Kendelse af 29-09-2014 - indlagt i TaxCons database den 14-11-2014

Klagen skyldes SKATs afgørelse om tillæg for blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse af varebil i henhold til § 2 i lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v. (vægtafgiftsloven), idet en varebil med reg.nr. [reg.nr.1] er anset for at være anvendt både privat og erhvervsmæssigt.

Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse delvist, jf. nedenfor.

Faktiske oplysninger

Det fremgår, at SKAT ved brev af 7. april 2010 fremsendte et forslag til afgørelse vedrørende omregistrering af selskabets varebil, reg. nr. [reg.nr.1], til blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse fra og med selskabets anskaffelse den 15. maj 2007. Af forslaget fremgår det, at SKAT ikke vil foretage omregistreringen med tilbagevirkende kraft, hvis selskabet selv foretager en omregistrering af varebilens anvendelse inden den 23. april 2010.

Selskabet foretog ikke en omregistrering af varebilens anvendelse inden den givne frist, og SKAT traf herefter den 27. april 2010 afgørelse, hvoraf bl.a. fremgår følgende:

”Da bilen ikke er omregistreret inden den 23. april 2010 foretages omregistreringen fra og med den 15. maj 2007.”

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af SKATs afgørelse af 27. april 2010, at SKAT har truffet afgørelse om, at registreringen af varebilens anvendelse skal ændres fra den anmeldte udelukkende erhvervsmæssig anvendelse til blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse med tilbagevirkende kraft til den 15. maj 2007.

Retten bemærker, at en afgørelse om ændring af registreringen af en varebils anvendelse i Motorregistret i sagens natur som udgangspunkt har fremadrettet virkning fra det tidspunkt, hvor registreringsændringen faktisk foretages. Såfremt det er SKATs opfattelse, at der tillige tilbage i tiden over en given periode har foreligget en forkert registrering af en varebils anvendelse, har SKAT eventuelt mulighed for at foretage efteropkrævning for tidligere perioder inden for de gældende regler.

Det er rettens opfattelse, at SKAT ved afgørelse af 27. april 2010 har truffet afgørelse om ændring af registreringen af varebilens anvendelse. Denne afgørelse har imidlertid først virkning fra det tidspunkt, hvor afgørelsen effektueres og ikke fra den 15. maj 2007, jf. ovenfor.

Ud fra en konkret vurdering finder retten endvidere, at SKAT ikke ved afgørelse af 27. april 2010 har truffet afgørelse om efteropkrævning af tillægsafgift for blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse i henhold til vægtafgiftsloven. Retten henser herved særligt til, at spørgsmålet om efteropkrævning ikke er nævnt i afgørelsen, og til, at afgørelsen ikke indeholder en talmæssig opgørelse.

Hvad angår spørgsmålet om ændring af varebilens registrering i Motorregistret har Landsskatteretten i en samtidigt hermed truffen afgørelse for selskabets hovedaktionær, [person1], for indkomstårene 2007 og 2008 statueret, at [person1] er skattepligtig af værdi af fri bil, da varebilen også er anset for privat anvendt.

På den baggrund må det anses for at være med rette, at SKAT har truffet afgørelse om tillæg for blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse af varebilen i henhold til vægtafgiftslovens § 2, idet det dog bemærkes, at afgørelsen først har virkning fra det tidspunkt, hvor ændringen af registreringen i Motorregistret er eller bliver effektueret.

For så vidt angår eventuelle efterfølgende ændringer i anvendelsen af varebilen bemærkes det, at det i henhold til vægtafgiftslovens § 9, stk. 2, påhviler den afgiftspligtige straks at afgive anmeldelse til told- og skatteforvaltningen om enhver ændring, der er af betydning for afgiftens beregning.

Den påklagede afgørelse ændres derfor således.

Det bemærkes, at der ved denne afgørelse ikke er taget stilling til spørgsmålet om en eventuel efteropkrævning af tillægsafgift for blandet privat og erhvervsmæssig anvendelse, herunder heller ikke til hvilke perioder, der eventuelt kan ske efteropkrævning for.