgifter til fremtidige salg af rettigheder og licenser for anvendelse af et patent, som selskabet ville færdiggøre i 2013. Selskabet har som følge heraf fradraget indgående moms med i alt 104.731 kr. på udgifter til selskabets aktiviteter.

Repræsentanten har fremlagt fakturaer for selskabets afholdte udgifter i 2012 samt bankkontoudskrift for 2012. Det fremgår af de fremlagte fakturaer, at selskabets udgifter var afholdt til bl.a. laboratorieudstyr og lignende fra virksomheder, herunder [virksomhed2], [virksomhed3] og [virksomhed4], som er leverandører af laboratorieudstyr.

Selskabet solgte den 1. juli 2013 en licens, som vedrører det færdigudviklede patent, til det amerikanske selskab [virksomhed5] Inc. Repræsentanten har fremsendt faktura til dokumentation herfor, hvoraf det fremgår, at salgsbeløbet var 43.211 USD.

SKATs afgørelse

SKAT har den 20. december 2013 truffet afgørelse, hvorefter SKAT ikke har imødekommet selskabets fradrag af indgående moms på i alt 104.731 kr. for perioden fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2012.

Der er herved bl.a. henvist til følgende:

”...

Selskabet har i perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 fratrukket købsmoms vedrørende køb af varer og ydelser på i alt 104.731 kr.

I samme periode har selskabet ikke haft momspligtige aktiviteter, da der udelukkende er indtægter i form af momsfrie tilskud fra [Fond1].

Der er jf. momslovens § 37 udelukkende fradrag for moms i det omfang de indkøbte varer og ydelser anvendes til selskabets momspligtige aktiviteter. Der har i 2012 ikke været momspligtige aktiviteter, og der kan derfor ikke fratrækkes købsmoms.

SKAT er enig med selskabets revisor i, at tilskud fra [Fond1] falder udenfor momslovens anvendelsesområde og dermed ikke påvirker fradragsretten.

Selskabets revisor er ikke fremkommet med yderligere oplysninger, som kan understøtte, at der har været momspligtige aktiviteter i selskabet eller at der fremover vil være momspligtige aktiviteter i selskabet. Der kan derfor ikke gives fradrag for købsmoms på det foreliggende grundlag.

SKAT opkræver derfor for meget fratrukket købsmoms, i alt 104.731 kr., jf. opkrævningslovens § 5, stk. 1...”.

Selskabets opfattelse

Selskabets repræsentant har nedlagt påstand om, at selskabet med rette har foretaget fradrag for indgående moms med i alt 104.731 kr. for perioden fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2012.

Der er herved bl.a. anført følgende:

”...

På vegne af [virksomhed1] ApS, skal vi hermed påklage afgørelsen fra SKAT af 20. december 2013, hvor vores kunde er blevet nægtet fradrag af købsmoms på kr. 104.731 vedrørende selskabets varekøb, omkostninger m.v. for indkomståret 2012 og nedsættelse af indkomsten med kr. 104.731.

Klagen vedrører således SKAT´s opkrævning af kr. 104.731 i moms som tidligere er afregnet til selskabet og som følge heraf nedsættelse af selskabets indkomst med kr. 104.731.

Beskrivelse af sagens indhold

Selskabet har i de senere år forsket og udviklet et patent vedrørende diagnostiske værktøjer, til brug for at forudsige en patients respons på bestemte lægemidler og dermed reducere udgifterne til sundhedsvæsenet og forbedre patienternes resultater.

Selskabet har i 2012, modtaget tilskud fra [Fond1] med kr. 2.101.091. Dette tilskud er momsfrit, jævnfør Generelle bestemmelser fra [Fond1], side 4 punkt 3.

Herudover har selskabet ikke haft andre indtægter i indkomståret 2012.

Selskabet har afholdt omkostninger, med henblik på salg af rettigheder/licenser til at anvende deres færdiggjorte patent i 2013 og fremtidige år.

Selskabet har fratrukket købsmoms af de afholdte omkostninger jævnfør momsreglerne og det har resulteret i købsmoms på i alt kr. 104.731, som selskabet har modtaget retur fra SKAT.

SKAT har efterfølgende nægtet fradrag for købsmoms, som opkræves af SKAT og i stedet gives det fradrag i den skattepligtige indkomst, for selskabet.

Vores argumenter

Vi er af den opfattelse, at der er fradrag for indgående afgift, som følge af, at selskabet efterfølgende, har gjort det muligt at afsætte rettighederne af deres patent.

Selskabet har faktureret og solgt licens/rettighed til USA, den 1. juli 2013. Selskabet forventer, at kunne sælge flere rettigheder i fremtiden, hovedsageligt i udlandet.

Vores anmodning

Vi anmoder Skatteankestyrelsen om fradrag for købsmoms og forhøjelse af selskabets indkomst for 2012, som følge heraf med kr. 104.731, med henvisning til ovenstående fremstilling og argumentation.

...”

Skattestyrelsens bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling

Skattestyrelsen har fremsendt følgende bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling i sagen:

”...

Skattestyrelsens begrundelse/vurdering

Skattestyrelsen er enige med Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse og har følgende bemærkninger til de enkelte punkter:

Skattestyrelsen er enige med Skatteankestyrelsen i, at klager er berettiget til fradrag for indgående moms med i alt 104.731 kr., for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012

For at kræve fradrag for indgående moms, skal der efter ML §§ 3 og 4 være tale om en afgiftspligtig person, som driver selvstændig økonomisk virksomhed, og som foretager afgiftspligtige transaktioner.

Der skal således tages stilling til, hvorvidt klager kan anses for at være en afgiftspligtig person i momsretlig forstand.

Efter momslovens § 3, stk. 1, er momspligtige personer juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed.

Det er oplyst, at klager er et selskab inden for forskning og eksperimentel udviklingen inden for naturvidenskab og teknik, som har til formål at udvikle en metode til at detektere [...], til brug for at forudsige [...] på bestemte lægemidler og dermed reducere udgifterne til sundhedsvæsenet.

”Økonomisk virksomhed” omfatter ifølge momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1 og lovbemærkningerne, alle former for virksomhed som producent, handlende eller leverandør af ydelser samt virksomhed inden for liberale erhverv og dermed sidestillede erhverv, uanset formålet med eller resultatet af virksomheden. Dvs. ikke alene varig virksomhedsøvelse, men også sæsonmæssige eller lejlighedsvise transaktioner.

Det momsmæssige erhvervsbegreb er derfor bredere end det skattemæssige, idet det personelle anvendelsesområde i form af enhver person må anses for at være det bredest mulige, heri indbefattet fysiske og juridiske personer, diverse virksomhedsformer, sammenslutninger m.v.

Begrebet afgiftspligtig person i ML § 3, er et EU-retligt begreb, der skal fortolkes i overensstemmelse med momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1. Det er derfor uden betydning for afgrænsningen af begrebet afgiftspligtig person, på hvilket sted den selvstændige økonomiske virksomhed udøves, og hvilket formål eller resultat virksomheden har.

Den subjektive hensigt med den pågældende virksomhed – hvorvidt der f.eks. er et gevinst-, erhvervsmæssigt eller andet formål med virksomheden, er således irrelevant for vurderingen af økonomiske virksomhed (jf. C-268/83 Rompelman, pr. 19), ligesom det er irrelevant, hvorvidt virksomheden rent faktisk er overskuds- eller underskudsgivende, idet det er uden betydning, hvad resultatet af virksomheden er (jf. C-412/03 Scandic Gåsaback).

I forlængelse heraf, er EU-domstolen praksis som fastslår, at såfremt en virksomhed oprettes med det formål at foretage afgiftspligtige leverancer mod vederlag, er det tilstrækkeligt til at opfylde betingelsen om at drive økonomisk virksomhed i forhold til begrebet afgiftspligtig person, jf. C-110/94 (Inzo) pr. 16.

Vurderingen af om en udnyttelse af materielle eller immaterielle goder er sket med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter, skal bedømmes under hensyntagen til samtlige faktiske oplysninger i sagen, herunder karakteren af det pågældende gode.

Ligesom Skatteankestyrelsen gør gældende, kan Skattestyrelsen konstatere, at selskabet i 2012 har afholdt udgifter til bl.a. laboratorieudstyr og lignende fra virksomheder, herunder [virksomhed2], [virksomhed3] og [virksomhed4], som alle er leverandører af laboratorieudstyr. Der er fremlagt faktura som bevis herfor.

Som nævnt ovenfor, har klager forsket og udviklet et patent vedrørende diagnostiske værktøjer til brug for at forudsige patienters respons på bestemte lægemidler.

Klager har 1. juli 2013 fremlagt en salgsfaktura, som dokumentere en solgt licens til det amerikanske selskab [virksomhed5] Inc., på 43.211 USD.

Skattestyrelsen finder herefter – på lige fod med Skatteankestyrelsen -, at klager har godtgjort, at klagers udgifter i 2012 var afholdt med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter, hvorfor betingelserne for fradrag i henhold til ML § 37, er opfyldte.

...”.

Landsskatterettens afgørelse

Der skal tages stilling til, om det er med rette, at SKAT ikke har imødekommet selskabets fradrag af indgående moms med i alt 104.731 kr. for perioden fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2012.

Af momslovens § 3, stk. 1, fremgår følgende:

”Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed.”

Af momslovens § 37, stk. 1, fremgår følgende:

”Virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter § 13, herunder leverancer udført i udlandet, jf. dog stk. 6.”

Bestemmelsen i momslovens § 3, stk. 1, implementerer momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1.

Af artikel 9, stk. 1, fremgår følgende:

”Ved afgiftspligtig person forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Ved ”økonomisk virksomhed” forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillede erhverv. Ved økonomisk virksomhed forstås navnlig udnyttelse af materielle eller immaterielle goder med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter.”

Begrebet afgiftspligtig person i momslovens § 3, er et EU-retligt begreb, der skal fortolkes i overensstemmelse med momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1. Det er således uden betydning for afgrænsningen af begrebet afgiftspligtig person, på hvilket sted den selvstændige økonomiske virksomhed udøves, og hvilket formål eller resultat virksomheden har.

Indledningsvist skal der således tages stilling til, hvorvidt selskabet er en afgiftspligtig person i henhold til momslovens § 3.

EU-Domstolen har i sag C-110/94 (INZO) fastslået, at såfremt en virksomhed oprettes med det formål at foretage afgiftspligtige leverancer mod vederlag, er det tilstrækkeligt til at opfylde betingelsen om at drive økonomisk virksomhed i forhold til begrebet afgiftspligtig person, jf. præmis 16. EU-Domstolen har videre fastslået, at det påhviler den, der anmoder om fradrag, at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldte, jf. præmis 23.

Ifølge det oplyste er selskabet i CVR-registret registreret under branchekode ”721900 Anden forskning og eksperimentel udvikling inden for naturvidenskab og teknik”. Det fremgår videre af CVR-registret, at selskabets formål er at udvikle en metode til at detektere [...].

Det er oplyst, at selskabet har forsket og udviklet et patent vedrørende diagnostiske værktøjer til brug for at forudsige patienters respons på bestemte lægemidler. Der er fremlagt salgsfaktura af den 1. juli 2013, hvoraf det fremgår, at selskabet har solgt en licens til det amerikanske selskab [virksomhed5] Inc for 43.211 USD.

Selskabet afholdt i 2012 udgifter til bl.a. laboratorieudstyr og lignende fra virksomheder, herunder [virksomhed2], [virksomhed3] og [virksomhed4], som er leverandører af laboratorieudstyr. Repræsentanten har fremlagt fakturaer samt bankkontoudskrift til dokumentation herfor.

På baggrund heraf er det Landsskatterettens opfattelse, at selskabet har godtgjort, at betingelserne for fradrag i henhold til momslovens § 37 er opfyldte. Dette henset til, at selskabets udgifter i 2012 efter rettens opfattelse er afholdt med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter.

Landsskatteretten bemærker, at selskabets modtagne tilskud på 2.101.091 kr. fra [Fond1] ikke ændrer herpå.

Landsskatteretten finder således, at selskabet er berettiget til fradrag for den indgående moms med i alt 104.731 kr. for perioden fra den 1. januar 2012 til den 31. december 2012.

SKATs afgørelse ændres dermed.