Kendelse af 13-01-2016 - indlagt i TaxCons database den 12-02-2016

Klagen skyldes, at SKAT har anset klageren for pligtig til at svare moms af sponsorater. SKAT har opgjort afgiftstilsvaret for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 til 30.000 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Af SKATs afgørelse af 12. september 2013 fremgår følgende om de faktiske forhold:

”(...) Med hensyn til indtægterne fortalte du, at du har et team på 4-5 kørere, som kører Road-race på hobbyplan. Du tegner sponsorater med reklame på dragter, på køretøjer og på de bannere, der anvendes til stævner.(...)

Sponsorindtægter

Du mener, at da i er 5 kørere i teamet, skal sponsorindtægterne deles mellem alle deltagerne, hvorfor du ikke opnår en indtægt over 50.000 kr. og derfor ikke er momspligtig. Desuden oplyser du at have afholdt udgifter, der langt overstiger din andel.

(...)

1.3. SKATs kommentarer til bemærkningerne

(...)

Vi har tidligere bedt om bevis for, at du har fordelt de indkomne sponsorater til alle teamets kørere. Du har forsat ikke fremvist dokumentation for, at en fordeling har fundet sted. Ifølge kontrakterne er der tale om et privatsponsorat kun til dig og med afregning kontant eller til din konto. Det fremgår ikke, at beløbene er til fordeling mellem teamets kørere”.

Der er fremlagt kopi af 5 sponsoraftaler, der alle er indgået i 2012,hvoraf bl.a. fremgår:

”(...) Privat sponsorat [person1]

Herved bekræftelse på et privat sponsorat for Roadracing-sæsonen 2012 til en værdi af kr. 15.000,00

I henhold til aftale med [person2].

Sponsorbeløbet bedes afregnet kontant med [person1] eller ved overførelse til reg. nr. ...konto [...07].

Jeg takker for det gode samarbejde, som dette sponsorat er udtryk for.(...)”.

De fremlagte sponsorater er indgået med [virksomhed1], [virksomhed2], [virksomhed3], [virksomhed4] ApS og [virksomhed5] ApS.

Sponsoraftalernes værdi varierer fra 15.000 kr. til 30.000 kr. De samlede sponsorindtægter er opgjort af SKAT til 120.000 kr. eksklusiv moms.

Klageren har oplyst, at sponsorindtægterne reelt er beregnet til at dele mellem klageren og 4 andre kørere.

Under sagens behandling ved Landsskatteretten har SKAT fremlagt billeder af teamets scootere påført diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Ifølge klageren stammer de 4 billeder af teamets scootere alle fra 2011.

Videre har SKAT fremlagt billeder af en kassevogn Volkswagen, 35 TDI, årgang 1997, tilhørende klagerens mor, der ligeledes er monteret med diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Billederne af kassevognen er indhentet af SKAT ved observation på adressen [adresse1], [by1] den 18. oktober 2013.

SKATs afgørelse

SKAT har den 12. september 2013 truffet afgørelse, hvorefter klageren skal svare moms af sponsorater modtaget i perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012.

Momstilsvaret er opgjort til 30.000 kr.

SKAT anser sponsorindtægten som betaling for en reklameydelse, hvorfor indtægten betragtes som en momspligtig leverance i henhold til momslovens § 4.

Der opkræves således moms af sponsorraterne i henhold til opkrævningslovens § 5, stk. 1 og 2.

Ethvert salg af reklameydelser er momspligtigt. Sportsudøvere skal derfor også registreres og betale moms af de reklameindtægter, de selv modtager i forbindelse med sportsudøvelsen.

Registrering skal ske, når den årlige reklameomsætning overstiger 50.000 kr. Dette gælder, uanset om den pågældende kan anset som professionel udøver eller ej.

Der kan alene indrømmes fradrag for købsmoms af udgifter, der vedrører leverancen af reklameydelsen. Klageren har ikke dokumenteret udgifter i denne forbindelse.

SKAT finder ikke, at moms fra udgifter til Roadracing kan fradrages, idet der er tale om en amatørsport, der er momsfritaget, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 5.

Under sagens behandling ved Landsskatteretten har SKAT ved brev af 21. oktober 2013 udtalt følgende:

”(...)

Momstilsvar – Moms af sponsorindtægter

(...)

Der er i klagen fremkommet nye faktiske oplysninger, som vi dog ikke finder bør ændre vores afgørelse fra 12. september 2013.

Klageren [person1] har den 21. januar 2013 fortalt på telefon, at han har tegnet sponsorater med reklame på tøj, motorcyklerne og de bannere, der medbringes ved stævner.

I klagen oplyser han nu, at der ikke er solgt reklame, hverken på tøj, cykler ect., hvorfor han ikke mener der ikke har fundet nogen modydelse sted, men derimod blot været tale om momsfrit tilskud.

SKAT vil dog fortsat fastholde, at der er tilknyttet reklamer til sponsoraterne.

Ved søgning på nettet har vi konstateret, at teamets navn er [x1] .

Og ved atgoogle dette navn har vi fundet billeder, hvor teamets scootere er monteret med reklamer, blandt andet for firmaer med de omtalte sponsorater.

Dertil kommer, at kassevogn Volkswagen, 35 TDI, årgang 1997, registreringsnummer [reg.nr.1], tilhørende klagerens mor Winnie Rasmussen, også er monteret med reklamer, blandt andet for de sponsorerende firmaer.

SKAT har ved hver observation set dette køretøj holde på ejendommen [adresse1]. Vi har løbende foretaget anslået 5-6 observationer siden september 2012.

Der er vedhæftet fil med billeder af både scooterne og varebilen.

Til klagers oplysning om, at sponsoraterne skal deles mellem de 5 kørere, vil SKAT fortsat henvise til, at vi tidligere uden resultat har bedt om bevis for, at der er sket en fordeling af sponsoraterne til alle teamets kørere. (...)”.

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at SKATs afgørelse ændres, idet der er tale om et momsfrit tilskud.

Til støtte herfor har klageren bl.a. anført at beløbene skal fordeles på alle 5 deltagere i teamet, hvorfor beløbet for hver deltager er under registreringsgrænsen på 50.000 kr.

Beløbet er ikke momspligtigt, da der ikke er solgt reklame. Der er ingen reklamer på cyklerne, tøjet ect., hvorfor der ingen modydelse er. Beløbene er et momsfrit tilskud.

Klageren har for så vidt angår de af SKAT fremlagte fotos anført, at de er misvisende, da de alle er taget i 2011. De kan derfor ikke lægges til grund for en afgørelse, der drejer sig om en aktivitet i 2012.

Videre har klageren anført, at bevisbyrden ligger hos SKAT, da klageren klart har forklaret, hvordan fordelingen skal ske, samt hvordan hobbyvirksomheden ligger under registreringsgrænsen.

Landsskatterettens afgørelse

Der skal tages stilling til, om det er med rette, at SKAT har forhøjet klagerens afgiftstilsvar for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 med i alt 30.000 kr.

Der skal således tages stilling til, om de af klageren modtagne sponsorater er afgiftspligtige i henhold til momslovens § 4, stk. 1.

Af momslovens § 3, stk. 1, fremgår:

”Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed”.

Bestemmelsen implementerer momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1, hvoraf fremgår:

”Ved ”afgiftspligtig person” forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Ved ”økonomisk virksomhed” forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillede erhverv. Ved økonomisk virksomhed forstås navnlig udnyttelse af materielle eller immaterielle goder med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter”.

Ifølge momslovens § 4, stk. 1, betales der afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet. Ved levering af en vare forstås overdragelse af retten til som ejer at råde over et materielt gode. Levering af en ydelse omfatter enhver anden levering.

Bestemmelsen skal fortolkes i overensstemmelse med momssystemdirektivets 2, stk. 1, litra c, hvoraf fremgår:

”Følgende transaktioner er momspligtige:

(...)

c) levering af ydelser, som mod vederlag foretages på en medlemsstats område af en afgiftspligtig person, der handler i denne egenskab”.

Ifølge momslovens § 4, stk. 1 foreligger der således en afgiftspligtig transaktion, såfremt transaktionen indebærer en levering af en ydelse, når leverancen sker mod vederlag, transaktionen gennemføres af en afgiftspligtig person, som handler i denne egenskab og transaktionen har leveringssted her i landet.

Der er for Landsskatteretten fremlagt 5 kopier af privatsponsorater, der alle er dateret i 2012. Ingen af aftalerne indeholder bestemmelser om, at der skal leveres en konkret modydelse, herunder en reklameydelse. De fremlagte sponsorater er indgået med [virksomhed1], [virksomhed2], [virksomhed3], [virksomhed4] ApS og [virksomhed5] ApS.

Ifølge det oplyste, har klageren den 21. januar 2013 telefonisk oplyst til SKAT, at han har tegnet sponsorater med reklame på tøj, motorcyklerne og de bannere, der medbringes ved stævner. Klageren har efterfølgende oplyst, at han ikke har leveret nogen modydelse i forbindelse med sponsoraterne.

Under sagens behandling ved Landsskatteretten har SKAT fremlagt billeder af teamets scootere påført diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Ifølge klageren stammer de 4 billeder af teamets scootere alle fra 2011.

Videre har SKAT fremlagt billeder af en kassevogn Volkswagen, 35 TDI, årgang 1997, tilhørende klagerens mor, der ligeledes er monteret med diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Billederne af kassevognen er indhentet af SKAT ved observation på adressen [adresse1], [by1] den 18. oktober 2013.

Således som sagen foreligger oplyst for Landsskatteretten, findes SKAT at have godtgjort, at der foreligger en afgiftspligtig transaktion, og at det er klageren, der har leveret reklameydelserne, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Der er herved henset til, at SKAT ved fremlæggelsen af de ovenfor omtalte billeder på tilstrækkelig vis har sandsynliggjort, at klageren faktisk har leveret reklameydelser som modydelse i forbindelse med de modtagne privatsponsorater.

Det findes således at være med rette, at SKAT har forhøjet klagerens afgiftstilsvar for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 med i alt 30.000 kr.

SKATs afgørelse stadfæstes dermed.