Kendelse af 11-09-2014 - indlagt i TaxCons database den 17-10-2014

Sagens emne

Afgiftsperioden 1. januar 2009 – 31. december 2009

SKAT har forhøjet virksomhedens momstilsvar vedrørende

tab på debitorer med 40.000 kr.

Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.

Faktiske oplysninger

Du har i indkomstårene 2008 og 2009 drevet 2 virksomheder, henholdsvis [virksomhed1] I/S og [virksomhed2]. [virksomhed1] I/S har været drevet siden den 1. juni 2004 i sameje med [person1], og [virksomhed2] har du drevet siden den 1. august 2002.

Herudover har du været hovedanpartshaver i [virksomhed3] A/S og [virksomhed4] ApS.

Virksomheden [virksomhed1] I/S har til formål at sælge luftfotos til private og virksomheder. Størstedelen af virksomhedens omsætning i 2008 bestod ifølge det oplyste af udlejning af lokaler samt telefonnummer/callcenter til [virksomhed3] A/S, som er ejet af samme personer som ejer [virksomhed1] I/S. Herudover havde virksomheden indtægter i forbindelse med hjemmesiden for [virksomhed3] A/S.

SKAT har indkaldt materiale fra virksomhedens indehavere, som dog ikke i fuldt omfang har indsendt dette.

Der er indsendt en debitorliste, hvoraf fremgår de omhandlede tab på debitorer, ligesom der er indsendt 61 stk. kreditnotaer dateret den 30-12-2009 vedrørende debitorerne.

[virksomhed1] I/S har i indkomståret 2009 fratrukket tab på debitorer med 160.000 kr., hvoraf din andel udgør 50 pct., i alt 80.000 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for tab på debitorer med 160.000 kr., og har forhøjet momstilsvaret med 40.000 kr.

[virksomhed1] I/S har foretaget fradrag for tab på det tidspunkt, hvor tabene ikke er konstateret og gjort endeligt op. Det er kun under særlige omstændigheder, at det anses for sandsynligt, at et tilgodehavende er tabt, f.eks. i tilfælde af debitors konkurs, betalingsstandsning, akkord, forsvinden eller lignende.

Der er fradragsret for tab på næringsfordringer efter reglerne i kursgevinstlovens § 17. Du har ikke indsendt dokumentation for, at der er foretaget fornødne retsskridt til indkrævning af tilgodehavenderne.

Der er tale om tilgodehavende af en størrelse, hvor man vil søge tilgodehavendet indkrævet ved inkasso, såfremt der ikke sker rettidig betaling.

[virksomhed1] I/S har ikke gjort noget for at opkræve de skyldige beløb hos de enkelte kunder, og skatteankenævnet har derfor ikke godkendt fradrag for tab på debitorer.

Din opfattelse

Din repræsentant har fremsat påstand om, at der skal godkendes fradrag for tab på debitorer og det heraf følgende momstilsvar på 40.000 kr.

Skatteankenævnet har ikke godkendt fradrag for tab på debitorer idet der ikke er indsendt dokumentation for, at der er foretaget fornødent retsskridt til indkrævning af tilgodehavenderne.

Spørgsmålet er imidlertid, hvorvidt virksomheden overhovedet har haft tilgodehavender i forhold til de pågældende. Virksomheden har på baggrund af Forbrugerklagenævnets afgørelse i en ”prøvesag” sammenholdt med procesøkonomiske overvejelser anerkendt, at den slet ikke har noget krav på betaling af de pågældende, hvorfor de i 2009 er frafaldet ved udstedelse af kreditnotaer.

Virksomheden har derved lidt et tab omfattet af kursgevinstlovens § 17.

Landsskatterettens afgørelse

I afgiftsgrundlaget kan fradrages 80 pct. af konstaterede tab på uerholdelige fordringer vedrørende leverede varer og ydelser. Såfremt fordringerne senere betales helt eller delvis, skal 80 pct. af modtagne beløb medregnes i afgiftsgrundlaget, medmindre betalingen opnås efter konkurslovens § 96. Det fremgår af momslovens § 27, stk. 6.

Efter praksis kan tab på forretningsdebitorer fratrækkes i det indkomstår, hvor tabet er konstateret ved forgæves udlæg eller andre retsskridt, og tabet kan gøres endeligt op. Nedskrivningen kan anerkendes, selv om uerholdeligheden ikke er konstateret ved forgæves udlæg eller andre retsskridt, hvis fordringen efter en konkret vurdering må anses for at være helt eller delvis uerholdelig. Kun under særlige omstændigheder kan det anses for sandsynliggjort, at en fordring eller en væsentlig del heraf er tabt uden udlægsforretning eller andre retsskridt. Særlige omstændigheder kan foreligge ved debitors indtrådte konkurs, betalingsstandsning, akkord, likvidation på grund af insolvens, debitors forsvinden eller lignende.

Der er indsendt 61 stk. kreditnotaer dateret den 31. december 2009. Du har ikke fremlagt dokumentation for aftaler med kunder, som ligger til grund for disse udarbejdede kreditnotaer, ligesom der ikke er indsendt dokumentation for, at du har forfulgt dine krav hos debitorerne.

Procesøkonomiske overvejelser er ikke relevante ved vurderingen af forfølgelse af kravet, jf. praksis i blandt andet SKM2005.2007.ØLR.

Det er ikke dokumenteret, at du har foretaget fornødne retsskridt til indkrævning af tilgodehavenderne. På dette grundlag er der ikke fradragsret for tab på disse udeståender hos dine kunder. Der henvises i den forbindelse til praksis, jf. byretsdom offentliggjort i SKM2011.248.BR.

Uanset det lægges til grund, at du har haft et tilgodehavende af den påståede størrelse, som er indtægtsført i virksomheden, kan det ikke anses for godtgjort, at beløbet eller dele heraf er konstateret tabt i 2009. Der er bl.a. lagt vægt på, at tilgodehavenderne efter det oplyste ikke er søgt inddrevet ved forgæves udlæg eller andre retsskridt, ligesom der ikke er godtgjort særlige omstændigheder, der kan begrunde, at tilgodehavenderne kan anses for tabt. Din egen vurdering af debitors betingelser kan ikke tillægges betydning, ligesom det ikke kan føre til et andet resultat, at du ikke ønsker at afholde inkassoomkostninger.

Landsskatteretten stadfæster derfor afgørelsen.