Kendelse af 24-01-2025 - indlagt i TaxCons database den 21-02-2025

Journalnr. 24-0074161

Klagepunkt

Skattestyrelsens afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Afgiftsperioden 1. kvartal 2021

Ansat salgsmoms

28.579 kr.

Nedsættelse

Stadfæstelse

Ansat købsmoms

0 kr.

Forhøjelse

Hjemvisning

Afgiftsperioden 2. kvartal 2021

Ansat salgsmoms

38.703 kr.

Nedsættelse

Stadfæstelse

Ansat købsmoms

0 kr.

Forhøjelse

Hjemvisning

Afgiftsperioden 3. kvartal 2021

Ansat salgsmoms

22.641 kr.

Nedsættelse

Stadfæstelse

Ansat købsmoms

0 kr.

Forhøjelse

Hjemvisning

Afgiftsperioden 4. kvartal 2021

Ansat salgsmoms

11.846 kr.

Nedsættelse

Stadfæstelse

Ansat købsmoms

0 kr.

Forhøjelse

Hjemvisning

Faktiske oplysninger

Klageren har ikke oplyst nogen indtægter til årsopgørelsen for 2021. Klagerens årsopgørelsen er dannet på baggrund af indberetninger fra tredjemand.

Skattestyrelsen har indhentet klagerens oplysninger fra [finans1] A/S for indkomståret 2021. Det fremgår heraf, at der i de første tre kvartaler i 2021 er indsat i alt 289.183 kr. på klagerens konti i henholdsvis [finans2] og [finans3] via [finans1].

På denne baggrund anmodede Skattestyrelsen klageren om at indsende regnskabsmateriale, herunder regnskaber, kontospecifikationer og underbilag samt en redegørelse for klagerens indsætninger via [finans1] og klagerens øvrige indsætninger på klagerens konti.

Klageren har overfor Skattestyrelsen oplyst, at klageren har indkøbt produkter på auktioner fra [virksomhed1] til klageren selv og klagerens børn. De produkter, som klageren og klagerens børn ikke skulle bruge, har klageren solgt videre med et overskud.

Klageren har solgt produkterne fra [virksomhed1] online via [socialtmedie].

Indtægt

Klageren har indsendt en redegørelse for, hvilke [finans1] indsætninger som vedrører salg af produkter fra [virksomhed1]. Det fremgår heraf, at klageren har haft indsætninger via [finans1] fra salg af [virksomhed1] produkter på i alt 242.278 kr. i 2021.

Klageren har også indsendt en redegørelse for, hvad klagerens øvrige indsætninger på klagerens bankkonti [...45][finans2] og [...14][finans3] vedrører. Det fremgår af redegørelsen, at klageren oplyser at have haft indsætninger direkte fra salg af [virksomhed1] produkter på i alt 17.621 kr.

Det fremgår af klagerens kontoudtog, at klageren har modtaget indsætninger fra klagerens hjemmeboende barn [S] på i alt 45.231 kr. i 2021. Klageren har oplyst, at 13.786 kr. udgør modtaget husleje og mindre indsætninger på eksempelvis 28 kr., 38 kr. eller 150 kr. udgør tilbagebetaling af udlæg, som klageren har afholdt for [S]. Klageren har supplerende oplyst, at indsætningerne fra [S], som vedrører salg af [virksomhed1] produkter, udgør større beløb.

Klageren har markeret i alt 11 indsætninger fra [S] på i alt 31.445 kr., som "Overførsel fra [S]". Indsætningerne udgør beløb mellem 495 kr. og 6.831 kr.

Klageren har overfor Skattestyrelsen oplyst, at klageren i 2021 havde modtaget så mange indsætninger på klagerens [finans1], at klageren havde nået grænsen for, hvor stort et beløb der kan modtages på [finans1] indenfor et år. Klageren oplyste hertil, at klageren herefter brugte klagerens børns [finans1] til salg af [virksomhed1] produkter.

Skattestyrelsen har modtaget redegørelser fra klagerens børn [L] og [M] vedrørende indsætninger fra [finans1] på deres bankkonti. Det fremgår heraf, at [L] har modtaget indsætninger via [finans1] på i alt 80.379 kr. i 2021, som hun oplyser hidrører fra klagerens salg af [virksomhed1] produkter.

[M] oplyser i redegørelsen, at hun har modtaget indsætninger via [finans1] på i alt 52.522 kr. i 2021, som hidrører fra klagerens salg af [virksomhed1] produkter.

Klageren har overfor Skatteankestyrelsen oplyst, at klageren har udfyldt bemærkningerne til de konkrete indsætninger via [finans1] på [L] og [M]'s konti, sammen med [L] og [M].

Klageren har haft kontante indsætninger på sine bankkonti på i alt 25.650 kr. i 2021.

Klageren har hertil forklaret, at klageren har modtaget legater, som klageren herefter har hævet i kontanter og dernæst indsat pengene på kontoen igen, når klageren skulle bruge pengene. Klageren har supplerende oplyst, at klageren grundet angst og PTSD ikke kan have fremmede mennesker til at afhente og betale varer i klagerens private hjem.

Skattestyrelsen har lagt til grund, at klageren foruden de konstaterede kontante indsætninger har haft kontant omsætning, som ikke fremgår af de fremlagte kontoudtog. Skattestyrelsen har lagt til grund, at klagerens kontante omsætning udgør 9 % af virksomhedens samlede omsætning.

Det fremgår af Danmarks Nationalbanks analyse, at 9 % af den samlede værdi af betalinger i 2021 udgjorde fysiske kontantbetalinger.

Den af Skattestyrelsen skønnede kontante omsætning udgør samlet 41.958 kr. i 2021. Klagerens kontante indsætninger på 25.650 kr. er indeholdt i den skønnede samlede kontante omsætning i 2021.

Skattestyrelsen har opgjort salgsmoms i klagerens virksomhed kvartalsvist på baggrund af indsætningernes dateringer. Udtagningsmomsen er fordelt ligeligt mellem afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021. Skattestyrelsen har på denne baggrund fastsat virksomhedens samlede salgsmoms for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021 til henholdsvis 28.579 kr., 38.703 kr., 22.641 kr. og 11.846 kr.

Udgifter

Klageren har til Skattestyrelsen indsendt udgiftsbilag i form af kvitteringer og ordrebekræftelser, som klageren oplyser vedrører udgifter til produkter fra [virksomhed1], som klageren har solgt videre. En andel af de fremsendte udgiftsbilag er adresseret til klageren, og de øvrige bilag er adresseret til klagerens hjemmeboende barn [L].

Udgiftsbilagene er påført dato, der er angivet en beskrivelse af varen, antal, pris pr. stk. samt en samlet pris. Yderligere er det samlede fakturerede beløb angivet samt den heri indeholdte moms.

Beskrivelserne i udgiftsbilagene er primært påført teksten "Live - Auktion NUMMER XXX" Herudover fremgår enkelte varer beskrevet i tekst, eksempelvis "Meraki Makeup Wipes Aloe Vera - 20 Pieces".

På baggrund af de indsendte kvitteringer og klagerens bankkontoudtog, har Skattestyrelsen for 2021 opgjort klagerens varekøb fra [virksomhed1] til 426.542 kr. inkl. moms, heraf moms 85.308 kr.

I forbindelse med klagesagens behandling har klageren indsendt 757 billeder fra auktionsopslagene på [virksomhed1]s hjemmeside. På billederne fremgår en række produkter samlet på et bord sammen med et stykke papir med auktionsnummeret tydeligt påført.

Numrene på billederne udgør de auktionsnumre, der er angivet på de udgiftsbilag, klageren har indsendt.

Klageren har oplyst, at billederne stammer fra [virksomhed1].

Skattestyrelsen har skønnet klagerens eget vareforbrug til 17.601 kr., svarende til 5 % af klagerens varekøb ekskl. moms. For klagerens hjemmeboende børn har Skattestyrelsen skønnet et eget vareforbrug på 8.531 kr., svarende til 50 % af klagerens eget vareforbrug. Skattestyrelsen har på denne baggrund skønsmæssigt fastsat klagerens og dennes husstands eget vareforbrug til 34.123 kr. i 2021.

Skattestyrelsen har lagt vægt på klagerens egne forklaringer om vareforbrug, hvorfor Skattestyrelsen har vurderet at klagerens og klagerens børns vareforbrug er større end standardtaksterne.

Klageren havde 2 hjemmeboende børn registreret på adressen i 2021.

På baggrund af klagerens kontoudtog har Skattestyrelsen opgjort klagerens fragtudgifter til [virksomhed2] til 31.121 kr. inkl. moms. Beløbet udgør 25.697 kr. ekskl. moms, i 2021.

Skattestyrelsens afgørelse

Skattestyrelsen har fastsat klagerens salgsmoms til henholdsvis 28.579 kr., 38.703 kr., 22.641 kr. og 11.846 kr. for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021. Skattestyrelsen har fastsat klagerens købsmoms til 0 kr. for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021.

Skattestyrelsen har som begrundelse bl.a. anført:

"...

1.3. Vores begrundelse og bemærkninger

...

Vi har bedt dig om at sende os dit momsregnskab, kontospecifikationer til regnskabet for 2021, samt samtlige købs- og salgsbilag, så vi kunne gennemgå dine momsindberetninger. Hvis vi beder om det, skal regnskabsmaterialet sendes til os. Se momslovens § 74, stk. 1 og 4.

Du har indsendt kvitteringer fra [virksomhed1], men det fremgår ikke af bilagene, hvad der er købt, men der er blot anført et auktionsnummer samt beløb.

Du har ikke været registreret med virksomhed i indkomståret 2021, men det fremgår af dine kontoudtog fra [finans2] og [finans3], at du har modtaget indbetalinger, som, vi mener, er omsætning i din virksomhed. Vi mener derfor, at du har drevet uregistreret virksomhed.

Dette sammenholdt med den indsendte redegørelse over indsættelserne fra [finans1], hvor du oplyser, at der er tale om salg af produkter, du har købt på [virksomhed1] og videresolgt, for at du kunne købe billige produkter til dig selv og dine børn.

Du har ligeledes oplyst, at du har brugt dine døtres [finans1] til modtagelse af indbetalinger, som vedrører salg af produkter. De har efterfølgende delvist overført beløbene til dig via bankoverførsler.

Ud fra omfanget af salg både via [finans1] samt øvrige indsættelser på dine bankkonti, må det anses for sandsynligt, at der er tale om omsætning i din virksomhed.

Da du, efter vores opfattelse, har drevet uregistreret virksomhed i indkomståret 2021, har du ikke opfyldt dine forpligtelser til at indberette og afregne skatter og afgifter.

I de tilfælde, hvor det konstateres, at der er drevet uregistreret virksomhed, kan vi bede virksomheden om at fremlægge momsregnskaber for de perioder, hvor der ifølge vores oplysninger kan være drevet uregistreret virksomhed.

Såfremt den uregistrerede virksomhed indleverer regnskaber i overensstemmelse med skatte- og afgiftslovgivningens bestemmelser, og vi kan godkende regnskaberne, skal virksomhedens moms fastsættes i overensstemmelse hermed.

Hvis størrelsen af den uregistrerede virksomheds moms ikke kan opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber, eller indleveres der slet ikke et regnskab, fremgår det af opkrævningslovens § 5, stk. 2, at vi kan foretage en skønsmæssig ansættelse af virksomhedens momstilsvar.

Vi har modtaget en redegørelse over indsættelserne fra [finans1] og indbetalinger på din bankkonto, samt dine bankkontoudtog.

Vi har ikke modtaget et momsregnskab eller det i øvrigt udbedte regnskabsmateriale for 2021 fra dig, bortset fra kvitteringer fra [virksomhed1]. Vi har derfor ikke haft mulighed for at efterprøve virksomhedens regnskabsgrundlag. Du har ikke dokumenteret, at du har ført et regnskab, der opfylder de generelle krav i momsbekendtgørelsens § 72 og § 73. Momstilsvaret for 2021 opgøres derfor på baggrund af et skøn. Se opkrævningslovens § 5, stk. 2.

Da vi mener, du drev uregistreret virksomhed, skønnes momsperioderne til at være kvartalsmæssige.

Nystartede virksomheder registreres med kvartalet som momsperiode. Se momslovens § 47, stk. 6. Dette vil også være udgangspunktet for en uregistreret virksomhed. Se Den Juridiske Vejledning afsnit A.B.5.2 - Skønsmæssig ansættelse.

En uregistreret virksomhed har ikke opfyldt betingelsen om rettidig angivelse og indbetaling af moms efter momslovens § 57, stk. 6. Derfor er det ikke størrelsen af den momspligtige omsætning, der er afgørende for fastsættelsen af momsperioderne, og derfor kan momsperioderne ikke forlænges fra udgangspunktet om kvartalsvis afregning af moms.

Salgsmoms:

Vi har gennemgået bankkontoudtogene for 2021, som du har indsendt fra [finans2] og [finans3]. [finans1]-indbetalingerne på dine konti kommer fra mange forskellige personer, og beløbene er af en størrelse, hvor det må anses for at være sandsynligt, at de vedrører momspligtig omsætning i din virksomhed. Beløbene udgør i alt 242.277,50 kr. for 2021.

Ud over indbetalingerne via [finans1] er der overførsler/indbetalinger på i alt 88.502,00 kr. på dine konti i [finans2] og [finans3] for 2021.

Ifølge den indsendte redegørelse fordeler beløbet sig således:

[virksomhed1]

17.621 kr.

[S]

45.231 kr.

Kontant/legat

25.650 kr.

I alt

88.502 kr.

Indsættelserne fra [virksomhed1] på 17.621 kr. stammer fra omsætning ved salg af produkter, og beløbet anses derfor for at være momspligtig omsætning i din virksomhed.

Du har oplyst et beløb på 13.786 kr., hvor du oplyser, at der er tale om husleje fra [S] + andet. Samtidig oplyser du et beløb på 31.445 kr., som overførsler fra [S]. Samlet beløb udgør i alt 45.231 kr.

Ifølge tidligere indsendte redegørelser har du oplyst, at du har brugt din datters [finans1] til salg af produkter fra [virksomhed1], og hun efterfølgende har overført pengene til dig.

Dette sammenholdt med oplysninger fra Folkeregisteret om, at [S] fraflytter din adresse den 27. december 2020, anses det ikke for sandsynligt, at der er tale om husleje, men derimod, at der som tidligere er redegjort for, er tale om omsætning i din virksomhed. Beløbet anses derfor for at være momspligtig omsætning i din virksomhed.

Du har oplyst at kontantindsættelserne på 25.650 kr., stammer fra legater, hvor du har hævet beløbet og efterfølgende sat pengene ind på din bankkonto, når pengene skulle bruges. Vi har derfor gennemgået dine kontoudtog, og ifølge disse ses det ikke, at kunne bekræfte fremgangsmåde med hævninger og efterfølgende indbetalinger. Se nedenfor.

Desuden ses de fleste, 23.800 kr., af kontantindsættelser at ske i perioden fra maj til august. Her ses der ikke at være legatindsættelser eller andet der kan sandsynliggøre, at kontantindsættelserne ikke stammer fra omsætning i din virksomhed. Beløbet anses derfor for at være momspligtig omsætning i din virksomhed.

Dato

Beløb

Transaktion

25. januar 2001

1.850 kr.

Kontantindsættelse

19. april 2001

10.000 kr.

Legat

20. april 2001

2.000 kr.

Kontanthævning

28. april 2001

15.000 kr.

Legat

29. april 2001

5.000 kr.

Kontanthævning

6. maj 2001

5.500 kr.

Kontantindsættelse

19. maj 2001

5.000 kr.

Kontantindsættelse

19. maj 2001

4.000 kr.

Kontantindsættelse

27. maj 2001

1.700 kr.

Kontantindsættelse

16. juni 2001

1.600 kr.

Kontantindsættelse

5. juli 2001

3.000 kr.

Kontantindsættelse

18. august 2001

3.000 kr.

Kontantindsættelse

28. september 2001

10.000 kr.

Legat

28. september 2001

5.000 kr.

Kontanthævning

29. september 2001

10.000 kr.

Legat

29. september 2001

5.000 kr.

Kontanthævning

16. november 2001

10.000 kr.

Legat

30. november 2001

5.000 kr.

Legat

Vi har desuden modtaget redegørelser fra dine døtre [L] og [M], som har oplyst, at de har sat deres [finans1] til rådighed for dig i forbindelse med salg af produkter købt hos [virksomhed1].

Ifølge de indsendte redegørelser er der indsættelser, der vedrører din virksomhed på 80.379 kr. fra [L], og 52.522 kr. fra [M]. I alt udgør beløbet 132.901,00 kr.

Efterfølgende har de ved overførelser til din bankkonto, delvist tilbageført omsætningen til dig. Ifølge de indsendte kontoudtog har [L] overført 74.427 kr. og [M] har overført 43.921 kr.

Det er det fulde beløb, der er indsat via [finans1] på [L] og [M]s bankkonti, som anses for at være momspligtig omsætning i din virksomhed.

Samtlige indsættelser, som anses for momspligtig omsætning, udgør for indkomståret 2021: 242.277,50 kr. + 88.502,00 kr. + 132.901,00 = 463.680,50 kr.

Ud af disse indsættelser ses der at være kontantindsættelser på i alt 25.650,00 kr.

Dette giver en skønnet momspligtig omsætning via elektroniske indbetalinger på 463.680,50 kr. - 25.650 kr. = 438.030,50 kr.

Kontantomsætning:

Vi har ingen oplysninger om virksomhedens kontante omsætning, bortset fra oplysningerne fra kontoudtoget, hvoraf der fremgår automatindbetalinger på 25.650,00 kr. Vi ved heller ikke, om det er alt betaling for kontantsalg, som er sat ind på bankkontiene, eller om automatindbetalingerne kun udgør en del af kontantsalget. Henset til det meget runde beløb, tyder det på, at det kun udgør en del af hele kontantsalget.

Automatindbetalingerne svarer til en kontantomsætning på: 25.650,00 kr. / 463.680,50 kr. * 100 = 5,53 %.

Det fremgår af en analyse fra Danmarks Nationalbank dateret den 3. marts 2022, at værdien af de kontante betalinger i fysisk handel udgjorde 9 % af forretningernes samlede omsætning i 2021.

Da vi ikke har nogen oplysninger om din virksomheds kontante omsætning, lægger vi analysen fra Danmarks Nationalbank til grund for vurderingen af virksomhedens kontante omsætning.

Vi skønner derfor, at virksomhedens kontante omsætning udgør 9 % af virksomhedens samlede omsætning.

Yderligere kontantomsætning beregnes således:

Beregnet kontantomsætning: 438.030,50 kr. x 9 / 91 =

43.321,70 kr.

- Kontantindbetalinger ifølge kontoudtog

25.650,00 kr.

Yderligere skønsmæssig kontantomsætning

17.671,70 kr.

Beløbet afrundes til:

17.671 kr.

Den skønsmæssige beregnede yderligere kontantomsætning fordeles ligeligt for hvert kvartal, da vi ikke har nærmere oplysninger om indtjeningstidspunktet. Dette giver en yderligere kvartalsmæssig kontantomsætning på: 17.671 kr. / 4 = 4.417,75 kr.

Den samlede skønnede momspligtige omsætning udgør herefter: 463.680,50 kr. + 17.671 kr. = 481.351,50 kr. for indkomståret 2021.

Du kan se vores skøn, opgjort kvartalsvis og specificeret på de enkelte posteringer, som vi anser for at være momspligtig omsætning i virksomheden på vedlagte bilag 1. Beløbene i bilaget er inkl. moms.

Omsætningen i virksomheden er momspligtig, fordi der er tale om levering af varer mod vederlag. Se momslovens § 4, stk. 1.

Momspligten indtræder på det tidspunkt, hvor der er sket levering af varen. Se momslovens § 23, stk. 1. Vi har ingen oplysninger om, hvornår varerne blev leveret, fordi der ikke foreligger nogen salgsbilag. Vi lægger derfor det tidspunkt, hvor pengene blev indbetalt på dine bankkonti, til grund for vurderingen af momspligtens indtræden.

Momsen udgør 25 % af momsgrundlaget i henhold til momslovens § 33. Dette svarer til, at momsen udgør 20 % af prisen inkl. moms.

Vi har skønnet salgsmomsen for 2021 således:

2021

Indtægt inkl. moms

Beregnet salgsmoms

1. kvartal

132.576,25

26.515,25

2. kvartal

185.609,75

37.121,95

3. kvartal

107.632,75

21.526,55

4. kvartal

55.532,75

11.106,55

I alt

481.351,50

96.270,30

Udtagningsmoms:

Vi har ikke modtaget din virksomheds bogføring og har derfor ingen oplysninger om eget vareforbrug. Bogføring af privat udtag af varer fra lageret skal foretages løbende. Hvis denne pligt ikke er opfyldt, skal værdien af det private udtag foretages skønsmæssigt.

Hvert år fastsætter Skattestyrelsen på baggrund af tal fra Danmarks statistik vejledende mindstesatser for forskellige varegrupper i en SKM-meddelelse. For indkomståret 2021 er de vejledende mindstesatser opgjort i SKM2020.485.SKTST.

Værdien for toiletartikler og andre småting til personlig pleje udgør ifølge satserne 1.210 kr. pr. person.

Idet der henses til den indsendte redegørelse, hvor du oplyser, at de indkøbte varer hos [virksomhed1] er købt for at opnå billige produkter til dig selv og dine børn, må det formodes, at dit/jeres forbrug er større end standardsatserne. Derfor skønnes "værdien af eget vareforbrug" at udgøre 5 % af varekøbet hos [virksomhed1] som ifølge de indsendte kvitteringer udgør 426.542,28 kr. inkl. moms. Se bilag 2.

Beløbet ekskl. moms udgør: 426.542,28 kr. * 100/125 = 341.233,82 kr.

Eget vareforbrug kan derfor opgøres til: 341.233,82 kr. x 5 % = 17.061,69 kr. pr. person årligt.

Afrundes til 17.061 kr.

Værdien af det samlede skønnede forbrug opgøres ud fra antal personer i husstanden. Første person over 14 år medregnes med 100 % af den opgjorte værdi af varegrupperne og efterfølgende personer over 14 år medregnes med 50 % af det opgjorte beløb.

I indkomståret 2021 var [T] og [M] tilmeldt adressen.

Opgørelsen af eget vareforbrug ser derfor således ud:

[person1]

17.061,00 kr.

[T] 50 %

8.530,50 kr.

[M] 50 %

8.530,50 kr.

I alt

34.122,00 kr.

Beløbet er ekskl. moms.

Der skal beregnes udtagningsmoms med 25 % af indkøbsprisen. Da din udtagning af varer er opgjort efter et skøn, udgør de beregningsgrundlaget i stedet for den faktiske indkøbspris.

Der skal momsmæssigt tages højde for udtagning af varer til privat brug i henhold til momsloven § 5, stk. 1.

Udtagningsmoms skal føres som salgsmoms. Se momsbekendtgørelsen § 74, stk. 4.

Udtagningsmoms kan derfor beregnes som: 34.122 kr. x 25 % = 8.530,50 kr.

Beløbet afrundes til 8.530 kr.

Den skønsmæssige beregnede udtagningsmoms fordeles ligeligt for hvert kvartal, da vi ikke har nærmere oplysninger om udtagningstidspunktet. Dette giver en udtagningsmoms på: 8.530 kr. / 4 = 2.132,50 kr.

2021

Udtagningsmoms

1. kvartal

2.132,50 kr.

2. kvartal

2.132,50 kr.

3. kvartal

2.132,50 kr.

4. kvartal

2.132,50 kr.

I alt

8.530,00 kr.

Vi har skønnet den samlede salgsmoms således:

2021

Beregnet salgsmoms

Beregnet udtagningsmoms

I alt salgsmoms

Afrundet salgs-moms

1. kvartal

26.515,25

2.132,50 kr.

28.647,75

28.647 kr.

2. kvartal

37.121,95

2.132,50 kr.

39.254,45

39.254 kr.

3. kvartal

21.526,55

2.132,50 kr.

23.659,05

23.659 kr.

4. kvartal

11.106,55

2.132,50 kr.

13.239,05

13.239 kr.

I alt

96.270,30

8.530,00 kr.

104.799 kr.

Købsmoms:

Omkostningssiden er en del af vurderingen af den skønnet moms. Der skal dermed foretages en konkret vurdering heraf ud fra tilgængelige oplysninger, som f.eks. bilag eller tilsvarende dokumentation. Dette betyder, at der skal tages stilling til både salgsmoms og købsmoms, herunder om der skønnes at være afholdt momsbelagte indkøb af varer og ydelser til brug for din momspligtige aktivitet, som kan trækkes fra ved opgørelsen af momsen.

Som dokumentation for købsmomsen skal du kunne fremlægge fakturaer, herunder forenklede fakturaer eller afregningsbilag. Se momsbekendtgørelsens § 82.

Når dette sammenholdes med kravene i momsbekendtgørelsens § 58 til indholdet af en faktura, hvorefter en faktura bl.a. skal angive mængden og arten af de leverede varer, og at der er pålagt moms, er det vores opfattelse, at i de tilfælde - hvor der ikke er fremlagt fakturaer - skal der fremlægges anden dokumentation, hvoraf mængden og arten af de leverede varer fremgår, og at der er pålagt moms. Dette kan f.eks. bestå i ordrebekræftelser eller lignende.

Vi har ikke anden dokumentation end de indsendte kvitteringer samt bankkontoudskrifter, hvoraf det fremgår, at der er hævet beløb til [virksomhed1]. Ud fra dette er det ikke muligt at konstatere, hvad der er leveret og i hvilke mængder, og om de enkelte køb er relevante for dit momspligtige salg. Vi mener derfor ikke, at det er dokumenteret, at du har afholdt udgifter, som er pålagt moms af en anden momspligtig person, og som er anvendt i din momspligtige aktivitet efter momslovens § 37, stk. 1.

På dette grundlag mener vi ikke, at der foreligger objektive beviser på, at der i tilknytning til din virksomhed er afholdt udgifter, der berettiger til momsfradrag. Du har ikke fremlagt faktura, afregningsbilag eller anden dokumentation for afholdte udgifter, hvoraf vi kan udlede, at der er sket levering af varer eller ydelser til din virksomhed, eller at du har betalt udgifterne, herunder momsbeløb.

Der er ikke tale om, at vi afviser, at du har fradragsret alene, fordi der mangler dokumentation, men at du ikke kan udøve din fradragsret uden dokumentation. Det er dig, der skal godtgøre, at betingelserne for fradrag er opfyldt.

Det er nødvendigt, for at vi kan godkende et skønnet momsfradrag, at du fremlægger dokumentation for levering og betaling. Opkrævningslovens § 5, stk. 2, anses ikke for et tilstrækkeligt hjemmelsgrundlag for et udokumenteret momsfradrag.

Din skønnede købsmoms er herefter opgjort således:

2021

1. kvartal

2. kvartal

3. kvartal

4. kvartal

I alt

Købsmoms

0 kr.

0 kr.

0 kr.

0 kr.

0 kr.

Vi henviser desuden til Landsskatterettens afgørelser af den 26. august 2021 (SKM2021.456.LSR) og den 5. november 2021 (SKM2021.692.LSR).

Opgørelse af skønnet moms

Herefter kan din skønnede moms efter opkrævningsloven § 5, stk. 2 opgøres således for indkomståret 2021:

2021

Salgsmoms

Købsmoms

Skønnet moms

1. kvartal

28.647 kr.

0 kr.

28.647 kr.

2. kvartal

39.254 kr.

0 kr.

39.254 kr.

3. kvartal

23.659 kr.

0 kr.

23.659 kr.

4. kvartal

13.239 kr.

0 kr.

13.239 kr.

I alt

104.799 kr.

0 kr.

104.799 kr.

Yderligere moms til betaling

Den yderligere moms, du skal betale, kan da opgøres således:

2021

Skønnet moms i alt

Indberettet moms

Yderligere moms til betaling

1. kvartal

28.647 kr.

0 kr.

28.647 kr.

2. kvartal

39.254 kr.

0 kr.

39.254 kr.

3. kvartal

23.659 kr.

0 kr.

23.659 kr.

4. kvartal

13.239 kr.

0 kr.

13.239 kr.

I alt

104.799 kr.

0 kr.

104.799 kr.

...

1.5. Vores yderligere bemærkninger efter modtaget indsigelse

Kontantindsættelser

Vedrørende kontantindsættelser oplyser du, at det er dine legater, du indsætter på din bankkonto, når du skal bruge pengene, og der derfor ikke er nogen fast frekvens. Du oplyser desuden, at du har modtaget legater gennem de sidste 8 år.

Det er fortsat vores vurdering, at kontantindsættelserne anses for være momspligtig omsætning i din virksomhed, og der ikke er fremkommet nye oplysninger, der kan begrunde en ændring.

Der henses til, at størstedelen af kontantindsættelserne sker i perioden fra den 6. maj til den 18. august 2021, hvor der i samme periode hverken er modtaget legater eller sket kontanthævninger, der kan begrunde kontantindsættelserne. Der henses ligeledes til, at det ikke er sandsynliggjort, at det er kontanter, du har haft derhjemme, der er indsat på din bankkonto.

Købsmoms

Vedrørende fradrag for købsmoms oplyser du, at du synes, det er underligt, at vi mener, du skal betale moms af de varer, du har solgt fra [virksomhed1], men ikke vil godkende købsmomsen. Du oplyser desuden, at der fremgår moms af de kvitteringer, du har fra [virksomhed1], men at de ikke er specificerede, fordi du har købt varerne på auktion.

Det er fortsat vores vurdering, at der ikke kan godkendes fradrag for din købsmoms, og at der ikke er fremkommet nye oplysninger, der kan begrunde en ændring.

Det er korrekt, at der fremgår købsmoms af dine indsendte kvitteringer fra [virksomhed1], men for at udøve sin fradragsret skal det fremgå, hvilke varer der er leveret og i hvilke mængder. Dette kan ligeledes dokumenteres ved ordrebekræftelser og lignende, men der ses ikke at være modtaget andet end købs kvitteringer hvoraf disse oplysninger ikke fremgår, og du kan derfor ikke udøve din fradragsret uden denne dokumentation.

Indsættelser fra [S]

Ifølge tidligere opgørelser har du modtaget overførsler fra [S] på i alt 45.231 kr.

Du oplyser, at din datter [S] betaler en husleje på 1.119 kr. pr. måned inkl. mobilabonnement.

Du oplyser, at hun løbende overfører mindre beløb som afregning af udlæg.

Ved gennemgang af indsættelserne fra din datter, kan der ikke konstateres overførsler på præcis 1.119 kr. Det kan dog konstateres, at der er overførsler omkring den sidste i måneden fra maj til december måned, som kan indikere, at der er tale om husleje.

Den 17. januar 2024 har du i forbindelse med indkaldelse af oplysninger omkring øvrige indsættelser indsendt en redegørelse, hvor du har angivet "husleje + andet fra [S]". Dette beløb udgør samlet 13.786 kr.

Ud fra ovenstående oplysninger omkring boligforhold, godkendes det, at det tidligere oplyste beløb "husleje + andet", anses for private indbetalinger, og derfor ikke skal medregnes til virksomhedens omsætning.

Indsættelser fra [S]:

Dato

Transaktion

Beløb

Fra

Bemærkninger

31-05-2021

Overførsel

1.147,00

[S]

Husleje fra [S]

30-06-2021

Overførsel

1.269,00

[S]

Husleje fra [S]

30-07-2021

Overførsel

1.619,00

[S]

Husleje fra [S]

31-08-2021

Overførsel

1.510,00

[S]

Husleje fra [S]

30-09-2021

Overførsel

1.619,00

[S]

Husleje fra [S]

29-10-2021

Overførsel

1.584,00

[S]

Husleje fra [S]

30-11-2021

Overførsel

5.038,00

[S]

Husleje + andet fra [S]

13.786,00

I afsnit 1.3 er din momspligtige omsætning opgjort til 463.680,50 kr.

Efter regulering af indsættelserne fra [S] udgør den skønsmæssigt beregnede omsætning for indkomståret 2021: 463.680,50 kr. - 13.786,00 kr. = 449.894,50 kr.

Ud af disse indsættelser ses der at være kontantindsættelser på i alt 25.650,00 kr.

Dette giver en skønnet momspligtig omsætning via elektroniske indbetalinger på 449.894,50 kr. - 25.650 kr. = 424.244,50 kr.

Kontantomsætning:

Vi har ingen oplysninger om virksomhedens kontante omsætning, bortset fra oplysningerne fra kontoudtoget, hvoraf der fremgår automatindbetalinger på 25.650,00 kr. Vi ved heller ikke, om det er alt betaling for kontantsalg, som er sat ind på bankkontiene, eller om automatindbetalingerne kun udgør en del af kontantsalget. Henset til det meget runde beløb, tyder det på, at det kun udgør en del af hele kontantsalget.

Automatindbetalingerne svarer til en kontantomsætning på: 25.650,00 kr. / 449.894,50 kr. * 100 = 5,70 %.

Det fremgår af en analyse fra Danmarks Nationalbank dateret den 3. marts 2022, at værdien af de kontante betalinger i fysisk handel udgjorde 9 % af forretningernes samlede omsætning i 2021.

Da vi ikke har nogen oplysninger om din virksomheds kontante omsætning, lægger vi analysen fra Danmarks Nationalbank til grund for vurderingen af virksomhedens kontante omsætning.

Vi skønner derfor, at virksomhedens kontante omsætning udgør 9 % af virksomhedens samlede omsætning.

Yderligere kontantomsætning beregnes således:

Beregnet kontantomsætning: 438.030,50 kr. x 9 / 91 =

41.958,25 kr.

- Kontantindbetalinger ifølge kontoudtog

25.650,00 kr.

Yderligere skønsmæssig kontantomsætning

16.308,25 kr.

Beløbet afrundes til:

16.308 kr.

Den skønsmæssige beregnede yderligere kontantomsætning fordeles ligeligt for hvert kvartal, da vi ikke har nærmere oplysninger om indtjeningstidspunktet. Dette giver en yderligere kvartalsmæssig kontantomsætning på: 16.308 kr. / 4 = 4.077,00 kr.

Den samlede skønnede momspligtige omsætning udgør herefter: 449.894,50 kr. + 16.308 kr. = 466.202,50 kr. for indkomståret 2021.

Du kan se vores skøn, opgjort kvartalsvis og specificeret på de enkelte posteringer, som vi anser for at være momspligtig omsætning i virksomheden på vedlagte bilag 1. Beløbene i bilaget er inkl. moms.

Omsætningen i virksomheden er momspligtig, fordi der er tale om levering af varer mod vederlag. Se momslovens § 4, stk. 1.

Momspligten indtræder på det tidspunkt, hvor der er sket levering af varen. Se momslovens § 23, stk. 1. Vi har ingen oplysninger om, hvornår varerne blev leveret, fordi der ikke foreligger nogen salgsbilag. Vi lægger derfor det tidspunkt, hvor pengene blev indbetalt på dine bankkonti, til grund for vurderingen af momspligtens indtræden.

Momsen udgør 25 % af momsgrundlaget i henhold til momslovens § 33. Dette svarer til, at momsen udgør 20 % af prisen inkl. moms.

Vi har skønnet salgsmomsen for 2021 således:

2021

Indtægt inkl. moms

Beregnet salgsmoms

1. kvartal

132.235,50

26.447,10

2. kvartal

182.853,00

36.570,60

3. kvartal

102.544,00

20.508,80

4. kvartal

48.570,00

9.714,00

I alt

466.202,50

93.240,50

Udtagningsmoms:

...

Vi har skønnet den samlede salgsmoms således:

2021

Beregnet salgsmoms

Beregnet udtagningsmoms

I alt salgsmoms

Afrundet salgs-moms

1. kvartal

26.447,10

2.132,50 kr.

28.579,60

28.579 kr.

2. kvartal

36.570,60

2.132,50 kr.

38.703,10

38.703 kr.

3. kvartal

20.508,80

2.132,50 kr.

22.641,30

22.641 kr.

4. kvartal

9.714,00

2.132,50 kr.

11.846,50

11.846 kr.

I alt

93.240,50

8.530,00 kr.

11.846 kr.

...

Opgørelse af skønnet moms

Herefter kan din skønnede moms efter opkrævningsloven § 5, stk. 2 opgøres således for indkomståret 2021:

2021

Salgsmoms

Købsmoms

Skønnet moms

1. kvartal

28.579 kr.

0 kr.

28.579 kr.

2. kvartal

38.703 kr.

0 kr.

38.703 kr.

3. kvartal

22.641 kr.

0 kr.

22.641 kr.

4. kvartal

11.846 kr.

0 kr.

11.846 kr.

I alt

101.769 kr.

0 kr.

101.769 kr.

Yderligere moms til betaling

Den yderligere moms, du skal betale, kan da opgøres således:

2021

Skønnet moms i alt

Indberettet moms

Yderligere moms til betaling

1. kvartal

28.579 kr.

0 kr.

28.579 kr.

2. kvartal

38.703 kr.

0 kr.

38.703 kr.

3. kvartal

22.641 kr.

0 kr.

22.641 kr.

4. kvartal

11.846 kr.

0 kr.

11.846 kr.

I alt

101.769 kr.

0 kr.

101.769 kr.

..."

Udtalelse fra Skattestyrelsen

I forbindelse med Skatteankestyrelsens klagesagsbehandling har Skattestyrelsen den 3. september 2024 udtalt følgende:

" ...

Der er følgende bemærkninger til den indsendte klage:

Der er opgjort en række beløb, som vedrører husleje/forplejning modtaget fra [S]. Hertil skal det bemærkes, at en del af disse beløb ikke er medtaget i forslaget, se nedenfor. De resterende indsættelser blev fjernet efter indsendelse af oplysninger omkring boligforhold, og er derfor fjernet i forbindelse med udsendelse af afgørelsen. I alt er der fjernet 13.786 kr. i forbindelse med afgørelsen.

Dato

Beløb

Bemærkninger

26.02.2021

1.119 kr.

Ikke med i forslaget

31.03.2021

1.119 kr.

Ikke med i forslaget

29.04.2021

1.119 kr.

Ikke med i forslaget

31.05.2021

1.147 kr.

Fjernet i afgørelsen

30.06.2021

1.269 kr.

Fjernet i afgørelsen

30.07.2021

1.619 kr.

Fjernet i afgørelsen

31.08.2021

1.510 kr.

Fjernet i afgørelsen

30.09.2021

1.619 kr.

Fjernet i afgørelsen

29.10.2021

1.584 kr.

Fjernet i afgørelsen

30.11.2021

1.619 kr.

Ikke med i forslaget

25.12.2021

2.749 kr.

Ikke med i forslaget

30.11.2021

5.038 kr.

Fjernet i afgørelsen

25.12.2021

2.749 kr.

Ikke med i forslaget

Der er desuden oplistet en række små beløb, som er udlæg fra [S]. Ingen af disse beløb er med i opgørelsen af omsætningen.

Der er derfor ingen af de oplyste beløb der er blevet beskattet.

Der er ligeledes oplistet en række beløb, som udgør husleje fra [L]. Der er ingen af disse beløb der er blevet taget med i beskatningsgrundlaget.

Der er udelukkende medtaget [finans1] indsættelser, som [L] har modtaget, og efterfølgende delvist overført til [person1]. Disse fremgår af bilag 63.

Vedrørende kontantindsættelser, fastholder vi vores vurdering. Der er ikke nye oplysninger i sagen, som ikke står i sagsfremstillingen.

Vedrørende fradrag for købsmoms, fastholdes vi vores vurdering Der er ikke nye oplysninger i

sagen, som ikke står i sagsfremstillingen.

..."

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at klagerens salgsmoms for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021 nedsættes, og at der tilkendes klageren fradrag for købsmoms for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021.

Til støtte for påstanden er bl.a. anført:

" ...

Jeg har læst jeres afgørelse igennem og der er punkter som jeg ikke er korrekte.

Det drejer sig blandt andet om husleje/forplejning fra min datter [S].

Det er korrekt at hun har ?yttet sin adresse fil sin far i 2020. Fra den dato boede/bor hun 6 dage hos mig og 8 dage hos far, og det er [S]s eget ønske at hun stadig vil bo på skift hos os begge.

For at have råd fil at beholde lejligheden hvor der var et værelse fil hende, var hun nødt fil at bidrage fil forplejning som mange andre børn over 18 år også gør.

Huslejen/forplejning var indtil juni 1000 kr. og herefter 1500 pr. måned. Overførslerne fra [S] var forplejning + Mobilabonnement 119 kr. som jeg lagde ud for hende. Derudover kunne beløbet godt svinge hvis jeg havde lagt ud for cigaretter/redbull eller andet.

Husleje/forplejning fra [S] i 2021:

26.02.2021 1119

31.03.2021 1119

29.04.2021 1119

31.05.2021 1147

30.06.2021 1269

30.07.2021 1619

31.08.2021 1510

30.09.2021 1619

29.10.2021 1584

30.11.2021 1619

25.12.2021 2749

30.11.2021 5038, som var bestående af 1619 i husleje/forplejning og resten [virksomhed1]

25.12.2021 2749 som var bestående af Husleje/forplejning + diverse Jul

udlæg for [S] i 2021:

14.02.2021 50

19.02.2021 12

25.02.2021 50

11.03.2021 70

22.03.2021 48

25.03.2021 45

07.04.2021 50

11.04.2021 100

25.04.2021 45

07.05.2021 50

18.05.2021 28

19.05.2021 34

21.05.2021 28

28.08.2021 28

Alle de små udlæg herover er ikke [virksomhed1], og heller ikke dem der lavet som kontooverførsler fra [S].

Det er enten cigaetter/redbull eller andre småting.

Overførlser fra [virksomhed1] var primært større beløb.

Jeg har vedlagt et dokument fra [S] hvor hun skriver under på at hun har betalt den oventående husleje/forplejning.

Det samme gør sig gældende for [L]

[L] husleje i 2021

30.12.2021 1668

30.11.2021 1469

31.10.2021 1625

30.09.2021 2116

31.08.2021 1510

30.07.2021 1616

30.06.2021 4120

31.05.2021 1620

02.05.2021 1725

31.03.2021 1620

30.06.2021 4120 (de 1000 kr.er huslejen + 119 mobil abonnement. Resten er [virksomhed1])

Legater:

19 APRIL 2021 legat på 10.000 modtaget

20 APRIL 2021 HÆVET 2000 AF LEGATET

21 APRIL 2021 OVERFØRT 5000 AF LEGATET fil [M]

28 april 2021 legat på 15000 modtaget

29.04.2021 hævet 5000 af dette legat

06.05.2021 indsat 5500 igen fra legat som hævet ovenover.

Og dette mønster gælder for alle mine legater og derfor er jeres udlægning ikke korrekt og det er ikke omsætning ifbm. [virksomhed1] salg:

"Desuden ses de ?este, 23.800 kr., af kontantindsættelser at ske i perioden fra maj fil august. Her ses der ikke at være legatindsættelser eller andet der kan sandsynliggøre, at kontantindsættelserne ikke stammer fra omsætning i din virksomhed. Beløbet anses derfor for at være momspligtig omsætning i din virksomhed"

Pga ovenstående er jeg også meget uenig i nedenstående udregning fra jer:

"Kontantomsætning:

Vi har ingen oplysninger om virksomhedens kontante omsætning, bortset fra oplysningerne fra kontoudtoget, hvoraf der fremgår automatindbetalinger på 25.650,00 kr. Vi ved heller ikke, om det er alt betaling for kontantsalg, som er sat ind på bankkontiene, eller om automatindbetalingerne kun udgør en del af kontantsalget. Henset fil det meget runde beløb, tyder det på, at det kun udgør en del af hele kontantsalget. Automatindbetalingerne svarer fil en kontantomsætning på: 25.650,00 kr. / 463.680,50 kr. * 100 = 5,53 %. Det fremgår af en analyse fra Danmarks Nationalbank dateret den 3. marts 2022, at værdien af de Side 8 af 36 Skaftestyrelsen er en del af Skafteforvaltningen Hvis du har behov for oplæsning af dette brev, kan du ringe fil telefonnummer 72 22 28 28. Bemærk, at brevet kan indeholde en frist. test kontante betalinger i fysisk handel udgjorde 9 % af forretningernes samlede omsætning i 2021. Da vi ikke har nogen oplysninger om din virksomheds kontante omsætning, lægger vi analysen fra Danmarks Nationalbank fil grund for vurderingen af virksomhedens kontante omsætning. Vi skønner derfor, at virksomhedens kontante omsætning udgør 9 % af virksomhedens samlede omsætning. Yderligere kontantomsætning beregnes således:

Beregnet kontantomsætning: 438.030,50 kr. x 9 / 91 = 43.321,70 kr. - Kontantindbetalinger ifølge kontoudtog 25.650,00 kr. Yderligere skønsmæssig kontantomsætning 17.671,70 kr. Beløbet afrundes fil: 17.671 kr."

Jeg har ikke haft noget kontant salg med produkter fra [virksomhed1]. Alt er foregået [socialtmedie], hvor folk har overført eller betalt via [finans1] og jeg har sendt varene.

Jeg vedhæfter alle oprindelige posertingsoversigter så disse kan ses.

Denne skrivelse har på ingen måde til hensigt at retfærdiggøre, at der ikke er afregnet den retmæssige salgsmoms, eller betalt indkomstskat af overskuddet.

Men vi beder alligevel om, at der under vurdering af sagen udvises forståelse og benyttes en pragmatisk tilgang til hvad der er rimeligt. Vi er fuldt ud bekendte med regler til en faktura og til hvad der skal være for at man er berettiget fil at fradrage indgående moms.

En beskrivelse forløbet og årsagen til at vi er hvor vi er:

[person1] er førtidspensionist og det kniber med at få økonomien til at hænge sammen. En dag får [person1] den ide, at byde på produkter på [virksomhed1]s hjemmeside på auktioner, så hun kunne spare penge på køb af skønhedsprodukter/parfumer til hende og børnene og gaver til fødselsdage. De resterende ting fandt hun ud af at hun kunne sælge på [socialtmedie] med en lille fortjeneste. Auktionerne er [virksomhed1]s måde at sælge overskydende varer inden de bliver for gamle og som "bunke" salg. Dette er så løbet løbsk og [person1] har ikke tænkt det til ende at det var ulovligt og derfor står hun med denne trælse sag.

[virksomhed1] har modsat i dag, ikke fakturaer der beskriver hvilke produkter og kvantiteter der sælges på et givet onlineauktionsnummer, så indholdet af en auktion kan kun dokumenteres med et billede fra auktionen. Jeg har sammen med [person1] gjort alt der var muligt for at fremskaffe den ønskede dokumentation - men den ?ndes ikke. Igen skal jeg på ingen måde retfærdiggøre den manglende afregning af salgsmoms - men jeg ?nder det urimeligt at der nægtes fradrag for købsmoms. Det er helt åbenlyst, at der er betalt moms ved indkøbet, og derfor bør det udelukkende være forskellen på salgs- og købsmoms + renter der skal betales i forbindelse med [person1] "lille butik".

Til info - partshøring ved [by1] kommune

[person1] har udover denne sag ved modtaget et skrivelse fra [by1] kommune, hvor de som følge af indtægten fra salg af skønhedsprodukter indkalder til en parthøring og om der er udbetalt for meget i særlig støtte.

Tilstand

[person1] er voldsomt påvirket af disse sager og meget tæt på en psykisk kollaps. Hun har svært ved at se sig ud af, hvordan hun skal rejse pengene til at betale salgsmomsen og eventuelt uretmæssig modtaget ydelser.

Økonomisk fremtid for [person1]

[person1] er som bekendt førtidspensionist, og der er desværre ingen begrundet håb for, at [person1] tilstand forbedres så hun kan komme filbage på arbejdsmarkedet. [person1] har kun sin mor tilbage, hun bor i en andelsbolig og der er ikke udsigt fil en arv der kan ændre på [person1]´s økonomi.

Det betyder med andre ord, at skyldig moms, skat og uretmæssig modtaget ydelser skal trækkes fra førtidspensionen, som i forvejen gør det svært for [person1] at leve af.

Der er intet urimeligt i, at man skal betale den moms og skat som loven og regler foreskriver, men jeg kan frygte at [person1] giver op på det hele, såfremt hun opkræves eksempelvis fuld salgsmoms uden fradrag af købsmoms, og at det resulterer i et psykisk sammenbrud.

Så sluttelig en opfordring til en pragmatisk og rimelig tilgang til opgørelsen af det o?entlig Danmarks tilgodehavende, så det er nemmere at "spise" for [person1], om end det bliver vanskeligt at ?nde pengene fil at betale med.

..."

Klagerens yderligere bemærkninger til sagen

Klageren har den 12. november 2024 fremsat følgende bemærkninger til Skattestyrelsens udtalelse:

"Under dette punkt er der kontantindbetalinger på 25650.

Disse er penge fra legater jeg har modtaget i 2021 og som også fremgår på mine posteringer.

For at ligge disse legat penge til side, hævede jeg dem og lagde hjemme i en krukke og indsatte dem igen når jeg fik brug for dem.

Jeg kunne kun hæve 5000 om dagen, så når jeg modtog et legat på 10.000 hævede jeg 5000 og overførte de resterende til børnene som så kunne hæve dem.

og nogen gange hævede de dem ikke med det samme, men overførte i stedet tilbage til mig selv.

Dette synes jeg også jeg har prøvet at redegøre for i mine svar til skattestyrelsen.

De resterende er så fordi der bliver oplyst at en virksomheds kontantomsætning er 9 % af omsætningen, og det er meget muligt, men i mit tilfælde har jeg grundet min angst og ptsd absolut ikke ville have nogen fremmede til at afhente og betale varer i mit private hjem.

Jeg kan til daglig kun i sjældne tilfælde bevæge mig uden for alene.

Dette for at redegøre at jeg ingen kontant omsætning har haft."

Klageren har den 5. januar 2025 fremsat følgende bemærkninger:

"Jeg bliver nødt til en gang mere at anfægte at jeg har haft et kontantsalg.

Alt hvad der er blevet indsat i automater er fra legater der er blevet hævet og indsat igen. Det er foregået over længere perioder, så legatet er ikke nødvendigvis modtaget inden for kort tid før de er indsat.

Det er umuligt for mig at bevise pengenes gang indtil de bliver sat ind igen, men der er ikke på noget tidspunkt at jeg har prøvet at løbe fra ansvaret for det der er foregået, men som sagt har jeg ikke haft noget kontantsalg, da der ikke er nogen fremmede der kommer til min dør da min angst og ptsd er for slem. Alt er forgået på [finans1] eller bankoverførsler, så jeg kan ikke give andet end mit ord."

Landsskatterettens afgørelse

Sagen angår klagerens momstilsvar for afgiftsperioderne 1.-4- kvartal 2021, herunder om der er grundlag for fradrag for købsmoms på baggrund af det foreliggende materiale.

Retsgrundlaget

Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed, jf. momslovens § 3, stk. 1, og der skal betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet, jf. momslovens § 4, stk. 1, 1. pkt.

Af momslovens § 5, stk. 1, fremgår følgende:

"Med levering mod vederlag sidestilles udtagning af varer fra virksomheden, såfremt der er opnået fuld eller delvis fradragsret ved indkøb, fremstilling m.v. af de pågældende varer. Det gælder, når udtagning sker til privat brug for virksomhedens indehaver eller for dennes personale eller til vederlagsfri overdragelse eller i øvrigt til formål, som ikke vedrører den registreringspligtige virksomheds levering af varer og ydelser. Udtagning af reklameartikler og lign. til en værdi af mindre end 100 kr., ekskl. afgift, og vareprøver sidestilles ikke med en levering."

Ifølge momslovens § 23, stk. 1, 2 og 3 indtræder afgiftspligten på det tidspunkt, hvor leveringen af varen eller ydelsen finder sted (leveringstidspunktet). Udstedes faktura for en leverance, anses faktureringstidspunktet som leveringstidspunkt, for så vidt faktureringen sker inden eller snarest efter leverancens afslutning. Finder betaling helt eller delvis sted, inden levering finder sted, eller inden faktura udstedes, anses betalingstidspunktet som leveringstidspunkt.

Det følger af momslovens § 37:

"Virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter § 13, herunder leverancer udført i udlandet, jf. dog stk. 6."

Ifølge momslovens § 47, stk. 1, 1. pkt., skal afgiftspligtige personer, der driver virksomhed med levering af varer og ydelser, anmelde deres virksomhed til registrering hos told- og skatteforvaltningen.

Det fremgår af momslovens § 48, stk. 1, 1. pkt., at afgiftspligtige personer etableret her i landet, uanset § 47, stk. 1, ikke skal registreres og betale afgift, når de samlede afgiftspligtige leverancer ikke overstiger 50.000 kr. årligt.

Efter momslovens § 57, stk. 1, 1. og 2. pkt., skal virksomheder registreret efter § 47 efter udløbet af hver afgiftsperiode til told- og skatteforvaltningen angive størrelsen af virksomhedens udgående og indgående afgift i perioden. Beløbene angives i hele kroner, idet der bortses fra ørebeløb.

Af momslovens § 57, stk. 3, fremgår følgende:

"Stk. 3.For virksomheder, hvis samlede afgiftspligtige leverancer overstiger 5 mio. kr. årligt, men udgør højst 50 mio. kr. årligt, er afgiftsperioden kvartalet. Virksomhedens angivelse efter stk. 1 skal foretages senest den 1. i den tredje måned efter afgiftsperiodens udløb."

Af opkrævningslovens § 5, stk. 2, 1, pkt., fremgår følgende:

"Kan størrelsen af det tilsvar, som påhviler virksomheden, ikke opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber, kan told- og skatteforvaltningen ansætte virksomhedens tilsvar skønsmæssigt".

Landsskatteretten har den 26. august 2021 i en sag, offentliggjort som SKM2021.456.LSR, truffet afgørelse vedrørende fortolkning af opkrævningslovens § 5, stk. 2, 1. pkt. På baggrund af EU-Domstolens praksis i blandt andet C-516/14 (Barlis) og C-664/16 (Vadan) fandt Landsskatteretten, at SKAT uretmæssigt havde fastsat et skønsmæssigt fradrag for købsmoms, da der ikke var objektive beviser, der understøttede dette skøn.

Landsskatteretten udtalte i den forbindelse følgende:

"... Det er nødvendigt for godkendelse af et skønsmæssigt momsfradrag, at der fremlægges dokumentation for levering og betaling. Dette er et krav i henhold til EU-retten, og opkrævningslovens § 5, stk. 2, 1. pkt., anses ikke for et tilstrækkeligt hjemmelsgrundlag for et udokumenteret momsfradrag. Fradragsretten er betinget af fremlæggelse af dokumentation for levering og betalt moms, og dette ses ikke sket i denne sag. Betingelserne for momsfradrag i henhold til momslovens § 37 og momssystemdirektivet er således ikke opfyldt. ..."

Landsskatteretten har i afgørelse af 5. november 2021, offentliggjort som SKM2021.692.LSR, bedømt, hvorvidt fremlæggelse af bankkontoudtog var tilstrækkelig dokumentation for, at de påståede varer og tjenesteydelser faktisk var leveret til virksomheden af en anden afgiftspligtig person i et forudgående led i forbindelse med den pågældendes egne afgiftspligtige transaktioner, og at virksomheden faktisk havde betalt moms heraf.

Landsskatteretten udtalte i den forbindelse følgende:

"...de fremlagte bankkontoudtog, herunder posteringstekster, betalingsmodtagere og betalingernes interval, ikke i sig selv opfyldte dette krav til dokumentation..."

Af dagældende § 82 i momsbekendtgørelse nr. 808 af 30. juni 2015 fremgår følgende:

"Registrerede virksomheder skal til dokumentation af den indgående afgift kunne fremlægge fakturaer, herunder forenklede fakturaer og afregningsbilag, eller enhedsdokumentets eksemplar 8 med eventuelle rettelsesmeddelelser m.v. fra SKAT eller fakturaer for erhvervelser fra andre EU-lande med anførelse af sælgerens og køberens registreringsnummer. "

Momsbekendtgørelsens kapitel 12 indeholder en række fakturakrav. I bekendtgørelsens dagældende § 58, stk. 1, er fastsat de nærmere krav til fakturaens indhold:

"Med forbehold for de øvrige bestemmelser i dette kapitel skal en faktura, herunder afregningsbilag, jf. § 68 i denne bekendtgørelse, indeholde:

1) Udstedelsesdato (fakturadato).

2) Fortløbende nummer, der bygger på én eller flere serier, og som identificerer fakturaen.

3) Den registrerede virksomheds (sælgerens) registreringsnummer.

4) Den registrerede virksomheds og køberens navn og adresse.

5) Mængden og arten af de leverede varer eller omfanget og arten af de leverede ydelser.

6) Den dato, hvor levering af varerne eller ydelserne foretages eller afsluttes, eller hvor et afdragsbeløb betales, forudsat en sådan dato er fastsat og forskellig fra fakturaens udstedelsesdato.

7) Afgiftsgrundlaget, pris pr. enhed uden afgift, eventuelle prisnedslag, bonus og rabatter, hvis disse ikke er indregnet i prisen pr. enhed.

8) Gældende afgiftssats.

9) Det afgiftsbeløb, der skal betales."

Ved anmodning om fradrag i henhold til momslovens § 37 påhviler det virksomheden at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldt.

Såfremt fakturaerne ikke opfylder de forskriftsmæssige krav om angivelse af ydelsernes art og omfang, foreligger der unormale forhold, hvorefter selskabet/virksomheden pålægges en skærpet bevisbyrde for, at der har foreligget reelle leverancer med heraf følgende fradragsret, jf. f.eks. Østre Landsrets dom af 13. februar 2023, offentliggjort som SKM2023.213.ØLR.

Det følger af almindelige forvaltningsretlige principper, at en rekursinstans kan hjemvise en klagesag, såfremt førsteinstansens afgørelse indeholder fejl i afgørelsens retlige grundlag, eller den er behæftet med væsentlige formelle fejl. Ligeledes kan der ske hjemvisning, såfremt sagen bygger på et forkert oplysningsgrundlag, eller oplysningsgrundlaget ved rekursinstansen er ændret i væsentlig grad.

Landsskatterettens begrundelse og resultat

Selvstændig økonomisk virksomhed

Landsskatteretten har i sammenholdt afgørelse med sagsnummer [sag1] vedrørende klagerens skattepligtige indkomst fundet, at klageren har drevet erhvervsmæssig virksomhed.

Henset til klagerens egne oplysninger om, at klageren har videresolgt produkter med henblik på at opnå overskud for det solgte sammenholdt med den samlede omsætning i perioden vurderes at udgøre 372.962 kr. i 2021, finder Landsskatteretten, at klageren har solgt [virksomhed1] produkter med henblik på at opnå indtægter af en vis varig karakter for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021.

Retten finder på baggrund af ovenstående, at klageren har drevet selvstændig økonomisk virksomhed for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021, hvorfor klageren er en afgiftspligtig person i henhold til momslovens § 3.

Der har i den uregistrerede virksomhed været afgiftspligtige leverancer på mere end 50.000 kr. i 2021, og klageren har dermed været forpligtet til at lade virksomheden momsregistrere. Klageren skulle således have indberettet moms. Det følger af momslovens § 48. stk. 1, jf. § 47, stk. 1.

Leverancerne er således momspligtige, og der skal svares salgsmoms heraf.

Salgsmoms

Landsskatteretten har i afgørelse med sagsnummer [sag1] fundet, at klagerens omsætning for 2021 kan opgøres til 372.962 kr. ekskl. moms.

Der beregnes på denne baggrund salgsmoms af 20 % af den skønnede omsætning.

Landsskatteretten har desuden i afgørelse med sagsnummer [sag1] fundet, at klagerens og dennes husstands eget vareforbrug i indkomståret kan opgøres til 34.123 kr. ekskl. moms. Udtagning af varer til eget forbrug sidestilles jf. momslovens § 5, stk. 1, med levering mod vederlag, hvorfor der skal afregnes moms af de varer, som klageren har udtaget til eget forbrug.

Retten finder herefter, at virksomhedens udtagningsmoms kan fastsættes til i alt 8.530 kr. for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021.

Idet virksomhedens udtagningsmoms er fastsat på baggrund af en skønsmæssig procentsats set over et helt år, finder retten, at udtagningsmomsen ikke kan henføres til konkrete afgiftsperioder, hvorfor udtagningsmomsen skal fordeles ligeligt på de omhandlede afgiftsperioder.

På baggrund af ovenstående finder retten i lighed med Skattestyrelsen, at virksomhedens salgsmoms for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021 kan opgøres til henholdsvis 28.579 kr., 38.703 kr., 22.641 kr. og 11.846 kr., på baggrund af dateringen på indsætningerne samt en ligelig fordeling af virksomhedens udtagningsmoms.

Købsmoms

Landsskatteretten finder, at der ikke kan godkendes et skønsmæssigt fradrag for købsmoms alene med henvisning til, at Skattestyrelsen har fast en skønsmæssig omsætning.

Landsskatteretten kan således ikke godkende et momsfradrag ud fra en formodning om, at der er afholdt udgifter i virksomheden til generering af den angivne omsætning. Det er en betingelse for godkendelse af et momsfradrag, at der fremlægges dokumentation for levering og betaling, jf. Landsskatterettens afgørelse af 26. august 2021, offentliggjort som SKM2021.456.LSR.

De fremsendte fakturaer indeholder ikke de forskriftsmæssige oplysninger i momsbekendtgørelsens § 58, stk. 1 nr. 5, idet det ikke er muligt at udlede arten og mængden af varen på baggrund af auktionsnummeret alene.

Der påhviler derfor virksomheden en skærpet bevisbyrde for, at de materielle betingelser for fradrag for købsmoms er opfyldt, herunder at det indkøbte udelukkende er anvendt til gennemførelse af momspligtige transaktioner, at der er gennemført leverance samt at der er betalt eller skal betales moms, jf. momslovens § 37, stk. 1.

Der er indsendt billeder til de enkelte auktionsnumre, hvoraf det fremgår, hvilke produkter der er solgt ved den pågældende auktion. Der fremgår tydeligt auktionsnummer på billederne.

Landsskatteretten finder efter en samlet vurdering, at de fremsendte fakturaer, adresseret til klageren, sammenholdt med de dertilhørende billeder af produkterne, som er indgået i de konkrete auktioner, sammenholdt med udbetalingerne på klagerens bankkontoudtog, under de her konkret foreliggende omstændigheder kan være tilstrækkelig dokumentation for, at de materielle betingelser for fradrag for købsmoms er opfyldt.

Landsskatteretten finder samtidig, at de fremsendte fakturaer, som er adresseret til [L], ikke kan anses som tilstrækkelig dokumentation for, at de materielle betingelser for fradrag for købsmoms er opfyldt. Der er herved lagt vægt på, at fakturaerne ikke er adresseret til klageren. Dette uanset om der foreligger billeddokumentation for aktionsnumrene.

Idet de indsendte billeder ikke forelå på tidspunktet for Skattestyrelsens afgørelse, og at Skattestyrelsen ikke på baggrund af fakturaerne alene har fundet grundlag for at godkende fradrag for købsmoms, er sagens grundlag på dette punkt ændret i væsentlig grad.

Landsskatteretten finder herefter, at det i første instans bør overlades til Skattestyrelsen på ny at tage stilling til og træffe afgørelse om virksomhedens fradrag for købsmoms og størrelsen heraf for de omhandlede afgiftsperioder under inddragelse af det nu yderligere fremlagte materiale.

Der er herved lagt vægt på, at Skattestyrelsen endnu ikke foretaget en nærmere bedømmelse af det nye og relevante materiales eventuelle betydning for spørgsmålet om virksomhedens momstilsvar og opgørelsen heraf. Der er også lagt vægt på princippet om instansrækkefølge, herunder muligheden for at bevare virksomhedens adgang til en administrativ prøvelse i forhold til virksomhedens momstilsvar for de omhandlede afgiftsperioder.

Landsskatteretten hjemviser på denne baggrund spørgsmålet om virksomhedens fradrag for købsmoms og den talmæssige opgørelse heraf til fornyet behandling hos Skattestyrelsen med henblik på en ny opgørelse af virksomhedens momstilsvar for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021, herunder en behandling af og stillingtagen til de foreliggende udgiftsbilag, billeddokumentation samt sammenhæng med klagerens kontoudtog.

Landsskatteretten stadfæster herefter Skattestyrelsens afgørelse om forhøjelse af virksomhedens salgsmoms på henholdsvis 28.579 kr., 38.703 kr., 22.641 kr. og 11.846 kr. for afgiftsperioderne 1.-4. kvartal 2021 og hjemviser spørgsmålet om virksomhedens købsmoms for samme periode til fornyet behandling ved Skattestyrelsen.