Kendelse af 07-02-2014 - indlagt i TaxCons database den 08-03-2014

SKAT har ikke godkendt fradrag for i alt 307.259 kr., jf. momslovens § 37.

Sagens emne

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Sagens oplysninger

[virksomhed1] (herefter benævnt virksomheden) er en enkeltmandsvirksomhed. Virksomhedens aktivitet er vejgodstransport. Virksomheden har været momsregistreret siden 1. marts 1999 og har været registreret for indeholdelsespligt af A-skat og bidrag siden 1. januar 2012.

SKAT har i forbindelse med en gennemført kontrol hos virksomheden konstateret, at virksomheden i 2011 har fortaget fradrag på i alt 99.999 kr. vedrørende underleverandørydelser fra [virksomhed2] ApS.

Videre er det konstateret, at virksomheden i perioden 1. januar 2012 til 30. september 2012 har fortaget fradrag på i alt 207.260 kr. vedrørende underleverandørydelser fra [virksomhed3] ApS.

SKAT's afgørelse

SKAT har den 15. april 2013 truffet afgørelse, hvorefter virksomhedens fradrag på i alt 307.259 kr. ikke godkendes, jf. momslovens § 37.

Ifølge momslovens § 37 kan registrerede virksomheder medregne moms af momsbelagte fradragsberettigede indkøb, der er leveret til virksomheden, til virksomhedens købsmoms ved opgørelse af momstilsvaret.

Modsætningsvis er moms af fakturaer for, hvilke det ikke kan dokumentere, at en momspligtig underleverandør faktisk har leveret de på fakturaen anførte varer og ydelser, ikke fradragsberettigede.

Ifølge momsvejledningen 2012-1, afsnit N 2.1 defineres en faktura som et dokument, der af leverandøren og modtageren betragtes som en anmodning om betaling af leverancen.

Ifølge momsbekendtgørelsens § 58 skal registrerede virksomheder til dokumentation for købsmoms, kunne fremlægge fakturaer, herunder forenklede fakturaer.

Hvis der i konkrete tilfælde kan konstateres unormale forhold, f.eks. i forbindelse med udstedelse af fakturaer, kan der stilles skærpede bevismæssige krav til dokumentation af, at der foreligger fradragsberettigede købsmoms.

Efter SKATs opfattelse kan fakturaerne udstedt af [virksomhed2] ApS og [virksomhed3] ApS ikke anvendes som dokumentation for momsfradrag efter momslovens § 37, idet det ikke kan dokumenteres, at de anførte ydelser er leveret og betalt.

Da der ikke er dokumentation for bankoverførsler mellem parterne og da der ikke foreligger specificerede oplysninger om, hvilke ydelser fakturaerne dækker over, påhviler det den virksomhed, der fradrager momsen af fakturaerne, at dokumenterer eller sandsynliggøre, at betingelserne for fradrag efter momslovens § 37 er påfyldt.

SKAT har herved lagt vægt på, at virksomhedens kontante betalinger ikke ses på virksomhedens bankkonto, og at fakturaerne fra underleverandørerne ikke indeholder oplysninger om, hvornår arbejdet er udført, ligesom der ikke er sket en specifikation af det udførte arbejde og timesatser mv. Der er ikke fremlagt arbejdssedler.

I sagen SKM2008.721BR fandt byretten ikke, at en virksomhed havde løftet bevisbyrden for, at der var fradragsret vedrørende en række fakturaer, som havde indgået i virksomhedens regnskab. Retten fastslog, at virksomheden efter de foreliggende omstændigheder i sagen, havde en skærpet bevisbyrde for, at den havde købt og betalt for arbejde som anført i fakturaerne. Sagen drejede sig om en enkeltmandsvirksomhed som antog underleverandører til udførsel af forskelligt arbejde for andre virksomheder, som var de egentlige aftagere af arbejdet. Sagen angik spørgsmålet om fradragsret for fakturaer fra en bestemt underleverandør. Det fremgik af sagen, at virksomheden angiveligt havde betalt underleverandøren kontant, og at der ikke kunne dokumenteres en pengestrøm i virksomheden.

Klagerens opfattelse

Virksomheden har nedlagt påstand om, at fradrag på i alt 307.259 kr. godkendes, jf. momslovens § 37.

Til støtte herfor har virksomheden bl.a. anført, at [virksomhed2] ApS den 15. januar 2011 var momsregistreret, jf. det fremsendte registreringsbevis. Virksomheden har gentagne gange forsøgt at betale [virksomhed2] ApS elektronisk, men det har ikke været muligt. Virksomheden har derfor været nødt til at betale [virksomhed2] ApS kontant. Hævningerne til de kontante betalinger kan ses på vedlagte kontospecifikation. Videre henvises der til [virksomhed2] ApSs prisliste, hvorfor der ikke er sket en nærmere specifikation af opgaverne på fakturaerne, idet der er tale om en fast rute. Virksomheden har betalt samtlige fakturaer fra [virksomhed2] ApS. Det er ikke virksomhedens ansvar om [virksomhed2] ApS har angivet og betalt deres moms.

Videre har virksomheden anført, at fakturaerne fra [virksomhed3] ApS alle er betalt kontant, og at hævningerne kan ses den fremlagte kontospecifikation. Den fremlagte prisliste fra [virksomhed3] ApS anses som kontrakten mellem virksomheden og [virksomhed3] ApS, idet der er tale om en fast rute.

Landsskatterettens afgørelse

Der skal tages stilling til, om det er med rette, at SKAT ikke har godkendt virksomhedens fradrag for i alt 307.259 kr..

Af momslovens § 37 fremgår:

"Virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51a kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter § 13, herunder leverancer udført i udlandet, jf. dog stk. 6.

Stk. 2. Den fradragsberettigede afgift er

1) afgiften af varer og ydelser, der er leveret til virksomheden,

(...)".

Af momsbekendtgørelsens § 58 fremgår:

"Registrerede virksomheder skal til dokumentation af den indgående afgift kunne fremlægge fakturaer, herunder forenklede fakturaer og afregningsbilag eller enhedsdokumentets eksemplar 8 med eventuelle rettelsesmeddelelser m.v. fra told- og skattestyrelsen eller fakturaer for erhvervelser fra andre EU-lande med anførelse af sælgerens og køberens registreringsnummer".

Momsbekendtgørelsens § 40 fastsætter de nærmere krav til fakturaens indhold, heraf fremgår:

"Stk. 1. Med forbehold for de øvrige bestemmelser i dette kapitel skal en faktura, herunder afregningsbilag, jf. § 47 indeholde:

1) Udstedelsesdato (fakturadato).

2) Fortløbende nummer, der bygger på én eller flere serier, og som identificerer fakturaen.

3) Den registrerede virksomheds (sælgerens) registreringsnummer.

4) Den registrerede virksomheds og køberens navn og adresse.

5) Mængden og arten af de leverede varer eller omfanget og arten af de leverede ydelser.

6) Den dato, hvor levering af varerne eller ydelserne foretages eller afsluttes, eller hvor et afdragsbeløb betales, forudsat en sådan dato er fastsat og forskellig fra fakturaens udstedelsesdato.

7) Afgiftsgrundlaget, pris pr. enhed uden afgift, eventuelle prisnedslag, bonus og rabatter, hvis disse ikke er indregnet i prisen pr. enhed.

8) Gældende afgiftssats.

9) Det afgiftsbeløb, der skal betales.

(...)".

Bestemmelsen i momslovens § 37 implementerer momssystemdirektivets artikel 167 til 168, hvoraf bl.a. fremgår:

"Artikel 167

Fradragsretten indtræder samtidig med, at den fradragsberettigede afgift forfalder.

Artikel 168

I det omfang varer og ydelser anvendes i forbindelse med hans afgiftspligtige transaktioner, hvoraf der er betalt moms, har den afgiftspligtige person i den medlemsstat, hvor han foretager transaktionerne, ret til i den afgift, der påhviler ham, at fradrage følgende beløb:

a) den moms, som skal betales eller er betalt i nævnte medlemsstat for varer og ydelser, der er eller vil blive leveret til ham af en anden afgiftspligtig person

(...)"

Af momssystemdirektivets artikel 178 og 179 fremgår:

"Artikel 178

For at kunne udøve sin fradragsret skal den afgiftspligtige person opfylde følgende betingelser:

a) for det i artikel 168, litra a), omhandlede fradrag - for så vidt angår levering af varer og ydelser - være i besiddelse af en faktura, der er udfærdiget i overensstemmelse med artikel 220-236 samt artikel 238, 239 og 240

(...)

Artikel 179

Fradraget foretages under ét af den afgiftspligtige person, ved at han i den moms, der skal betales for en afgiftsperiode, fradrager de momsbeløb, for hvilke fradragsretten i løbet af samme periode er opstået og udøves i henhold til artikel 178.

(...)".

EU-domstolen har i sag C-152/02 (Terra Baubedarf-Handel GmbH) udtalt, jf. præmis 34, at fradraget som omhandlet i 6. direktivs artikel 17, stk. 2 (nu momssystemdirektivets artikel 168), skal ske for den afgiftsperiode, hvori de to betingelser i 6. direktivs artikel 18, stk. 2, 1. afsnit (nu momssystemdirektivets artikel 179) begge er opfyldt. Det vil sige, at der skal være foretaget levering af goder eller tjenesteydelser, og at den afgiftspligtige skal være i besiddelse af en faktura eller et dokument, der ifølge kriterier fastsat af den pågældende medlemsstat kan anses for et tilsvarende dokument.

Således som sagen foreligger oplyst for Landsskatteretten, finder retten ikke, at virksomheden har dokumenteret, at betingelserne for fradrag i henhold momslovens § 37 er opfyldt.

Der er herved særligt henset til, at der ikke for Landsskatteretten er fremlagt kontrakter, indgået mellem virksomheden og de omhandlede underleverandører, og at der ikke er fremlagt underskrevne arbejdssedler eller andet materiale, der kan dokumentere, at arbejdet faktisk er udført.

Videre er der henset til, at virksomheden ikke har fremlagt fakturaer, der opfylder betingelserne i henhold til momsbekendtgørelsens § 40, ligesom virksomheden heller ikke har fremlagt dokumentation for betalingen af de omhandlede fakturaer.

Virksomhedens påstand kan således ikke imødekommes.

SKATs afgørelse stadfæstes.