Kendelse af 11-09-2014 - indlagt i TaxCons database den 17-10-2014

Sagens emne

SKAT har ikke godkendt fradrag for moms af kreditnota

udstedt af [virksomhed1] med 18.750 kr.

Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.

Faktiske oplysninger

Du har i indkomstårene 2008 og 2009 drevet 2 virksomheder, henholdsvis [virksomhed2] I/S og [virksomhed1]. [virksomhed2] I/S har været drevet siden den 1. juni 2004 i sameje med [person1], og [virksomhed1] har du drevet siden den 1. august 2002.

Herudover har du været hovedanpartshaver i [virksomhed3] A/S og [virksomhed4] ApS.

Sagens oplysninger

Du har indsendt kontoudskrifter fra konto [...34] i [finans1]. Det fremgår heraf, at der er indsat beløb benævnt ”Udlæg [...]” samt kontante indsættelser med i alt 100.877 kr. Du har oplyst, at beløbene stammer fra [virksomhed3] A/S og vedrører betaling for udført arbejde samt kørselsgodtgørelse på i alt 32.899 kr.

Ifølge bogføringen har du sendt en kreditnota til [virksomhed3] A/S efter selskabets konkurs ved dekret af 21. april 2009.

Du har ikke dokumenteret overfor SKAT, hvilke aftaler der er indgået imellem [virksomhed1] og [virksomhed3] A/S.

SKAT har på den baggrund ikke godkendt fradrag for kreditnotaen svarende til halvdelen af indtægterne ifølge de udstedte fakturaer. Virksomhedens momspligtige omsætning er opgjort til 6 * 25.000 kr., i alt 150.000 kr. Din andel heraf udgør 75.000 kr., og momsen heraf udgør 18.750 kr., hvormed SKAT har forhøjet momstilsvaret.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet dit afgiftstilsvar med 18.750 kr. vedrørende en kreditnota udstedt af [virksomhed1]. Du har ikke dokumenteret, hvilke aftaler der er indgået imellem [virksomhed1] og [virksomhed3] A/S, og da der er tale om interesseforbundne parter, er der skærpede krav til bevisbyrden for den indgåede aftale.

Umiddelbart forinden [virksomhed3] A/S’ konkurs skiftede selskabet navn til [virksomhed5] A/S. [virksomhed6] har i forbindelse med konkursen oplyst, at selskabet ifølge den ureviderede balance pr. 31. december 2008 havde et mellemregningstilgodehavende (aktiv) på 809.000 kr. Det fremgår ikke, hvorvidt en del af dette tilgodehavende vedrører en mellemregning med dig, dvs. om du skylder penge til selskabet.

Det er dog oplyst, at mellemregningen er mellem [virksomhed3] A/S og andre virksomheder.

SKAT har ikke godkendt fradrag for kreditnotaen svarende til halvdelen af indtægterne ifølge de udstedte fakturaer.

Din opfattelse

Din repræsentant har fremsat påstand om, at forhøjelsen skal nedsættes til 0. Dit honorar var betinget af selskabets økonomiske resultat. Virksomheden fakturerede dog hver anden måned et acontohonorar på 25.000 kr. ekskl. moms.

Du har ikke modtaget betaling for de 3 fakturaer, der er udstedt i 2. halvår 2008.

Det stod ultimo 2008 klart, at dit endelige honorar for 2008 maksimalt ville udgøre 75.000 kr. ekskl. moms. Du udstedte derfor den 17. december 2008 en kreditnota på 75.000 kr. til selskabet.

En indtægt og den afledte moms skal medregnes ved indkomstopgørelsen på tidspunktet for den endelige retserhvervelse.

Acontobetalinger skal først indtægtsføres, når der er erhvervet endelig ret til beløbet.

Der er i den foreliggende sag tale om acontohonorarer, som der først erhverves endelig ret til, når selskabets økonomiske resultat for det år, hvor arbejderne er udført, foreligger. Retserhvervelsen i forhold til de arbejder, der er udført i 2008, sker derfor først i 2009.

Du er imidlertid ikke i stand til at føre bevis for, at der alene er tale om acontohonorarer, og det anerkendes derfor som udgangspunkt, at alle faktureringer, der har fundet sted i løbet af 2008, skal medregnes.

Du har aldrig modtaget betaling for de 3 fakturaer, der er udstedt i 2. halvår 2008, i alt 75.000 kr. Du har derfor haft en fordring mod selskabet på et tilsvarende beløb.

Det stod i december 2008 klart, at fordringen reelt var værdiløs, idet selskabet var dybt insolvent. Du udstedte derfor en kreditnota til selskabet, således at du frafaldt dit krav på betaling.

Du led derved et tab på en fordring omfattet af kursgevinstloven, idet fordringen må anses for at være afstået for 0 kr.

Det forhold, at kreditnotaen blev udstedt for derved at fremrykke fradragstidspunktet kan ikke begrunde, at der ikke skal indrømmes fradrag, jf. principperne i Landsskatterettens kendelse offentliggjort som SKM2010.791.

Landsskatterettens afgørelse

Virksomheder registreret efter momslovens §§ 47, 49, 51 eller 51 a skal for hver afgiftsperiode opgøre den udgående og den indgående afgift. Forskellen mellem den udgående og den indgående afgift er virksomhedens afgiftstilsvar. Afgiftstilsvaret afregnes efter reglerne i kapitel 15 samt lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v. Hvis den indgående afgift for en afgiftsperiode overstiger den udgående afgift for samme periode, får virksomheden forskellen godtgjort efter reglerne i § 12 i lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v. Det fremgår af momslovens § 56, stk. 1.

Virksomheder registreret efter momslovens §§ 47, 49, 51 eller 51 a skal efter udløbet af hver afgiftsperiode til told- og skatteforvaltningen angive størrelsen af virksomhedens udgående og indgående afgift i perioden samt værdien af de leverancer, der efter §§ 14-21 d eller § 34 er fritaget for afgift. Beløbene angives i hele kroner, idet der bortses fra ørebeløb. Skatteministeren kan fastsætte nærmere regler for angivelsen. Det fremgår af momslovens § 57, stk. 1.

Det er ikke dokumenteret med hvilken begrundelse, der er ydet et nedslag i konsulenthonoraret, ligesom det ikke er dokumenteret, at der alene er tale om acontohonorarer, ligesom aftalegrundlaget mellem [virksomhed1] og [virksomhed3] A/S ikke er dokumenteret.

Det forhold, at selskabet ikke kan betale regningen, og at selskabet efterfølgende er gået konkurs, kan ikke begrunde, at der sker en nedsættelse af konsulenthonoraret med den følge, at der skal ske nedsættelse af afgiftstilsvaret hos dig. Det bemærkes i den sammenhæng, at et tab ikke kan anses for konstateret, blot fordi man ikke ønsker at afholde inkassoomkostninger, jf. blandt andet Østre Landsrets dom offentliggjort i SKM2005.207.ØLR.

Beløbet kan desuden ikke fradrages ved at udstede kreditnota, idet kravet skal forfølges hos selskabets konkursbo, jf. blandt andet Højesterets dom offentliggjort i SKM2002.100.HR.

Landsskatteretten stadfæster derfor afgørelsen.