Kendelse af 25-06-2014 - indlagt i TaxCons database den 02-08-2014

Sagen vedrører opkrævning af øl- og mineralvandsafgift, idet de indførte mængder ikke er anset at være til eget brug, endvidere er beregnet erhvervelsesmoms.

SKAT's afgørelse stadfæstes

Faktiske oplysninger

Den 9. oktober 2012 var du fører af et køretøj Peugeot Boxer varebil med reg. [reg.nr.1], der forulykkede på [motorvejen] ved [by1]. Varebilen med indhold samt de varer, der ved ulykken havde ligget på kørebanen m.m., blev på politiets foranledning transporteret til opbevaring.

[...] Politi underrettede SKAT på grund af bilens store indhold af drikkevarer. Du har til politiet oplyst, at du havde været i Tyskland og hente øl og at du havde ca. 300 rammer øl i varebilens bagagerum. Du skulle holde fødselsdag 10 dage senere på din bopæl.

I forbindelse med kontrol af varevognen blev der fundet 4.320 stk. blandende øl a 33 cl, i alt 1.425 liter øl, som var intakte, samt 576 blandede mineralvand a 33 cl., i alt 190 liter mineralvand.

Herudover ca. 2.160 stk. øl og ca. 250 stk. mineralvand, der var tomme på grund af læk eller var blevet beskadiget så meget, at de må betegnes som affald.

Ifølge dom af d. 28. marts 2014 fra Retten i [by2] er du sammen med [person1] dømt for at have indført og videresolgt 500.000 dåser øl og 100.000 dåser, uden at have afgiftsberigtige varerne.

SKATs afgørelse

Din afgift er forhøjet med 4.396 kr. vedrørende øl- og mineralvandsafgift, samt 2.838 kr. i erhvervelsesmoms vedrørende de indførte varer.

Art

Sats

Beløb i kr.

264 ds. sodavand a 0,33 cl sukkerfri

0,57 kr./l

49,66 kr.

312 ds. sodavand a 0,33 cl

1,58 kr./l

162,68 kr.

4.320 ds. øl a 0,33 cl.

63,60 kr./l ren alkohol

4.183,83 kr.

Samlet beregnet afgift

4.396,00 kr.

Afgiften beregnes på baggrund af § 1, stk. 1 i øl- og vinafgiftsloven og § 2, stk. 1, i mineralvandsafgiftsloven. Afgiftssatserne er gældende på kontroltidspunktet.

Herudover skal der betales 25 % erhvervelsesmoms af varernes købspris 11.354 kr. svarende til 2.838 kr.

Ved SKATs kontrol den 10. oktober 2012 af de varer, som havde befundet sig i det køretøj, du forulykkede i den 9. oktober 2012, er det konstateret, at du medbragte punktafgiftspligtige varer, som ikke var til eget brug.

Ved afgørelsen er der lagt vægt på den store samlede mængde, du havde indført samt, at du flere gange tidligere har indført og fået tilbageholdt store mængder øl og mineralvand.

Det er ikke tilladt at indføre varer, som ikke er til eget brug, medmindre man er registreret som varemodtager for de enkelte afgifter. Det var du ikke. Der er beregnet afgift i henhold til ovenstående, og der henvises i øvrigt til vedlagte beregning og efterangivelse.

De umiddelbare brugbare varer er tilbageholdt som sikkerhed for manglende betaling af afgifter, bøde og sagsomkostninger. De ødelagte varer er destrueret som affald.

Din opfattelse

Der er nedlagt påstand om, at afgørelsen nedsættes til 0 kr.

Der er fastsat moms og afgifter som følge af en bilulykke den 9. oktober 2012, hvor dine øl og vand, som var beregnet til din private fødselsdagsfest 10 dage senere, lå på kørebanen som følge af bilulykken.

Der er tale om om øl og vand hjemkøbt til privat fest, og dermed privat forbrug.

SKAT's afgørelse er foretaget på et både fejlagtigt og urigtigt grundlag, samt på et ikke-dokumenteret grundlag, og SKAT's afgørelse er således “grebet ud af luften”.

Landsskatterettens afgørelse

I henhold til øl- og vinafgiftslovens § 1, stk. 1, og § 3, stk. 1, skal der betales afgift af øl og vin her i landet efter de i loven nærmere opregnede satser.

Afgiftspligtens indtræden følger af øl- og vinafgiftslovens § 4, hvoraf bl.a. fremgår, at der skal betales afgift her i landet ved overgang til forbrug, det vil sige, når varerne forlader en ordning under suspension af afgiften, eller ved modtagelsen, når varer fra andre EU-lande erhverves af virksomheder og personer, der ikke er berettiget til at oplægge varerne uden afgiftsberigtigelse, jf. øl- og vinafgiftslovens §§ 5 og 6.

Efter øl- og vinafgiftslovens § 11, stk. 3, ydes afgiftsfritagelse bl.a. af varer, som privatpersoner selv medfører til eget brug fra et andet EU-land, i hvilket de er erhvervet i beskattet stand. Det fremgår af EU-Rådets direktiv 08/118, at medlemsstaterne kan opstille vejledende mængder for indførelsen af varer beregnet til erhvervsmæssige formål, der for så vidt angår øl ikke må være mindre end 110 liter, for vin ikke mindre end 90 liter, og for spiritus ikke mindre end 10 liter, jf. artikel 32, 3. pkt.

Der skal ligeledes svares afgift af mineralvand, jf. dagældende mineralvandsafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, og afgiften skal svares i forbindelse med varemodtagelsen her i landet, jf. lovens § 10 a, stk. 1.

Det fremgår af SKATs punktafgiftsvejledning for den omhandlende periode, afsnit E.A.1.4.3 bl.a., at:

”Ved indrejse fra andre EU-lande kan punktafgiftspligtige varer medbringes afgiftsfrit, men på betingelse af

? at den rejsende selv medbringer varerne, f.eks. i bagagen
? at varerne er bestemt til brug eller forbrug for den rejsende personlig eller dennes husstand eller er beregnet til gaver.

(...)

Ved SKATs bedømmelse af, om punktafgiftspligtige varer er til eget brug og dermed er fritaget for afgift eller har erhvervsmæssig karakter og dermed er afgiftspligtig, vil der indgå en række forhold bl.a.

? den forretningsmæssige status hos den rejsende
? årsagerne til købet af varerne
? stedet, hvor varerne befinder sig
? den anvendte transportform
? ethvert dokument om varerne
? varernes art
? varernes mængde.

Varer, der medbringes for andre eller med henblik på videresalg e.l., anses for at have erhvervsmæssig karakter og bliver dermed afgiftspligtige.

(...)

Mængden af medbragte varer vil kunne have et sådant omfang, at det må anses for tvivlsomt, at varerne er til eget brug, f.eks. hvor mængden ligger væsentlig over, hvad der med rimelighed kan bruges i en almindelig husholdning. I sådanne tilfælde må den rejsende kunne redegøre nærmere om formålet med varekøbet (...)

For alkoholholdige drikkevarer og tobaksvarer er der til brug for vurderingen af, om varerne er til eget brug eller af erhvervsmæssig karakter, fastsat nogle vejledende mængder, jf. art. 32, stk. 3, i Rådets direktiv 2008/118/EF (cirkulationsdirektivet).

De vejledende mængder er for

Alkoholholdige drikkevarer

Øl

110 liter

dvs. 333 fl. a 33 cl

Bordvin

90 liter

dvs. 120 fl. a 75 cl (heraf højst 60 liter mousserende vin, det vil sige. 80 fl.)

Hedvin

20 liter

dvs. 28 fl. a 75 cl (portvin, sherry og lign.)

Spiritus

10 liter

dvs. 14 fl. a 70 cl

(...)

Transportformen kan eventuelt også medføre, at indførslen ikke kan anses for "egen medbringelse", f.eks. hvor den rejsende og varen ikke transporteres med samme køretøj, eller hvor transporten er atypisk for rejsende, eksempelvis ved benyttelse af lastbiler.

(...)

Ved køb af andre punktafgiftspligtige varer, f.eks. chokolade, sodavand eller energikoks, skal der betales afgift, hvis varens værdi uden punktafgift er over 80 kr.”

Ifølge det oplyste lægges det til grund, at øl og mineralvand er indkøbt i et andet EU-land, Tyskland, og herefter indført af klageren til Danmark.

Landsskatteretten finder, at de omhandlede varer er afgiftspligtige efter øl- og vinafgiftslovens § 1, stk. 1, og daværende mineralvandsafgiftslovens § 1, stk. 1, idet indførslen af de i sagen omhandlede varer ikke kan anses for omfattet af afgiftsfritagelsesbestemmelsen i øl- og vinafgiftslovens § 11, stk. 3, m.v. Vi har herved henset til, at du ikke på tilstrækkelig vis har dokumenteret, at de omhandlede varer skulle anvendes til eget forbrug. Det indførte kvantum på 1.425 liter øl kan ikke antages at være bestemt til privat brug, idet mængden er usædvanlig stor og ligger væsentligt over, hvad der med rimelighed kan forventes anvendt i en normal husholdning, jf. cirkulationsdirektivets artikel 32, 3. pkt., hvor den vejledende mængde for øl er sat til 110 liter. Dette gælder herefter for hele den indførte mængde varer. Den vejledende mængde er væsentligt overskredet, og du har derfor bevisbyrden for, at varerne er indført til eget brug. Du har ikke godtgjort, at der er tale om varer til eget brug. Der er herved samtidig også lagt vægt på, at du tidligere har indført øl og mineralvand, uden at afgiftsberigtige disse.

SKATs afgørelse stadfæstes derfor.